Windows Vista’ya Ağ Paylaşımlı Yazıcı Kurmak

Windows Vista’nın kullanıcılar ile tanışmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tartışmalar hâlâ devam ediyor. Birçok kullanıcı Windows Vista’yı görselliğinden değil de kullanışı açısından beğnmedi. Hatta çevremde şahit olduğum en sık olay yeni bilgisayarı ile gelen lisanslı Vista’yı iptal ederek yerine Windows Xp kurulmasıdır. Çünkü bazı yerlerde bana göre de çok saçma uyarılar koyuyor kullanıcılarının önüne Windows Vista. Bir dosyayı bir yerden alıp başka bir yere kopyalıyorken dahi size uyarı verebiliyor. Uzmanlar bu konunun kullanıcı profilinden kullanıcının kendisini yönetici olarak atadıktan sonra hallolacağı yönünde görüşler yürütüyorlar. Ancak yönetici olsanız dahi yönetici olmuyorsunuz.

Continue reading

Evlere Şenlik Ubuntu Feisty Fawn-Programlar

Bundan yaklaşık bir hafta önce Ubuntu kurduğumu ve bununla ilgili makaleler yayınlayacağımı şurada yazmıştım. Ubuntu’yu kuralı iki hafta gibi kısa bir süre olmasına rağmen oldukça fazla yol kat ettim kendi çapımda. Şu anda herhangibir sorun yok, tek problem Photoshop’u hala çalıştıramamış olmam 🙂 Neyse, fazla uzatmadan direkt konuya girelim. Bu yazımda hangi programları kullandığımı, Dreamweaver’ı nasıl çalıştırdığımı anlatmaya çalışacağım parmaklarımın yazabildiği kadar.

Continue reading

Evlere Şenlik Ubuntu Feisty Fawn

Linux işletim sisteminin eminim ki adını hep duymuşuzdur ve hep de karanlık bir dünya aklımıza gelmiştir. Hacker kişicanlar, kodlama yapanlar ve daha doğrusu işin daha ehli olan kişilerin kullandığı işletim sistemini çağrıştırmıştır kafamızda. Ancak işin asıl yüzü öyle değil. Ubuntu ile tanışmam daha doğrusu daha bilinçli olarak kullandığım ilk Linux sürümü Ubuntu 6.06 ile oldu. Bu versiyon geçen sene yaz sonlarına denk geliyor. O zamanlar yine internette okuduğum makaleler ve arkadaşlarımın tavsiyesi etkili olmuştu. Daha sonra ben de tabir-i caizse gaza gelip kurmuştum ve oldukça beğenmiştim. Bir süre kullandıktan sonra Pardus 2007 çıkmış ve onu kurmuştum. Bir sürede onu kullandıktan sonra Windows Vista’yı test amacı ile kurmuş ve bir süre Windows Xp ile beraber onu kullanmıştım. Bundan iki hafta önce Ubuntu Feisty Fawn istemiştim ve geçen pazartesi elime ulaşmıştı. Akabinde de ulaşır ulaşmaz kurulumu yapmıştım. Kurulum sorunları da yanında getirmişti ancak bu sefer çok eğlenceli olacağı başından beri belliydi.

Continue reading

Microsoft Cephesinde Son Durum

Daha önceki Windows sürümleri çıkmadan ortaya atılan iddialar ve okuduğumuz haberler ışığında biraz da olsa heyecana kapılırdık. Özellikle Windows Xp çıktığı zamanlarda “of süper olmuş” gibi lafları çokça dolandırdık dilimizde. Herkesin az çok haberi olmuştu çıkacağından. Hemen hemen herkes arıyordu Windows Xp’yi. Ve bundan beş ay önce Windows Vista çıktı olaylı bir şekilde. Fakat kimse aldırış etmemiş görünüyordu. Çoğu kişinin yeni işletim sisteminden haberi yokken birçok kişi de yeni işletim sistemi Vista’ya fazla donanım özellikleri istediği için geçmemeyi tercih ediyordu. Yani diğer sürümlerine göre daha az ilgi gördü ve oldukça fazla kan kaybetti. Peki geçen beş aylık süreçte ne oldu Vista’da? Microsoft cephesinde son durum nedir? Bu yazımızda biraz bunlara değinmeye çalışacağım.

Continue reading

Kopya Windows Kullanıcıları için Çözümler

Bundan yaklaşık on gün önce kopya Windows yüklü bilgisayarların 21 Şubat’dan sonra; bilgisayarın açılış ve kapanışında bir uyarı ekranı ekranı geleceğini duymuştuk. Buna habere bilgsayar açıldığı zaman lisans uyarısında buunan bir ekran gelecek ve bilgisayarı açabilmek için “şimdi çözümle” butonuna basacaktık. Bu olay belli bir süre devam ettikten sonra o ekran da çıkmayacak ve bilgisayarı lisans almadan açamaz hale gelecektik. Evet bu durum son 5 gündür Windows güncellemesi yapan, kopya Windows XP sürümü kullanan tüm bilgisayarlarda aktif şekilde çalışmaya başladı. Yani dananın kuyruğu koptu. Ya lisans alacaksınız ya da başka bir işletim sistemi kullanacaksınız. Aslında bu durumu aşmak zor değil; internette çou forumda çözümü var bile… Fakat lisanssız program kullanırken yakalandığımız zaman 120.000 YTL (4 yıl hapis) cezasını göz önüne getirirsek durumun pek de iç açıcı olmadığını göreceğiz. Bu yazımda değişik kesimlerin bu durumda nasıl bir yol izleyebileceğini kısa kısa not ettim. Hep birlikte bakalım.

