Android Facebook Otomatik Video Oynatımı Kapatma

Facebook geçtiğimiz günlerde yayına alabileceği o kadar güzel özellikler varken saçma ve bir o kadar da gereksiz otomatik video oynatma özelliğini devreye aldı. Bu özellik sayesinde de data kullanımları arttı. Özellikle mobil data paketi kullananlar zarar gördü bu durumdan. Yeni uygulama guncellemesi ile bu sıkıntıya son veriyoruz. Android için uygulama ayarlarına girip “video otomatik oynatım” bölümünü seçiyoruz. Eger data paketini kullanmamak istersek sadece wi-fi seçeneği, tamamen kapatmak istersek de kapalı seçeneğini işaretliyoruz.

image

Facebook Videolarını İndirme

Paylaşım siteleri artınca içerik toplama huyumuz da bir hayli gelişti. Beş yıl öncesinde bilgisayarın D sürücüsüne yapılan mp3 arşivleri veya kiralanan korsan film cdlerinin alınan kopya arşivleri yerini şimdilerde paylaşım sitelerinin içeriklerini indirme servislerine bıraktı. Youtube açıldıktan kısa bir süre sonra “youtube video indirme” anahtar kelimeleri bir deyim oldu diyebilirim. Ben bile nasibimi aldım bazı yazılarımla

Youtube ve diğer video servisleri yetmiyormuş gibi Facebook geldi ardında. Milyonlarca Fecebook servisi, indirme aracı, yedekleme eklentileri derken çöplüğe döndü yine her yer. Sonrasında ise Facebook gerek sistem yapısındaki değişiklikler ile gerekse gizlilik ayarları ile bu servislerin birçoğunu kullanılamaz hale getirdi. Yine de huylu huyundan vazgeçmedi ve Facebook videolarını indirmek için bazı araçları bizlere sundu.

Downvids

downvids

Aynı zamanda Youtube videolarını indirmeye de yarayan araç Facebook videolarının adreslerini yazmamız ile birlikte indirmemize olanak sağlıyor. Video linkini ise şu şekilde alma gerekiyor:

https://www.facebook.com/photo.php?v=1015097786275377

Güzel bir de Android uygulamasına sahip. Uygulamanın geliştiricisi ise Muhammed Demircioğlu.

 

Angry Birds Gerçek Olsaydı

Akıllı telefonlar için çıkarılan ve şimdi masaüstü versiyonu bile bulunan efsane oyun Angry Birds eğer gerçek olsa nasıl olurdu diye aklınızdan geçirdiyseniz, cevabı çok uzakta değil. T-Mobile aracılığıyla gelen video oldukça eğlenceli.

Facebook Videolarını Mp3’e Dönüştürme

Facebook’da binlerce video paylaşılıyor her gün. Bunlar içinde müzik videolarının paylaşılmaması imkansız tabi ki. Bazen bu durum insanın iştahını kabartıyor. Özellikle takip ettiğim müzik sayfalarındaki videoların sadece müziklerini alma ihtiyacı duyuyorum bazen. İşte sırf bu sevda uğruna iki tane çevrimiçi servis ile videoların görüntüsünü ayırıp bilgisayarımıza mp3 formatında nasıl indireceğimizi kısaca göstereceğim.

Önce izlediğimiz videoların mp4 formatındaki linklerini almamız gerekiyor. Çünkü çeviri yapabilmemiz için mutlaka bir video formatı edinmemiz gerekiyor. mp4 formatının bağlantı adresini maalesef kullanıcı arayüzünün hiçbir yerinden alamıyoruz. Ya tarama geçmişlerini gösteren bir program ile (chrome cache view gibi) veya link almamızı sağlayacak bir servis ile mp4 formatının olduğu adresi öğrenebiliyoruz. Biz yazılım kullanmadan, paratik bir biçimde http://facebook.anarschi.com adresine gidiyoruz. Buradaki kutucuğa izlediğimiz videonun Facebook linkini (http://www.facebook.com/video/video.php?v=131098223602548 gibi)  yazıp “indir” butonuna basıyoruz. Ardından açılan sayfadaki mp4 linki kutucuğundaki adresi kopyalıyoruz.

