Fotoğraf tartışmasız dünyada insalık için en yararlı birisidir. Hayatın bir kesitini bir karede ölümsüzleştirmiş oluyorsunuz. ileride fotoğraflara bakıp bakıp dalıp gidiyorsunuz anılara. Sizleri bilemem ama ben fotoğraf çekmeyi severim. Fakat daha fazla seviğim birşey var ki o da fotoğraf albümlerine bakmak. Manzara ya da ona benzer fotoğraflardan ziyade kişisel fotoğraflara bakmayı, insanları fotoğrafları ile tanımayı daha çok seviyorum. Dedelerimizin, ninelerimizin albümleri vardır en kocamanından; onlara da bakmaya bayılıyorum. Babamızın dedesini (dedemizin babasını :D) albümler sayesinde bir nebze olsun tanımış oluyoruz. Bunlardan olacak ki bir bloga girdiğim zaman ilk aradığım şey fotoğraf galerisi oluyor. Ya da “spaces” yok mu MSN’nin oradaki fotoğraflara tek tek bakıyorum :). Düşündüm ki neden isteyen herkesin bir fotoğraf albümü olmasın? Hem online hem paylaşılabilir olacak. Üstelik de Türkçe :). işte bu saydığım özelliklere sahip bir albümü yazının sonunda oluşturmuş olacağız.

Albüm oluşturma için Fotoyolla‘yı tercih ediyoruz. Yabancı alternatileri var ancak her zaman yerli malı kullanmak daha zevkli oluyor. ilk önce Fotoyolla‘ya ışınlanıyoruz. Sitenin üst tarafında kolay erişim sağlayan menü, sol kısımda sistemden rastgele seçilmiş resimler, sağ tarafta popüler etiketler yer alıyor. Etiketin ne olduğunu evvel zaman içinde şurada yazmıştım. Kendi albümümüzü oluşturmak için üye olmamız gerekiyor. Merak etmeyin ücretsiz üye olabiliyoruz. Şuradan üye formunu dolduruyor ve hesabımızı oluşturuyoruz. Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra kendi e-posta ve şifremizle sisteme giriş yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra üst menüden “hesabım” linkine ışınlanıyoruz. Açılan sayfanın sağ kısmında “albüm” başlığı altında “yeni oluştur” linkine tıklıyoruz. Açılan sayfa bir albüm oluşturmamızı sağlayacak. Başlık kısmına albümümüzün ismini yazıyoruz. Mesela benim fotomontaj içeren fotoğraflarımı içeren bir albüm olacağı için “montaj” başlığını yazdım. Açıklamaya da albümü tarif edecek kısa bir not giriyoruz. Bu bilgileri girdikten sonra “Gönder” butonuna tıklayarak albüm oluşturma işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Albümü oluşturduktan sonra sayfanın en tepesinde üyelik ismimizin yanında bulunan “fotoğraf gönder” linkine ışınlanıyoruz, karelerimizi bir bir eklemek için. Açılan sayfada 5 satır bulunmakta; her satırın yanındaki “gözat” butonu ile bilgisayarımızdan yükleyeceğimiz resimleri seçiyoruz (her satıra bir resim yükleyeceğiz). Fotoğrafları seçtikten sonra; bu kısmın hemen altında yer alan “etiket girin” kutucuğuna resimlerimizi tarif edebilecek anahtar kelimeler giriyoruz (“montaj”). Buranın altından da resimlerimizi ekleyeceğimiz albümü seçiyoruz. Eğer birkaç tane albüm oluşturduysanız hepsi çıkacaktır ve bu bölüm onun içindir. Herşey bittikten sonra “gönder” butonuna basıyoruz yine. Seçtiğimiz resimler albümümüze yükleniyor bundan sonra.

Buradaki oluşturduğunuz albümleri daha sonra arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Arkadaşlarınıza albümünüzü gösterebilirsiniz. Fakat site yeni olmasından dolayı bazı özelliklere henüz sahip değil. Aslında yerleri bırakılmış, ipuçları var ancak o özellikler daha ileride ortaya çıkacak. Şu anda diğer üyeler sizin resimlerinize yorum yazabilirler, size mesaj atabilirler. Siz de aynı şekilde diğer üyelere yorum yapabilirsiniz.

