Windows 7 Ekran Parlaklığı Değişmeme Sorunu

Kendi yaşadığım problemleri ve çözümlerini zaman zaman sizlerle paylaşıyorum ve yine o sorunlardan birisiyle buluşuyoruz. Samsung’un N150 serisi netbook kullandığımı daha önceki yazılarımda sıkça dile getirmiştim. Cihazda Windows 7 işletim sistemi tercih ediyorum ve hiçbir sorun da yaşamıyordum. Ta ki yaklaşık üç aydır yaşadığım ekran parlaklığını hiç bir şekilde ayarlayamaz hale gelinceye kadar. Malum, seyyar cihazlarda güç kablosu takılıyken ekran parlak, takılı değilken istenilen ayarda çalışıyor. Ancak benim cihazımda ister takılı olsun isterse olmasın hiçbir şey fark etmiyordu. Ayrıca ayarlarını eksiksiz yapmama rağmen hiçbir şekilde parlaklık değişmiyordu.

Bu sorunu internette biraz araştırdım. Aynı sorunu yaşayanların sayısı oldukça az. Genelde oluşan sorun ekran parlaklığının güç kablosu takılıyken ayarlanmamasıydı. Bunu da Windows içerisinde bulunan güç seçenekleri yardımıyla yapabiliyoruz. Ancak benim sorunumu bu seçenekler çözmüyordu.

Aklıma ilk gelen yol Samsung’un kendi güç ayarlarını kullanmak oldu. Samsung’un sitesinden güçle ilgili yazılımı indirdim ancak bununla çözülmedi sorun. Ayrıca görüntü yöneticisi yazılımını indirip onun seçeneklerini kullanarak da ayarları yapmaya çalıştım ancak yine başarılı olamadım. Windows seçeneklerinde parlaklık kısık görünse de fiziksel bir uygulama olmadı.

Son denediğim yol ise başarıya ulaşmama yardımcı oldu. Tarihini ve numarasını bulamadım ama Windows güncellemeleri arasında ekran bağdaştırıcılarının yazılımlarını yenileyen bir güncelleme indirmiştim. Ve tahmini olarak da o zamandan beri bu sorunu yaşıyordum. Hemen Samsung’un sitesine girip ekran kartının güncel olmayan sürücüsünü indirdim, yani bu sürücü bilgisayarın üzerinde gelen ilk sürücüydü. Bilgisayarı yeniden başlattığımda ise sorunun ortadan kalktığını, istediğim parlaklığa ayarlama imkanına sahip oldum.

İlerleyen günlerde umarım son sürücüyle uyumlu bir hale gelir ve bu sorun güncel sürücülerde ortadan kalkmış olur.

Netbook İçin Windows 7 Hız Optimizasyonu

Windows 7 yayınlandığı zaman Atom işlemcili Asus Netbook oyuncağıma hemen yüklemiştim. O zamandır bu zamandır aynı yükleme ile kullanıyorum. Bilgisayarlara sık format atma taraftarı olmadığım için de inatla kullanmaya devam ediyorum. Ancak son zamanlarda çok aşırı derecede yavaşlama sorunuyla karşılaştım. Açılış, klasörler arası dolaşım, program açılışları, web tarayıcılar ve aklınıza gelebilecek herşey ilk yüklediğim zamankinden çok farklıydı.

Belirli ve sık periyotlarda CCleaner, disk birleştirme işlemlerini yaptığım halde durum maalesef buyfu. Bunun üzerine adım adım notlar alarak istediğime ulaşacak bir optimizasyon haritası çıkardım.  Bunları da maddeler halinde sizlerle paylaşıyorum.

  • Açılışı hızlandırmak için açılışta çalışan programların sayısını en aza çekiyoruz. Çalıştır/msconfig ayarları ile bunu sağlayabiliyoruz. Gtalk, MSN tarzı programları bile daha sonra çalıştırmak ciddi katkı sağlıyor.
  • Arkaplanda çalışan programlarda cihazı çok fazla yoruyor. Bunun için arkaplan programlarını da kaldırıyoruz.
  • Kablosuz ağ bağlantısı, touch pad gibi markaların çıkardığı özel yazılımlar yerine Windows’un kendi özelliklerini kullanmak çok daha faydalı.
  • Antivirüs yazılımı olarak Kaspersky gibi güçlü koruma sağlayan ancak cihazı yoran ürünler yerine Nod32 gibi daha az yoran programlar kullanmak yerinde olacaktır. Benim tavsiyelerimden birisi de ücretsiz Microsoft Essential Tool olacaktır.
  • Windows 7 kenar araçları (widget) kullanmak maalesef aşırı bellek kullanımına yol açıyor. Kullanmamak daha hızlı çalışmayı sağlayacaktır. Yine üçüncü parti özelleştirme araçlarından kaçınmak gerekiyor.
  • Windows 7’nin çok güzel bir kullanıcı arayüzü var. Saydam pencereler, güzel efektler… Ancak bunlar da sistemi çok yoran unsurlar arasında. Ben şahsen temayı kapatmaya kıyamadım ancak Aero özelliklerinin tamamını kıstım. Sadece temayı kullandım ki bu bile rahatlama sağladı Not: Cihazımda 2Gb ram mevcut. Eğer 1 Gb olsaydı sanırım klasik temayı kullanacaktım.
  • Programları en az eklentilerle kullanmayı tercih etmek de doğru olacaktır. Örneğin Winamp’ın son sürümleri yerine Winam Lite kullanmak gibi.
  • Tarayıcı olarak Firefox, Chrome veya istediğimizi kullanabiliriz. Ancak ben kesinlikle Chrome’u tavsiye ediyorum. Sebebi sistemi daha az yorması. Firefox’da sık sık şişmeler yaşadım. Chrome’da ise hemen hemen hiç yaşamadım. Ancak Chrome’da da dikkat edilmesi gereken şey fazla eklenti kurmamak. Hatta hiç eklentisiz kullanımı başarabiliyorsak ne mutlu. Mümkün olduğu kadar yer imlerini de seyrek tutmak güzel olacaktır.
  • Tüm bunların dışında iki üç günde bir CCleaner’ı çalıştırmak ve hataları gidermek güzel olacaktır.
  • İki haftada bir Windows sistem araçları içindeki “Disk birleştirme” özelliğini kullanmak da büyük katkı sağlıyor.
  • Son olarak ayda bir veya birkaç defa 360 Amigo System Speedup ve IObit ToolBox programlarını çalıştırmak gözle görülür derecede hızlanmayı sağlayacaktır. Bu her iki program da ayrı ayrı sistem hatalarını denetleme, onarma genel optimizasyon, kaldırma gibi işlevleri yerine getiriyor.
  • Windows, güvenlik programları, tarayıcı ve varsa diğer özel programların da en güncel halini kullanıldığında hatalar en aza ineceği için sistemi daha az yoracaktır.

