Tekrarlanan İçeriklerin Önüne Geçmek İçin Tavsiyeler

Google sitelere birçok noktadan değer biçiyor. Bunlardan birisi de içerik tekrarıdır. Farklı içerikli siteleri elbette daha değerli tutuyor. Farklı içerikten kastımız aynı site içinde aynı içeriğin birkaç defa yayınlanmış olmasıdır. Bunlara çözüm de yine Google’ın kendisinden geldi. Birkaç tavsiyesi bulunuyor bu konuda. Şöyle birlikte göz atıp ne demek istediklerini biraz daha detaylıca ele alalım.

Continue reading

Firebug’u Google Chrome İçinde Çalıştırma

Web tasarım ile uğraşanların olmazsa olmaz araçlarından birisi Firebug’dur. Firebug, Firefox tarayıcısında açılan sayfaların kaynak kodlarına göre dizilimini gösteren, kaynak kodlarını düzenleme imkanı veren ve özellikle CSS ile uğraşanlar için ölçüleri rahatça görüntüleyen çok güzel bir araç. Kısacası bir internet sayfasında bulunan hataları kolayca görüp çözüm bulmaya yardımcı olan bir araç. Bu aracı ben birkaç hafta önce Google Chrome içinde çalıştırmayı denemiştim ancak başarılı olamamıştım. Şimdi çözümünü buldum ve paylaşmak istedim.

Continue reading

Google Translate Gadget

Her eve lazım servis Google Translate’in internet sayfamızı envai türden dillere çevirmesi için sitemize koyacağımız çeviri aracını oluşturmak için ufak bir serviscik açmışlar. Google Translate’in bizzat kendi servisi/aracıdır. Sayfamızın dilini seçip kodu almak ve sitemizdeki uygun bir yere bu kodu eklemek yeterli.

Google Web Elements

Birkaç gün önce Beyaz Blog‘da bir yazıda bir dökümanı yayınlamam gerekiyordu. Biraz uzun bir döküman daha doğrusu karar belgesi olduğu için Google Docs‘a yükleyip oradan bir paylaşım vermek daha mantıklı geldi kendi açımdan. Ancak gel gelelim embed yani gömme kodu alamadım yani böyle bir hizmetin olmadığının farkına vardım. Sonra da belgeye mecburen link vermek zorunda kaldım ve en kısa zamanda benim düşündüğüm şekilde birşeylerin geliştirilmesini içimden geçirdim. Google bu isteğimi duymuş olacak ki birçok servisinin embed kodlarının alınabildiği ve bunların yanında özel araçların da sitelere veya bloglara eklenebileceği Web Elements hizmetini yayınladı. Bu araçlara şimdi hep birlikte bakıyoruz.

Continue reading

Kullanışlı CSS Araçları

CSS artık web tasarımla uğraşan herkesin ilgi alanına giriyor. Hatta web tasarımla uğraşmayan, benim gibi bir bloga sahip olan veya internet ile haşır neşir olan insanların bile günlük kullandıkları bir yapı haline geldi. WordPress temaları sanırım buna en güzel örnek olacaktır. internette birçok kaynak bulunmasına rağmen CSS’i tam anlamı ile bilmek pek mümkün olmuyor. Çünkü çok farklı teknikler gerebiliyor bazen. Bu farklı tekniklerin dışında kullanılan standart yapı içinse internette birçok kullanışlı araç yer alıyor. Form araçlarından, seçicilere onda katman yerleşimlerine kadar işe yarayadığını düşündüğüm araçları yazının devamında göreceğiz.

Continue reading

Çevrimiçi Kod Düzenleme Servisleri

Masaüstü programlarının yerlerini büyük bir hızla internet üzerinde açılan yeni servislerin, oluşturulan programların aldığını her fırsatta anlatmaya, anlamaya ve bizzat yaşamaya çalışıyoruz. Eskiden, yani internetin gerek Türkiye’de gerekse dış ülkelerde yeni tanınmaya başlandığını dönemlerde karşlıklı konuşmak bile hayal iken şimdi arada olan kilometrelerce uzaklığa rağmen görüntülü konuşmalar gerçekleştirilebiliyor. internet üzerinde yer alan programlar, çalışan işletim sistemleri, kullanıcya ait masaüstleri bulunuyor. Bu hızlı değişimden nasibini programlama da almış durumda. Bu yazımızda internet üzerinden çalışan çevrimiçi kod yazma/düzenleme servislerini ele alacağız.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-8

Yine gündem bir hayli yoğun diyebilirim. Malumunuz geçtiğimiz pazar günü ÖSS gerçekleştirildi. ÖSS’den sonra puanlarınızı hesaplatabileceğiniz, dersanelerin ücretsiz olarak öğrencilere sunduğu güzel servisler düşünülmüş. Bil Dersaneleri için buradan, Kültür Dersaneleri için buradan, Uğur Dersaneleri için buradan ve Fem Dersaneleri için şuraya ışınlanabilirsiniz. Hepsi ücretsiz ve kendi öğrencisi olmanız gerekmiyor. Continue reading

Haftalık Haber Turu-7

Geçen haftaki haber turunda bilgisayarıma Ubuntu Linux kurduğumu yazmış ve bazı sorunlarla uğraştığımı dile getirmiştim. Sorunların bir kısmını Pınar sayesinde çözdüm ve bunun yanında yeni yeni, janjanlı programlar öğrendim. ilerleyen günlerde bir yazımda bunu da ele alacağım zaten. Şimdi internet dünyasındaki yeniliklere kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Continue reading

Haftalık Haber Bülteni-6

Yaklaşık dört günden beri sınavların varolmasından ötürü bloguma birşey ekleyememiştim. Öncelikle habersiz bıraktığım için özür diliyorum. Ubuntu 7.04’ü göndermiş amcalar, dün gecenin bir vaktine kadar kurulum, ayar ve eklentilerin kurulumu ile uğraştım. ilk bakışta diğer işletim sisteminden yüklerken içe birşey aktarıp aktarmayacağını sorması mükemmel olmuş. Yeri gelmişken buradan sorayım, ekran kartı sürücümü yüklememe rağmen 1280×1024 çözünürlüğe erişemiyorum. Bir öneriniz varsa yorumlara not düşerseniz sevinirim.

Continue reading