Siteye ileride RSS desteği eklenebilir. ileride kişi tut özelliği sanırım ilave edilecek.. Yani takım tutmak gibi 😉 Arkadaşlarınıza davetiye gönderebileceksiniz. Ancak bu dediklerim şu anda sisteme dahil değil. Site zaten beta sürümünde. Bu özelliklerin de en kısa sürede ekleneceğini göz önne alırsak Fotoyolla çok güzel bir fotoğraf paylaşım sitesi olacak.

Benim albüm adresim

http://www.fotoyolla.com/uye/hyaman

Siz de oluşturduysanız bu konunun yorumlarında adresinizi belirtirseniz zevkle bakabilrim resimlerinize 😀

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

11 comments

inanmayınız bakıcam demelere… 1 aydır kendisi, aYYaS Bey’in albümüne bakacak ki 3 resime bile bakamamış. Ona bile tenezzül etmiyor, kandırıyor efendim sizleri.

Bence siteyi yayına sokmakta çok acele etmişler. Şöyle örnekliyeyim:

Herkes “hakkımızda” bölümünü okumak zorundadır.
Saçma hiç kimse sizin bu siteyi nasıl, ne şartlarda yaptığınızı okumak zorunda değil. Eğer ziyaretçilerinizin bu bölümü okumasını istiyorsanız, bunu başka şekilde sağlamalısınız.
Genel olarak “kurallar”a uyulmak kaydıyla her şey etiket olabilir.
Malesef kurallar bölümünde ki “sözde” kurallar sadece birkaç espri ve “resimlerin nasıl olması gerektiği” ile ilgili. Etiketlere dair net bir kural yok.

http://www.fotoyolla.com/yasalbilgiler burada da yasal bilgileri görüyoruz. Örnek vermek gerekirse;

üyelik sözleşmesi

1. asdasdasd
2. adsfasdf
3. asdfasdf

telif hakları ve diğer yasal bilgiler

1. asdfasdf
2. asdfasd
3. asdf

Bu arkadaşlara naçizane bir öneri de bulunayım. An itibarı ile siteye üye olur, kayıt tarihini vs. bilgilerimi kaydeder, telif vb. diğer hakları ciddi şekilde ihlal edebilecek resimleri ekler, sonra da sitenin kendisini sorumlu tutarım. Yukarıda gördüğünüz gibi telif hakları ve yasal konularda ciddiyetleri ortada.

Hamdi can, daha önce de bahsetmiştin ama girip inceleme fırsatım olmamıştı. Bence kendi projelerine, düşüncene yakın hissettiğin bu tarz oluşumları sitende yer vermeden önce, gönül gözü ile değil web’ci gözü ile bakmalısın. ( naçizane tavsiyedir.) Çünkü bu tarz komünite oluşumlarda, tüm sitenin geleceği tamamen son kullanıcıya bağlıdır. Bu tarz bir sitenin de, son kullanıcıyı düşünmeksizin, umursamaksızın alelacele kullanıma sunulması bence yanlıştır.

@cinealanya, serkan abi yazıda da dediğim gibi site daha çok taze olması nedeniyle eksikleri var. Fakat bu sitenin kötü olduğu ya da site sahiplerinin bu işi ciddiye almadığını göstermez. Akyol kardeşler bu tür projelerde gerçekten Türkiye’de hatrı sayılır insanlardandır. Mutlaka her site eksikleri ile yayına başlar, eksiklerini yavaş yavaş kapatır ama asla hiçbir eksiği kapanmaz :). Kendimden biliyorum sitemi ilk açtığımda çok eksiğim vardı, yavaş yavaş toparladım ancak hala eksiklerim var :). Bahsettiğin eksikleri de kapatacaklarını düşünüyorum. Türkçe resim paylaşım sitesi olarak ileride Fotoyolla’nın çok iyi bir yere geleceğinden eminim. Tabi eksiklerini söylerek bizler de onlara yardım etmeliyiz 🙂 Ben en azından böyle düşünüyorum. Hmm unutmdan zaten beta diye logoya da not düşülmüş :), görüşmek üzere

Sevgili @hamdi can;
Takdir edersin ki ben siteyi kötülemedim. Ayrıca aynı durum cinealanya için de geçerli idi. ( hala eksikleri var!)

