Türkçe Elektronik Kartvizit: Alo Kartvizit

Daha önce elektronik ortamdaki kartvizit uygulamasından bahsetmiştim. Dün gördüm ki bunun Türkçe örnekleri de var. Alo Kartvizit, işlev, kullanım kolaylığı ile kesinlikle yabancı servislere alternatif olabilecek düzeyde hizmet veriyor. En büyük artısı da Türkçe olması ve bu yüzden kullanımının biraz daha kolaylaşmasıdır. Ancak servisde tek hoşuma gitmeyen durum ismidir. Daha orjinal bir isim bulunabilirdi (: Ama yine de kullanmaya değer.

Çevrimiçi Virüs-Malware Tarama Aracı

Yazılımlar, ofis programmları ve daha birçok masaüstü uygulamasının web 2.0’dan sonra internete taşınması herkes için farklı çözümleri beraberinde getirdi. Birçok türde çevrimiçi araçlar mevcut ki bunlara virüs tarama araçlarını da eklemeliyiz. Şimdi tanıtacağım servis 22 tane virüs programında tarama yaptırarak kullanıcının dosyalarında virüs olup olmadığını en garantili biçimde ortaya koymayı hedefliyor.

Continue reading

Türkçe Web 2.0 Servis Azlığı-Kamuoyu

Şimdiye kadar ben bile birçok web 2.0 servisi sizlere anlatmaya çalıştım. Bunların tabi çok büyük çoğunluğu hatta tamamına yakını yabancı dilde ve yabancı kaynakları kullanan servislerdi. Türkçe web2.0 servislerin sayısı parmak sayılarını geçmezken dış ülkelerde günde onlarca servis açılıyor ve gün geçtikçe havuzda biriken servisler büyük bir dizin oluşturuyor. Peki hiç merak ettiniz mi acaba neden Türkçe servislerin sayısı bu kadar az? Neden dış ülkelerde binlerce servis hizmete geçirilirken bizler sadece onları kullanmakla veya tanıtmakla yetiniyoruz. işte bunları toparlayıp internet dünyasından tanıdığımız kişilere sorduk. Cevaplar ise acı ama gerçek mahiyetinde.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-15

Bu hafta gündemi asıl sarsan aslında Telekom’un internet tarifeleri üzerindeki değişikliği oldu. Limitsiz tarifeler üzerinde bir hayli güzel iyileştirmeler yapıldı. 6 Ağustos yani dünden itibaren tarifeler değişti. bu durumda benim 256 kbps’lik bağlantım 1mbps’ye çıktı. Tarifeye göre 1mbps’ye çıktım fakat test sonuçları maalesef 900 kbps’ye bile çıkmıyor. Yani Telekom vaadettiği hızı yine çok altında veriyor. Sabah ilk ölçümde 834 kbps, bu yazıyı yazdığım saatlerde ise 849 kbps olduğunu görüyorum hızların. Buna da şükür deyip turumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Continue reading

Site Bilgi ile Popülerlik Ölçümü

Türkçe web2.0 servislerin azlığından dolayı durmadan yabancı servisleri sunuyorduk sizlere. Onları tanıtıyor, onların eksiklerine bakıyorduk. Bunun tek ve yegane sebebi de dediğim gibi Türkçe servislerin az olması ve seyrekçe açılmasıydı. Nihayet yeni bir web2.0 servis ile birlikteyiz. Önce servisi BETA aşamasına taşıyan kişicanın Eburhan olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Kendisi birçok projeye imza atmış ve atmaya da devam ediyor, kendisini kutluyorum. Sitebilgi adındaki bu servis web sitelerinin popülerliğini ölçüyor.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-14

Yeni haber turunu TEDAŞ denen gereksiz kuruluş bir hayli engellemey çalışsa da nihayet yazabildim. Sanırım dördüncü girişimde yazıyı tamamen bitirebildim. Elektriklerimiz istikrarsız bir biçimde geliyor gidiyor, gidiyor ve bir daha gelmiyor 😀 Hava sıcak olunca insanın cinnet geçiresi geliyor. Neyse şahsi ve bölgesel sorunlarla sizleri daha fazla sıkmadan hemen haber turmuza başlayalım. ilk haberimiz yenilenmekte olan Turkmag‘den gelsin. Uzun süredir takip edemediğim Turkmag sanırım bomba gibi geliyor 🙂

Continue reading

Google Notebook

Eskiden önemli notlarımızı aldığımız, unutulası ve kıymetli bilgileri itina ile kayda geçirdiğimiz ajanda veya defterlerimiz vardı. Teknolojinin ilerlemesi ile ajanda yerine bilgisayarlardaki alternatifler kullanılmaya başlandı. Özel programlar olmasa bile en azından ben Not Defteri ile bu işlevi yapıyordum. Masaüstümde “notlarım” adında bir dosya olur ve içeriğini kayda aldığım notlarım ile sürekli güncellerdim. Bir ufak bilgi, güzel bir söz, bir link veya siteye yazacaklarımı hatırlatacak ufak notlar olurdu içinde. Fakat bu şekilde ne notlarım istediğim düzende oldular, ne aradığımı bulabildim ve en önemlisi; ne de başka kişilerle bu notlarımı paylaşabildim. Di’li geçmiş zaman kullandım çünkü artık hepsini yapabileceğim bir icat kullanıyorum. Web 2.0 odaklı ve bol Ajax’lı hoş bir servis. Belki de Google’ın en az tanıtılan, öksüz çocuk mertebesinde bırakılan fakat bana göre en faydalı servislerinden birisi olan Google Notebook‘u kullanıyorum artık. Bu güzel servisin maharetlerini ise hep birlikte görelim.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-13

Bu haftaki haber turumuzu teknik nedenlerden dolayı bir gün erteleyerek yazıyorum, öncelikle bunun için özür dilerim. Efem çektiğim fotoğrafları internette yayınlamak, paylaşmak ve WordPress ile entegre edip sitemin galeri bölümünde de ifşa edebilmek adına Flikcr servisini kullanmaya karar verdim. Fakat resimleri kategorize edebilmek için kullanılan setlerden sadece üç tanesini oluşturabiliyorsunuz “bedava hesap” ile. Bu yüzden 25 $ verip daha fazla imtiyazdan faydalanmak istedim. Birkaç gün içinde geçip galerimi Flikcr ile güçlendireceğim. Tavsiye edilir.

Continue reading

Çevrimiçi Kod Düzenleme Servisleri

Masaüstü programlarının yerlerini büyük bir hızla internet üzerinde açılan yeni servislerin, oluşturulan programların aldığını her fırsatta anlatmaya, anlamaya ve bizzat yaşamaya çalışıyoruz. Eskiden, yani internetin gerek Türkiye’de gerekse dış ülkelerde yeni tanınmaya başlandığını dönemlerde karşlıklı konuşmak bile hayal iken şimdi arada olan kilometrelerce uzaklığa rağmen görüntülü konuşmalar gerçekleştirilebiliyor. internet üzerinde yer alan programlar, çalışan işletim sistemleri, kullanıcya ait masaüstleri bulunuyor. Bu hızlı değişimden nasibini programlama da almış durumda. Bu yazımızda internet üzerinden çalışan çevrimiçi kod yazma/düzenleme servislerini ele alacağız.

Continue reading