Microsoft ve Turkcell gibi büyük şirketlerin çözüm ortağı bir yazılım firmasından bahsedeceğim bu yazımda. Tabi biraz eleştri dolu olacak, isyanımı dile getirmiş olacağım. Fet Yazılım BSH (Bosch-Siemens) şirketinin ve Vestel’in yazılım destekçisi olarak hizmet veren ticari yazılımlar yayınlamış olan İstanbul kökenli bir firma. Firmanın çalıştığı firmalar Türkiye’nin önde gelen markaları ancak firma bunu çok basite alıyor.

Önceki senelerde çok bir sorun yoktu ta ki Bosch bayilerinin kullandığı programın yeni SQL versiyonu çıkana kadar. Program çıktıktan sonra eski programdan aktarımların yapılması ve inanılmaz sorunlar hem vakit kaybına yol açtı hem de bu yazılımı kullananları çileden çıkardı. Eski program Axess veritabanı kullanırken yeni verisyonda SQL’e geçilmiş olması ve tablolardaki uyuşmazlık ciddi bir sıkıntı oluşturdu. Saatlerce yapılan telefon görüşmeleri ve uzaktan masaüstü bağlantılarıyla bu sorunlar çözülmeye çalışıldı. Kısmen de olsa bu sorun çözüldü. Benim bildiğim kadarıyla bu işe biraz daha altyapı oluşturulmalıydı. En azından geçiş için bir dönüştürü yazılımcı tarafından oluşturulup bu hataları kapatmalıydı. Yani çocuk oyuncağına döndürülen bu iş daha sistematik ve testlere tabi tutularak yapılmalıydı.

Ben bunları geçtim. Bir şekilde çözüm bulundu ya da bulunacak sorunlara. Benim aslında dile getirmeye çalıştığım programın destek hattı arandığında karşılaşılan manzara. Dün program içinde hata olmasa da yapamadığımız bir işlem için destek hattını aradım. Karşıma bir beyefendi çıktı her ne kadar konuşmakta zorluk çekse de ya da konuştuğunu anlayamasam da sorunumu anlattım. Beyefendi de fevkalade anlatmaya çalıştı ilk telefonda. Daha sonra gördüm ki onun anlattığı şey benim problemime çözüm değil. Aslında çözüm ama karşımdaki insan yeterli açıklamayı yapmadığı için çözüm değilmiş gibi göründü.

Sonrasında ikinci bir telefon ve ufak tartışma. Resmen salak yerine koyuldum. Tabi laflarımı da esirgemedim. Sanırım söylediklerim telefondakini kendine getirdi ki çözümü her yönü ile anlattı. İlk telefonda da yapılması gereken bu değil miydi? Özellikle yazılımlarda çok ufak detaylar çözüm oluyor, kullanıcı o detayı bilemeyebilir. Sonuçta kullanıcı yazmadı o programı, nasıl işleyeceğini programı yazanlar ya da bu konuda destek hattı diye bırakılan telefon numarasının arkasında telefona bakan insanların bilmesi gerekir.

Lafın kısası bu destek hattı TTNET’in müşteri hizmetlerini mumla arattı bana. Bir de şirketler bir zahmet konuştuğu anlaşılır, diksiyonu düzgün insaları telefon hizmetlerinde görevlendirirse sanırım daha iyi olur.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Destek ve hizmet hatlarının en büyük dertlerinden bir tanesi de düzgün konuşabilen ve aynı zamanda teknik altyapıya sahip operatörler bulmak olsa gerek. Amerika’dan ve artık dünyanın birçok yerinden aradığınız destek hatları Hindistan üzerinden hizmet veren firmalarla dolu. Kullanıcı dostu yazılımlar dolu günler temennisinde bulunmaktan başka ne diyebiliriz 🙂

Şirketler birazcık paraya kıymalı diye düşünüyorum. Ücret mukabilinde bu işi fevkalade yapabilecek insanlar var 🙂

Bir cevap yazın

*