Sen de dahil bir çok sitenin karşılaştığı bir durum bu tabiki. Ama arada bir fark var. Senin siten bir blog, sadece yorumlara açık ki, yorumlarında kontrolü sende. Cinealanya ona keza bir nevi amme hizmeti, bizde de ziyaretçiler yorumlar ile katılım sağlayabiliyorlar sadece.
Ama fotoyolla, komünite bazlı bir site. Yani tamamen kullanıcılara dayalı bir büyüme politikası güdecek. Her ne kadar BEta dahi olsa, bahsettiğim noktalar, site açılmadan göz ardı edilmemesi noktalar kanımca. (yanılıyor da olabilirim, şahsi görüşümdür)
Hatta o yüzden, bir anlamda kendimi örnek vererek bunu göstermeye çalıştım. (hehe kendimi art niyetli kullanıcı, telif haklarını gasbeden biri olarak göstererek…)
Amacım emeği geçen arkadaşlara naçizane uyarıda bulunmak. Siteyi kötülemek değil.

Merhaba Arkadaşlar

Bu tanıtım yazısı gerçekten de çok güzel oldu, çünkü 2 gün önce kullanıcı topluluk sistemlerimi Foto Yolla’ya ekledik, yani “albümler, kullanıcıların mesajlaşma, favori fotoğraflar, albümler, tuttum, sayfaya yorumlar vs..” bir sürü özellik henüz çok yeni..

cinealanya’ya söyleyecek bir çift lafım var… Söylediklerin hepsinde tamamen haklı… 🙂

Kaderin garip bir cilvesi olarak ben uzun yıllar sonra bu sene Ankara Hukuk’tan mezun oluyorum ve sitenin yasal bilgilerinin eksik olması büyük eksik. Bir topluluk oluştururken siteye eklenen footğraflarının akibetinin belli olmaması yüzünden hiçbir ciddi fotoğrafçı fotoğraflarını Foto Yolla’ya eklemeyebilir.

Foto Yolla’yla ilgili ilginç bir anektod, onun aslında sadece http://www.imageshack.com gibi üyelik gerektirmeden bir fotoğaf gönder, link paylaş sitesi olarak doğmuşken bir topluluk olarak büyümeyi seçmesi.

Bir topluluk olmak için birkaç adım kaldı, gruplar, kullanıcının son sayfasının tasarımının youtube veya myspace’teki gibi sahiplenebilmesi son olarak API yani, başka web sitesi sahiplerinin ve uygulamacılarının Foto Yolla’nın veritabanı üzerinde sorgulamalar yapıp, yeni uygulamalar yapabilmesi.

Benim aklımda ilk olarak başka geliştiricilrin http://www.fotoyolla.com/hizmetler/renksecici?k=125&kare= şu adresteki gibi bir renk seçici veya http://www.fotoyolla.com/uye/abc adresindeki üyenin ekledigi alfabenin karakterlerinden yazı veya logo yapabilen uygulamalar var…

Bir de tabi site çok yavaş çalışıyor, örneğin diğer bir hobi sitesi http://www.evcilkopekler.com sitesine bakın, Foto Yolla’nın kodları çok daha modern ve hızlı olmasına rağmen bu site Blogcu’nun desteğiyle yurt içinde duruyor ve şimşek hızıyla çalışıyor.

Herkese yorumları için teşekkür ederim, daha fazlasını ve yeni önerileri de duymak isterim. 🙂

Estağfurullah. Ama şunu gördüm ki sevgili @Umut Akyol, alınganlık yapmak yerine eleştiriyi (ki haklı olduğumu iddia etmiyorum. Tamamen kişise görüştür.) kabullenmişsiniz.
Tebrik ediyorum hocam. Başarılar…
(zaten bu şekilde başarmamanız için bir neden göremiyorum.)

@Umut yorumun için teşekkür ederim, birince ağızdan gelişmeleri almak daha da güzel oldu.
@cinealanya aynen katılıyorum :=)

Değerli arkadaşım. Ben fotoyolla com. a çok sayıda foto yüklemiştim ancak şu an hiç biri bende yok. Baktım bu site de kaldırılmış sanıyorum. O yüklediğim fotoları tekrar nasıl elde edebilirim. Lütfen yardımcı olabilir misiniz ? Teşekkürler.

Bir cevap yazın

*