İkinci adım olarak dönüştürme servisimiz olan FLVto‘ya gidiyoruz. Buradaki kutucuğa da kopyaladığımız mp4 adresini yapıştırıyoruz. “Next” butonu ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

İkinci adımda çevrilecek format, codec türleri, ayrıntılı seçenekler bize sunuluyor. Genel hatlarıyla “default” ayarları kullanmayı tercih etmek daha güzel ses elde etmemizi sağlayacaktır.

E-posta adresi ve çıkacak dosya isminin girilmesi ise zorunlu değil. Bunları da tamamladıktan sonra “next” butonu ile çeviri işlemini başlatıyoruz. Çeviri işleminin ardından bizi karşılayacak sayfada dosyamızın indirme linkleri, paylaşım linkleri bulunuyor. Bilgisayarımıza indirip dinleyebiliriz. Bol keyifler…

Youtube Videolarına Yazı Ekleme

Videolarda bazen yazı yazmak uzun iştir. Herhangi bir video düzenleme programı ile de yapılması bazen imkansız oluyor. Belli başlı programlarla yapmak gerekiyor. Hele bir de internet ortamındaki bir videoya bu işlemi uygulamak çoğu kez işkenceden farksız olmuştur.

Ancak Easy YouTube caption creator yazrdımıyla bu iş oldukça basit bir hal alıyor. Servisdeki kutucuğa üzerinde düzenleme yapmak istediğimiz videonun adresini yazıyoruz. Tabi video adresi Youtube üzerinden olmalı! Ardından ikinci adıma geçerek videomuzu izlemeye başlıyoruz. Yazı eklemek istediğimiz yerlerde “a” harfine klavyemizden basıyoruz ve alttaki kutucuğa istediğimiz yazıyı yazarak bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

SynchTube ile Video Paylaşımı ve Eş Zamanlı Sohbet

Artık paylaşılan video, resim ve diğer öğelere yapılan yorumlar da hız kesmezken “eş zamanlı” sözcüğünü kullanmaya başladık. Bunu yakın zamanlarda en çok duyduğumuz ve gördüğümüz yer ise Google Wave oldu. Paylaştığımız herhangibir şeyin altına arkadaşlarımız sohbet eder gibi fikirlerini belirtebiliyorlar. Bunun biraz daha ilerisinde ise sohbet (chat) kavramı ortaya çıkıyor. Sohbet her ne kadar internetin gelişmeye başladığı günden bu güne kadar bizlere eşlik etse de şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. Bunun bir örneğini de Justin.tv’de kanalı izlerken aynı zamanda video ile ilgili sohbet edilebilmesidir.

Şimdi bahsedeceğim synchtube da aynı Justin.tv modelinde ancak gördükleri işlevler farklı. synchtube, Youtube üzerindeki bir videoyu arkadaşlarımızla paylaşmamızı ve eş zamanlı olarak sohbet edebilmemizi de sağlıyor. Bunun yanında hangi arkadaşımızın videonun ne kadarlık kısmını izlediğini görmemize olanak sağlıyor. Şimdi şöyle kısaca kullanımından bahsedelim.

İlk olarak synchtube adresine gidiyoruz. Burada yer alan Youtube Video Link kutucuğuna istediğimiz Youtube videosunun bağlantısını yapıştırıyoruz ve “create room” butonuna basarak bizi karşılayacak olan kullanıcı arayüzüne gidiyoruz. Buradaki ekranı şöyle biraz resimle desteklersek:

  1. Arkadaşlarımızı odaya davet etmek için sarı kutucukdaki linki göndermemiz yetiyor.
  2. Paylaştığımız Youtube videosu.
  3. Burada kendimizle birlikte arkadaşlarımızın bu videonun ne kadarlık kısmını izlediğini görebiliyoruz. Tabi arkadaşlarımız odayı terkederse görünmüyor.
  4. Sohbet alanı. Yazılanlar bu kısımda görünüyor. Ayrıca odayı terkeden arkadaşımız bildiriliyor.
  5. Başka bir videoyu odaya dahil etmek için kullanıyoruz.

