URL Void: Web Sitelerine Virüs Taraması

Bilgisayarı yeni yeni öğrenmeye başladığım, not defterinde ismimi yazıp, Paint’de resimler çizdiğimde heyecanlandığım zamanlarda virüs terimi bana çok ilginç gelirdi. Kendi kendime de düşünürdüm “elin çocuğu oturduğu yerden birşeyler yapıyor sonra da para kazanıyor” diye. Ne mutlu ki böyle şeylere merak sarmadım. Ancak her zaman da “acaba şimdi mi tanışacağıım bu virüs dedikleri şeyle” şeklinde korkardım. Ancak korkunun ecele faydası olmadığını fark etmem fazla zamanımı almadı. Virüsile tanıştım, sonrasında mücadelesini öğrendim.

Şimdilerde ise aynı korkularım internet sayfalarında var. Hazırladığım bir projede, kendi bloglarımda acaba virüs var mıdır korkusunu yaşıyorum? Buna benzer bir diğer durumu da adını tehlikeli görüp girmeden geçtiğim sitelerde yaşıyorum. Ne yazık ki kurunun yanında yaş olanı da yakıyorum.

Ancak şimdiye kadar boşuna nefesimi tüketmişim. Dün gördüğüm URL void servisi ayrıntılı bir şekilde bir web sayfasının virüs detaylarını önümüze seriyor.

Servisde bizi üst resimdeki arayüz karşılıyor. Yapmamız gereken, şüphelendiğimiz internet adresini kutucuğa yazıp “scan now” butonuna basmak olacak.

Arama işleminden sonra ilk olarak site ile ilgili IP adresi, domainin tescili, lokasyonu ve bulunan riskli öğe sayısı ve durumu ile ilgili özet bilgiler veriliyor.

Site bilgilerinin hemen altında ise hangi sistem ve programlarla arama yapıldığı, bu arama yapılan programlardan hangilerinin riskli öğe bulduğunu veren uzun bir liste yer alıyor. Servis şu anda 18 tane yazılım üzerinden arama yaptırıyor.

Yukarıdaki adres yeni devraldığım bir proje ve içerisinde riskli bileşenlerin olduğunu öncesinden biliyorum. Bu yüzden de deneme amaçlı olarak bu siteyi seçtim. Sonuç ise doğru. Kendi bloglarım için yaptığım taramalarda herhangi bir kötü durum yok.

Servis sadece alan adı yönünden hizmet vermiyor. Ayrıca IP Void ile IP adreslerini de aynı yukarıdaki mantıkla tarıyor ve sonucu yine aynı detaylarla sunuyor.

Yazı biraz uzun oldu ama bibirinden güzel iki hizmeti anlatmak da zevkli oldu. Link listelerimizde araçlar/gereçler kategorisine kesinlikle kaydetmemiz gereken servisler her ikisi de.

Kış 2007 Üst Resim

Hafta içinde değiştirmeyi düşündüğüm üst resmin çalışmalarına da düşünme tarihimin hemen ardından başlamıştım. Ancak Tedaş’ın gazabına uğrayan ben son aşamasına geldiğim resmi kaybettim. Tabi ilk başta çok sinirlendim. Ancak hata Tedaş’ın değil benimdi. Çünkü böyle bir ülkede yaşamama rağmen bir güç kaynağım yoktu. ilk alacağım bilgisayar donanımı da bu olay sayesinde güç kaynağı olacak. Öyle devasa birşey de değil minicik birşey. Neyse efem lafı çok uzatmayayım, nihayetinde dün akşam yaptığım çalışmalardan sonra üst resmi değiştirmeyi başardım.

Continue reading

Yenilenen Fotoğraf Galerim ve Flickr

Uzun bir süredir elimde bulunan fotoğrafları yeniden paylaşıma açmak için araştırma yapmaktaydım. Bilgisayarımda bulunan ve sürekli yeni fotoğraflar çekerek arşivime eklediğim fotoğrafların, internet bu kadar üst seviyede hizmetler sunarken bilgisayarda saklayıp tozlandırmamnın hiçbir anlam taşımadığını anladım. Daha önce Erhan’ın kendi alanımı ve sistemimi kullanarak WordPress’e eklenti olarak kurduğu FGallery’i kullanıyordum. Fakat sunucumum güvenlik ayarlarından dolayı FGallery maalesef sorun çıkarttı. Sonrasında birkaç eklenti daha denedim fakat hiçbiri zevk vermiyordu. Bütün bunlar ile birlikte geniş çaplı bir araştırmaya da kalkışmış oldum. Ve nihayet yeniden Galeri‘yi aktif hale getirdim.

Continue reading

Güncelleme Hakkında Önemli Duyuru

iki gündür blogda yaptığımız sürüm yükseltme çalışmalarından dolayı siteyi yayından ara ara kesmekteyiz. Çok eski bir sürümden yeni sürüme geçerken bünye kaldıramayıp birçok yerden hata fışkırmasına sebep olmuştur. Çok şükür bunların büyük kısmını aştık ve şu anda tek problem sidebar’da kategorilerin yazı sayılarındadır. Onu da kısa zamanda çözeceğiz. Bir de yenilik var ki çok önemlidir bu söyleyeceğim. Efem, RSS adresimiz değişmiş bulunmaktadır. Bundan sonra RSS besleme adresi olarak http://feeds.feedburner.com/hyaman adresini kullanmanız çok büyük önemle rica edilir. Aksi taktirde problem yaşayabilirsiniz.

Continue reading

Box.net ile Sitenize Mp3 Oynatıcı Ekleyin

Aylar önce şurada, dosya paylaşım sitesi, harika özelliklere sahip güzel servis box.net hakkında uzunca bir makale yazmıştım. Fakat dün fark ettim ki makaleyi yazarken bir özelliğini ya ben atlamışım ya da box.net yetkilileri özelliği sonradan eklemişler. Özellik; box.net‘e yükleyeceğiniz müzikleri sitenizde ziyaretçilerinize dinletmek. Evet şaka değil, hem dosyaları box.net‘e yükleyeceğiz hem de bunları sitemizden ziyaretçilere dinleteceğiz. Bunlar yetmezmiş gibi “player” hizmetini de box.net veriyor. isterseniz hemen mevzuya geçiş yapalım.

Continue reading

Kaybolmayan internet istiyouz

Dün sabahtan beri Telekom’un beni çıldırttığı bir zaman dilimindeyim. Yaklaşık 3.5 MB’lık bir dosya kağnı gücü ile 15 dakikada iniyor bu yetmezmiş gibi arada hat düşüyor. Hani Google’ı alma planlarım vardı ya; ondan vazgeçip önce Telekom’u almaya karar verdim :). Vatandaş rahat rahat kullansın diye, vatandaş “ohh be” desin diye. işin şakası bir yana müşteri hizmetleri de dahil olmak üzere Telekom’daki dişi/kişicanları falakaya yatırmak lazım. Fakat bize yakışmaz :D. Allah’tan bloga girebiliyor, MSN’de çetleşebiliyoruz. O da olmasa Telekomun önünde toplu soyunma eylemine gideceğiz. Bu arada Sitenin şu yukarıdaki pembe, kuşlu, otlu, ağaçlı resim vardı ya; işte ondaki kuşları Allah’ın izni ile kanatlandırdık. Artık onlar da canlı :). Otları da sallamıştık fakat otlar teknik bir nedenden dolayı namaz kılar gibi sallanınca kaldırmak zorunda kaldık.  Normal sallanan bir ot bulabilirsek onlar da canlanacak inşallah.

Continue reading