Ben bu maddeleri uygulayarak şu an sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Darısı sizin başınıza diyerek sözümü noktalıyorum.

Windows 7 İçin Twitter Aracı Seesmic Look

Twitter, sağladığı alt yapı desteği ile gerek diğer destekçi servisler tarafından gerekse masaüstü uygulamarında oldukça iyi bir şekilde kullanılıyor. Masaüstü uygulamarında şu ana kadar en iyilerini Adobe AIR araçlarında gördük. Ancak Seesmic Look Adobe AIR kullanmadan hem çok iyi görsellik hem de anlık güncellemeri gösteren çok güzel bir yazılım.

Seesmic Look‘u kullanabilmek için Windows 7 işletim sistemine sahip olmamız gerekiyor. Çünkü Windows 7 ile tümleşik çalışan bir program. Ve tabi .NET Framework 3.5 SP1’den de destek alarak çalışıyor.

Twitter üzerinde yaptığımız durum güncelleme, cevap yazma, favorilere ekleme, gelen kutusu kontrolü arkadaş ekleme ve daha fazla işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

Girdileri yukarıdaki gibi büyükten küçüğe doğru sıralanan balonlar şeklinde gösterebiliyoruz. Ayrıca a-z görünümünde arkadaşlarımızın girdilerini kullanıcı adına göe alfabetik düzende görmek mümkün. “Playback” modunda ise hareketli balonlar ile tam bir görsel şölenle izliyoruz.

Aracın tek eksi yanı düşük performanslı bilgisayarlarda program içindeki efektlerin biraz ağır çalışması. Örneğin netbookda test ettiğim aracı playback moduna aldığım zaman balonların geçiş efektleri biraz ağır çalışıyor.

Bunların dışında söyleyecğim şey kesinlikle denenmesi yönündedir.

Yeni Windows 7 Temaları

Windows 7’nin en ön planda olan kısmı bence görselliğidir. Görünümün özelleştirilmesinde kullanıcısına çok büyük esneklik sağladığı ortada. Ayrıca birden fazla masaüstü resmini slayt olarak değiştererek göstermesi de ayrı bir güzelliktir. Bundan dolayı da Windows 7 ile ilgili birçok temayı bulabilmek de mümkün. Geçtiğimiz birkaç gün içinde yeni resmi temalar duyuruldu. Zune gibi birçok profesyonel ismin hazırladığı temalar gerçekten görülmeye değer. Özellikle Ferrari temasını tavsiye ederim.

Temaları yüklemek için böyle buyrun.

Asus 1000HA Netbook-Windows 7 Notlarım

Dün günümü ufaklığa Windows 7 kurmaya ayırmıştım. Windows 7 Home Premium EN edindim. İngilizce edinmem biraz vakit kaybettirdi. Çünkü üst sürümlerdeki kadar kolay olmadı Türkçe’ye çevirmek. Bilgisayarın orjinalinde gelen Windows Xp Home içinde yedeklerimi aldım. USB’mi hazırladım ve işlemlere başladım. Şimdi USB hazırlamadan sonuna kadar tüm işlemleri maddeler halinde inceleyelim.

Continue reading

Ücretsiz 1 Yıllık Kaspersky 2010 Lisansı

Daha önce Kaspersky anti-virus programının 2010 sürümünün ücretsiz lisans verildiğini duyurmuştum. Ancak bu duyurumda adı geçen lisans sadece Japonca programlara uygulanabiliyordu. Şimdi Windows 7′ nin çıkmasının şerefine İngilizce sürümü için de 1 yıllık ücretsiz lisans desteği veriyor. Lisans işlemi tamamen yasal olup illegal bir yönü bulunmuyor.Lisansımızı alıp yüklemek için buraya uğramak ve içindeki formu eksiksiz doldurmamız yeterli olacaktır.