Ben örnek olsun diye bir oda oluşturdum. Video adına ve numaraların çirkinliğine de aldırmayınız lütfen 🙂

3 Adımda Video Mesaj Gönderme:Send Shots

Artık sesli konuşma, sesli mesajların yerine görüntülü mesajlar geçiyor yavaş yavaş. Şimdi tanıtacağım servis, arkadaşlarımıza görüntülü mesaj göndermemize olanak sağlıyor. Sistemi kullanmak için bir web kamerasına sahip olmamız ve internetimizin olması yeterli 🙂 Gün geçtikçe bu tür servislerin artacağından da şüphe duymuyoruz. Şimdi servisin nasıl kullanılacağına çok kısa bir bakalım.

  1. Send Shot‘a giriyoruz ve web kameramızın hazırlanmasını bekliyoruz. Hazırlandıktan sonra da “rec” butonuna basıyoruz. Video çekimi başlıyor ve bitirmek istediğimizde “stop” düğmesine basıyoruz.
  2. Göndereceğimiz arkadaşlarımızın e-posta adresini giriyoruz veya bu mesajı paylaşmak için diğer platformların ayarlarını yapıoruz.
  3. Video bilgilerini girdikten sonra gönderiyoruz.

Hepsi bu kadar 🙂

Bing Video

MSN’in arama sağlayıcı servisi ailesine gün geçtikçe yeni bireyler ekliyor. Bunlardan birisi olan Bing Video geçtiğimiz günlerde yayın hayatına başladı. Şu anda barındırma hizmeti değil sadece arama hizmeti veriyor. Yani Youtube, MSN video gibi video servisleri üzerindeki videoları burada yayımlama ve arama imkanı veriyor.

Continue reading

3 Adımda Klip Oluşturma:Clipgenerator

Video paylaşım siteleri olmak üzere birçok klip formatında videoyu görüyoruz. Bunlar arka fonda seçilen bir müzik eşliğinde değişik fotoğraf veya videoların slaytlar halinde izletilmesi mantığı ile çalışıyor. Bunun için birçok program sıralanabilir. Ancak bu tür programların birçoğu ücretli. Ve bu ücretli grubundakiler de ciddi anlamda bu işi yapan programlar. Programların deneme sürümlerinde de kliplerin içerisine programın ismini veya internet sayfasını yazılıyor. Tabi bu da bizim için pek iyi bir durum değil. Sonuçta amatörce yapacağımız bir iş için fazla fazla para vermek biraz düşündürücü. Bugün bulduğum servis ise hem ücretsiz, hem çevrimiçi çalışıyor hem de bu işi iyi bir şekilde yapıyor. Hem de sadece üç adımda.

Continue reading

İnternet Sayfalarının İçerik Öğeleri ile Birlikte Ekran Görüntüsünü Alıp Kullanma

Dün RSS adresime düşen ilginç bir servise değineceğiz bu yazımda. Servis istediğimiz bir internet sayfasının ekran görüntüsü alıyor. Buraya kadar nesi ilginç diye düşünebiliriz ki ben de öyle düşündüm zaten. Ama sonrasında o alınan görüntünün içinde linklerin çalıştığını, o görüntünün boyutunu istediğimiz gibi ayarlamayı, istediğimiz alanı kırpmayı, bunlar yetmezmiş gibi bir de embed kodu yardımıyla istediğimiz bir yere yerleştirmemizi sağladığını öğrenince “yok canım, yakında aya da çıkarız” dedirtmedi değil 🙂 Tanıtım yazısının en sonunda bir de sürprizim var ayrıca.

Continue reading