Continue reading

Monitörüm Geldi

Yeni monitörümden merhaba dünya :). Uzun süredier beklediğim monitorum sonunda elime ulaştı. Hakan da aynısından kullanıyormuş ki zaten almadan önce referansı ben kendisinden almıştım. Monitor marka/model PHILIPS/190X6FB. Sonundaki FB hoşuma gitmese de gerek dış tasarım olarak gerekse işlev olarak “manyak” diye tabir edilebilecek seviyede. Hele önde dokunmatik açma/kapama şeysi var ki evlere şenlik. Çok hoşuma gitti ki durmadan açıp kapatıyorum monitörü. Yakın zamanda o kısımdan bir arıza verebilir 😀 Tabi monitör gelince mecburen odamda bir takım değişikliklere gittim, azıcık ucundan da temizlik yaptık. Kablo yığınları ile boğuştum durdum bir saat. Birini çekiyorum fişin cihazın biri çalışmıyor derken hepsini toparlayıp yeniden kurdum, bu da geniş bir zamanımı aldı. işin sonucunda ise şu şekilde bir görüntü oluştu. Önceki halini de göstermek isterdim fakat göz zevkinizi bozmak istemedim sabah sabah. Allah muhafaza dişicanlar “ıyy” deyip gözlerini çevirebilirler benden (: Dün bir taraftan monitör sevinci yaşarken diğer taraftan da daha önce bahsettiğim Microsoft’un şu lisans denetleme ekranı çıkacak muhabbeti ile sarsıldık. Daha önce bu olayı 21 Şubat’da olacağını söylemişler fakat bir icraat görememiştik. Fakat dün Windows güncellemesi yapan bilgisayarlarda kapanırken ve açılırken daha önce görmediğimiz kopya program ekranı çıkmaya başladı. Her ne kadar bunun için çözümler olsa da dün Cem ile yaptığımız telefon görüşmesinde bunun tam çözüm olmadığına karar verdik. Yani arkadaşlar eğer sorunsuz kullanmak istiyorsanız Windows lisansı alacaksınız. Ama benim tavsiyem eğer bir ev kullanıcısıysanız ve oyunlarla işiniz yoksa Pardus kullanmanız yönünde. Bu konuyu daha sonra makale şeklinde detaylı olarak ele alacağım zaten. Dünün bir diğer olayı da pastalarla böreklerle desteklendiğimiz format atma işlemi. Bir tanıdığınızın (öğretmen, komşu, abla, baba hiç fark etmez) bilgisayarı bozulur ve bilgisayardan anlayan birisi olarak sizi arar. Bilgisayarına birşeyler olduğunu söyler ve siz de virüs girdiğini anlarsınız. Tabi bu olay bezen formatlamaya kadar gidebiliyor. Açıkcası özellikleri çok iyi bir bilgisayarı virüsler ytüzünden, trojanlar yüzünden o halde görünce içim gidiyor ve hiç acımadan formatlıyorum ben. Dün akşam da bu olaylardan birini Pelin Hocam’a yaptık. Format atarken ben, formatı attıktan sonra da bilgisayar “ohh be” dedi :). Malum format atmaya gidiyorsunuz ve eğer pasta, börekler yoksa nasıl yapılacağını unutuveriyorsunuz. Bu yazıyı yazarken aklıma geldi de her vakit yazamıyoruz bloga. Yani yazmak için de ruh gerekiyor :).

Kaybolmayan internet istiyouz

Dün sabahtan beri Telekom’un beni çıldırttığı bir zaman dilimindeyim. Yaklaşık 3.5 MB’lık bir dosya kağnı gücü ile 15 dakikada iniyor bu yetmezmiş gibi arada hat düşüyor. Hani Google’ı alma planlarım vardı ya; ondan vazgeçip önce Telekom’u almaya karar verdim :). Vatandaş rahat rahat kullansın diye, vatandaş “ohh be” desin diye. işin şakası bir yana müşteri hizmetleri de dahil olmak üzere Telekom’daki dişi/kişicanları falakaya yatırmak lazım. Fakat bize yakışmaz :D. Allah’tan bloga girebiliyor, MSN’de çetleşebiliyoruz. O da olmasa Telekomun önünde toplu soyunma eylemine gideceğiz. Bu arada Sitenin şu yukarıdaki pembe, kuşlu, otlu, ağaçlı resim vardı ya; işte ondaki kuşları Allah’ın izni ile kanatlandırdık. Artık onlar da canlı :). Otları da sallamıştık fakat otlar teknik bir nedenden dolayı namaz kılar gibi sallanınca kaldırmak zorunda kaldık.  Normal sallanan bir ot bulabilirsek onlar da canlanacak inşallah.

Continue reading