Kendi Chrome Temamızı Yapıyoruz

Yaygın olarak kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome’u güçlü kılan özelliklerinden birisi de özelleştirmelerin diğer tarayıcılara göre daha kolay yapılabilmesidir. Bu özelleştirmelerden birisi de temalardır. İndirilen değişik renk ve resim kombinasyonundaki temalar tarayıcıyı görsel açıdan daha iyi seviyelere getirmektedir. Bu yazımda ise kendi istediğimiz resim ve renklerde kendi temamızı nasıl yapacağımızı anlatacağım.

İlk olarak My Chrome Theme eklentisini indiriyoruz. Ardından tarayıcı ekranında bulunan “Chrome Temam” bağlantısına tıklıyoruz.

1-Resim Yükleme

Bilgisayarımızdan veya kameramızdan aktaracağımız resmi arkaplan olarak kullanacağız.

2-Resim Konumu ve Düzenini Ayarlama

Resmi tüm ekrana kaplatma, döşeme veya alt,üst,orta, gibi konumlara küçük resim olarak yerleştirme imkanını buluyoruz.

3-Renk Düzenini Ayarlama

Baloncuklara tıkladığımız zaman istediğimiz yerin renk düzenini belirleyebileceğimiz renk paleti ile karşılaşıyoruz.

4-İsim Verme ve Kaydetme

İsim ve açıklamaları ekledikten sonra temamızı kaydediyoruz. Temamızı bu aşamadan sonra ister bağlantı adresini kaydedip paylaşabilir istersek hemen indirip kullanmaya başlayabiliriz.

Fare İle WordPress Teması Yapıyoruz

WordPress teması düzenleme veya sıfırdan tema yapmak için belli bir seviyede CSS, HTML, belki bir miktar da PHP bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Tasarım bilgimiz üst seviyede olsa bile maalesef bu söylediklerimizi bilmeden yapmak çok da mümkün olmuyor. Elimizdeki tasarımı veya kafamızdan geçirdiğimiz WordPress temasını illa ki ücret ödeyerek veya bizim istediğimize en yakın olan hazır temayı saatlerce arayıp düzenleyerek ortaya çıkartabiliyoruz.

Lubith; bu konuda bize bir hayli yardımcı olan bir servis olarak göze çarpıyor. Lubith ile kesinlikle kod kullanmadan tamamen fare hareketleriyle ortaya istediğimiz WordPress temasını çıkartabiliyoruz.

Lubith’in kullanımı ise oldukça basit. Siteye girdikten sonra varsayılan tema bizi karşılıyor. Varsayılan temada fare ile üzerine geldiğimiz alanda kılavuz çizgileri beliriyor. Tıkladığımız alanda iki tane nokta beliriyor. Noktalardan birisi o alanın boyutlarını ayarlamamıza diğeri de istediğimiz yere taşımamıza yarıyor. Tamamen sürükle bırak mantığı ile çalışıyor.

Lubith’in sunduğu imkanlar sayesinde arkaplan resmi atayıp x veya y ekseninde otomatik doldurmasını, yazı biçimlendirmesi, hizalama gibi temel işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Temayı bitirdiğimizde kaydetme ve bilgisayarımıza indirme, test etme işlemlerini de gerçekleştirebiliyoruz.

Lubith kısaca:

  • Sürükle bırak ile fare hareketleriyle
  • Kod kullanmadan ve kod bilgisi gerektirmeden
  • Zamandan ve parada tasarruf yaparak

WordPress teması oluşturmayı vaadediyor.

Drupal Teması İçin Info Hazırlama

Drupal, WordPress gibi açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi olma özelliğini taşıyor. Oldukça da yaygın şekilde kullanılıyor. Son dönemlere bakıldığında tema, bileşen desteğinde de artış gözlemlemek mümkün. Aynı WordPress gibi Drupal için de tema hazırlarken belli noktalar bulunması gerekiyor. Mesela tema bilgilerinin yer aldığı kısım olan “info” kısmı… WordPress’te de bulunan bu kısımda tema ismi, kısa bilgisi, yazarı gibi bilgiler yer alıyor.

Bunları tek tek elimizle yazmak yerine birkaç kutucuğu doldurarak bizim için hazırlayan drupal-theme büyük kolaylık sağlıyor. Servisteki ilgili kısımları doldurduktan sonra “generate code” butonuna basınca Drupal temamız için info dosyası hazırlanmış oluyor. Eğer Drupal temalarıyla içli dışlıysanız çok işe yarayacak bir servis.

Yeni Windows 7 Temaları

Windows 7’nin en ön planda olan kısmı bence görselliğidir. Görünümün özelleştirilmesinde kullanıcısına çok büyük esneklik sağladığı ortada. Ayrıca birden fazla masaüstü resmini slayt olarak değiştererek göstermesi de ayrı bir güzelliktir. Bundan dolayı da Windows 7 ile ilgili birçok temayı bulabilmek de mümkün. Geçtiğimiz birkaç gün içinde yeni resmi temalar duyuruldu. Zune gibi birçok profesyonel ismin hazırladığı temalar gerçekten görülmeye değer. Özellikle Ferrari temasını tavsiye ederim.

Temaları yüklemek için böyle buyrun.

Yeni Yüzümüzle, Yeni Temamızla ve Yeniliklerle Tekrar Karşınızdayız

Blog dünyasına ilk olarak Blix teması ile başlamıştım. Sonra kendi çizdiğim ve Erhan‘ın kodladığı janjanlı temamı kullandım. Janjanlı temayı değiştirmek ise uzun süre nasip olmadı nedense. Gerçi bunda benim ihmalkarlığım da oldu az da olsa. Sonrasında da biraz uğraşıp bir tema çizdim ve içime sinmeyen kısımlar olduğu için bu işin piri olan Cenk Akyıldız‘a başvurdum. Kendisi de kırmayıp isteğim doğrultusunda bu cıvıl cıvıl temayı çizdi.

