Daha önce Facebook ile ilgili yazdığım yazıların genelinde Facebook‘un kendini yenileyememesinden buna bağlı olarak da talebin zamanla doğru orantılı olarak azalacağından dert yanmıştım. Çünkü ilk patlama ile birlikte birçok kişi üye olmuş sonrasında ise gün gün ziyaret kitlesinde azalmalar olmaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Facebook Türk kullanıcıların durumunu göz önüne almış olmalı ki Türkçe dilde yayın yapmaya hazırlanmaya ve çevirileri hızlı bir şekilde devam ettirmeye başladı. Bu bizim için güzel bir gelişmeydi elbette. Çünkü o kadar kullanıcıya sahip Youtube bile Türkçe yayın için bir girişimde bulunmadı. Bununla birlikte şimdi de sohbet uygulamasını kullanıcıların hizmetine sundu.

Sohbet uygulamasını kullanmak için kullanıcıların özel bir ayar yapmasına ya da eklenti indirmesine gerek yok. Sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın alt kısmında chatbar beliriyor. Online Friends’e tıkladığımız zaman sistemde çevrimiçi olan arkadaşlarımızı görüyoruz ve sohbete herhangibirinin üzerine tıklayarak başlıyoruz. Bu bana Gmail içinde bulunan Gtalk’u andırıyor aslında.  Sohbet listesi de iki kısımdan oluşuyor. Yanında yeşil nokta olanlar aktif olarak sohbete hazır kişileri işaret ediyor. Alt kısımda bulunan ve yanında ay simgesi bulunan kişiler ise aktif değiller. Yani ya Facebook penceresi açık değil ya da bilgisayar başında değiller. Bu kısmın hemen yanında ise bildirimler yer alıyor. Ayrıca Facebook‘da olup da sohbet etmek istemiyorsanız chatbarın en sağındaki ikona tıklayıp durumunuzu çevrimdışı (offline) yapabiliyorsunuz. Sohbet esnasında konuşma pencerelerini simge durumuna küçültmek ve yeni ileti geldiğinde hem titlebar’da yazması hem de kırmızı uyarı vermesi güzel bir ayrıntı olmuş.

Uygulama elbette ilerleyen günlerde daha geliştirilecektir. Ancak başlangıç olarak yeterli olduğunu söylemek mümkün. Hatta ben Facebook Messenger diye MSN Messenger tarzı bir masaüstü uygulaması da piyasaya çıkabilir. Aslında bu tür bir uygulama var ancak tam senkronize sağlıyor mu bilmiyorum. Ayrıca Firefox eklentileri ile de illa ki desteklenecektir. Bunlar yapıldığı taktirde Facebook belki ilk patlamasındaki patronluğunu geri alabilir. Hatta benim düşünceme göre Facebook bu uygulamanın üzerine biraz düşerse MSN’in yerini alabilir. Tabi bu zaman alacaktır ama illaki de olacaktır.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Facebook’a bağlı kalma süresinde artış beklenebilir.

interneti kullanma nedenleri arasında ilk sıralarda malesef sohbet yer aldığına göre, bu yoruma hemen herkes katılabilir.

Bir cevap yazın

*