Temayı kodlayan ise Hakan Demiray oldu. Kendisine birkaç gün sonra askere gidecek olmasına rağmen gece gündüz çalışıp temayı sadece iki günde koda döktüğü için buradan da teşekkür etmek istiyorum.

Gelelim yeni temanın işleyişine. Diğer temamdaki gibi üst resim kullanmak yerine güzel bir arkaplan ile işi bitirmek istedim. Ayrıca sloganımızı da metin olarak yayınlamak daha mantıklı geldi. RSS beslememize denizdeki çöp kutusundan ulaşma fikri çok hoş oldu aslında. Temaya genel olarak baktığımızda ise sosyal ağların kullanımı, paylaşımı ve takibine daha çok ağırlık verdim. Çünkü günümüz artık bunu gerektiriyor. Sosyal ağlarla ilgili olarak:

  • Temanın belki de en güzel özelliğidir ki; üst menüde yer alan ve yanında küçük bir baloncukda sayılarla ifade edilen “sosyal akışın” olmasıdır. Sosyal akış, Facebook, Twitter, Last.fm gibi kullandığım sosyal ağlar üzerindeki her güncellemeyi gösterecek olan bir sayfadır. Baloncukta yazan rakamlar ise siz ziyaretçilerimin gün içinde yaptığım güncellemerin sayısını gösteren hoş bir detaydır. Tabi sosyal akış sayfasına uğradığınızda sıfırlanıyor. Daha sonra geldiğinizde eğer var ise yeniden baloncukta güncelleme sayısı yazıyor. Sayfada da hangi servisten gelmişse onun ikonunu görmek mümkün. Bu sayfa altyapısı hakkında tek bildiğim Friend Feed API kullanılmasıdır.
  • Arama motorumuzun hemen altında sosyal ağ hesaplarıma verilen linkler mevcut.
  • Ayrıca yan kısımda “twitter” güncellemerini görebiliyorsunuz. Bu önceki temada alt kısımda kalıyordu ve biraz daha harap durumdaydı.

Bağlantı verdiğim sitelere resim kutucuğu ile gösterim yapıldı. Böyle hem temayı tamamlamış hem de daha anlaşılır hale geldi. Bazı kısımlarda Akax kullandık. Mesela eskisi gibi yorum yaptığımızda yeni sayfanın gelmesini beklemiyoruz. Yorumlardaki bir değişiklik de çok eskiden olduğu gibi avatar kullanımına izin veriyoruz.

Artık yazı düzenleri de belirli standartları yakalayacaktır. Mesela anasayfada yazıların yanında resimler standart boyutlara geldi. Ayrıca otomatik karakter sayısı atadığımız için her yazının belli bir kısmı gösterilecek anasayfada. Yazıları değişik platformlarda paylaşmak için de “bu yazıyı paylaş” butonuna gitmek yeterli olacaktır.

Eskiden olan şimdi ise yer vermediğimiz banner linkler var. Artık onları kullanmayacağım. Ayrıca Google Reklamları dışında bir reklam yayınlamayı da şimdilik düşünmüyorum.

Bundan böyle h-yaman.com’u aşağıdaki logo sayesinde gördüğünüz yerde tanıyabilirsiniz. Zaten Favicon da bu şekilde yapılandırıldı. Link vermek isteyen arkadaşlar bu resmi kullanabilirler ve tabi şu an verenler de güncelleyebilirler.

Bunların dışında ilerleyen günlerde kategorilerde ufak bir değişiklik yapacağım. Sayısını biraz azaltacağım. İçerik olarak da internet ve teknoloji ağırlıklı olacak. Zaten birkaç gün önce Bilal Çınarlı’nın da artık benimle birlikte blogda yazılarını paylaştığını duyurmuştum.

Eski temayı da birkaç gün sonra paylaşıma açacağım. Kişisel kodlarımı temizleyip en sade şeklini sizlere sunacağım. Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Sözü sizlere bırakıp yeni temanın değerlendirmesini almak istiyorum.

WordPress İçin Dijital Kartvizit Teması

Sosyal ağların artması ile birlikte kişisel siteler yerini bu ağlarda yer alan hesapların bağlantılarının bulunduğu alanlara bırakmaya başladı. WordPress için de bu konu da bir tema gördüm. Dijital Business Card adındaki temada iki sayfa var. Bunların birinde profil resmi tarzından bir resim, isim, şirket, iletişim adresi bulunurken ikinci sayfasında da sosyal ağların linkleri gösteriliyor. Temanın en güzel yanı istenilen ağı kodların arasında boğulmadan WordPress admin panelinden ekleyebiliyor ve bu işlemi tema içinde yer alan tema seçeneklerinden yapabiliyor olmamız. Bu konuda en başarılı bulduğum temalardan olan Dijital Business Card hakkındaki notları okumak ve ücretsiz olarak indirmek için Human 3rror‘a uğramak yeterli olacak.

Gmail Görünümünü Değiştirin

Dün itibariyle internette birçok sitede Gmail‘in tema özelliğinin aktif olduğunu okuduk, duyduk. Tabi baktığımız zaman birçoğumuzun hesabında tema kiti aktif olmadı. Twitter’de bir arkadaşın dediği gibi Gmail’in yeni özelliklerinin kullanıcılarda aktif olma sıralamasının hangi mantıkta yapıldığını bilmiyoruz. Birimizde aktif iken diğerimizde olmayabiliyor. Az önce baktığımda ise aktif olduğunu görüp incelemeye aldım.

Continue reading