Google Reader’ın Kapanmasına Birkaç Hafta Kala Yandex Atağı

Google Reader’in kapanacağını üzülerek daha önceki yazılarımda ele almıştım. Google’ın bu saçma kararının ardından benim ilk beklentim Facebook ve Yandex’in bununla ilgili bir çözüm üreteceği şeklinde olmuştu. Facebook bu süreçte daha çok mobil uygulamalara kendini vererek benim tahminlerimin üstünü kapattı ancak Yandex bu konuda tahminimi yerine getirerek Yandex Mail içinde “Yayınlar” sekmesini hayata geçirdi.

fd

İlk bakışta Google Reader’dan daha yeteneksiz olduğunu düşünsem de kullanıcı sayısına bağlı olarak özelliklerinin geliştirileceğini hatta aynı Reader gibi ayrı bir servis olarak kullanıcılarına sunulabileceğini ön görüyorum.

Bizlere en azından şimdilik bir çözüm sunduğu için Yandex’e teşekkür ediyorum.

Google Reader Alternatifi Feedly

Google, 1 Temmuz itibariyle 7 servisini kapatacağını duyurdu. Bunların içinde RSS okuyucu denince aklımıza ilk gelen ve ben de dahil birçok kullanıcısı bulunan Google Reader’ın ismi de geçiyor. Google’ın bu haberi yayınlamasının ardından sosyal ağlardan hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde büyük tepki gösteriliyor. Yıllardır alıştırılmış bir kullanıcıya “kapatıyoruz” demek en büyük kazıktır!

googlereader1-660x350

Ben de 1 Temmuz’u beklemeyip bugün bıraktım Reader’ı ve Feedly‘ye geçtim. Google Reader hesabı ile giriş yaptıktan sonra yedek almaya bile gerek kalmadan başlık başlık, besleyici besleyici aktarımını kendisi otomatik olarak yapıyor. Kullanışı oldukça iyi ve hızlı olan servisin mobil uygulamaları ise açık söylemek gerekirse Google’dan daha iyi durumda.

feedly,

İşin acı yönü ise Google Reader’ın sadece bir RSS okuyucu olması değil birçok kullanıcının, blog yazarının API ve haber köşesi olarak kullanmasıydı. Feedly’nin şimdilik böyle bir girişimi olmasa da ilerleyen günlerde desteklerini arttıracağını düşünüyorum.

Google Plus RSS Feed

Google Plus‘ın eksiklerinin bulunmasıyla yan sanayi de diyebileceğimiz servislerin çoğalmasını tetikledi. Profillerin hali hazırda bir RSS hizmetinin olmaması Appspot içinde bir hizmetin açılmasını sağladı.

Google Plus profilinize RSS beslemesini tek adımda yapabilirsiniz. Bunun için:

http://plusfeed.appspot.com/profil id numarası

Adresini internet tarayıcımızın adres kutusuna yazıp “git” diyoruz. Hepsi bu kadar 🙂

 

RSS Dönüştürme

RSS internette yeni bir dönemi başlatan harika bir teknoloji oldu. İnsanlar internet üzerinden takip ettiği siteleri her gün ayrı ayrı ziyaret etmek yerine RSS okuyucuları sayesinde sadece güncellenen içerikleri görme hakkına sahip oldular. Sonrasında RSS teknolojisi daha da ileri safhaya giderek bir başka siteden bilgi çekme, masaüstü yazılımlarını internet ile uyumlu hale getirme gibi birçok yeniliği de yanında getirmiş oldu. Ayrıca mobil uygulamaların gelişmesine de katkıda bulunmuş oldu.

Bu kadar büyük bir teknolojinin yanında buna ayak uydurmaya çalışan, RSS teknolojisini daha farklı kılmayı sağlayan servisler de hızla çoğaldı. Bu servislerden bir tanesi olan xFruits, RSS besleyicimizi değişik RSS formatlarına veya diğer platformlara dönüştürmek için bizlere hizmet veriyor.

Servis içerisinde bir çok dönüştürme işlemi gerçekleşebiliyor. Bunları detaylı olarak birlikte inceleyelim:

Aggregator RSS

OPML, Atom veya RSS 2.0 ile oluşturulmuş birkaç RSS beslemesini tek besleme altında toplayan bir uygulama. Menüden ilgili kısma girildiğinde karşılayan sayfada yeni oluşturulacak RSS beslemesi için bir başlık, etiket, herkese açık olup olmadığı gibi ayarlar ve RSS adreslerimizi girebileceğimiz kısım bulunuyor.

RSS to Web

RSS besleyiciden web sayfası için xHTML 1.0 Strict formatında widget oluşturan bir uygulama. İlgili kısımda başlık, etiket ve dönüştürülecek RSS adresini yazacağımız kısım yer alıyor. Sonucunda da aşağıdaki gibi bir araca sahip oluyuyoruz.

RSS to Mobile

RSS beslemesi olan web sitemizin veya blogumuzun otomatik olarak mobil versiyonunu hazırlayan bir uygulama. Yapmamız gereken ilgili kısımda başlık, etiket, RSS adresini girmek ve oluştur butonuna basmak olacak. Sonrasında girdiğimiz RSS feed ile hazırlanmış mobil web sitemizi göreceğiz. xHTML 1.0 standart formatında oluşturulduğunu da hatırlatalım.

Post to RSS

RSS desteği olan e-posta hesaplarından RSS beslemesine bilgi çeken bir uygulama. İlgili kısımda e-posta adreslerinin RSS adreslerini girmek yeterli olacaktır. Sağlayacağı fayda birden fazla e-posta hesabı kullanıyorsak sürekli kontrol etmekten kurtulup RSS okuyucumuzdan sadece gelen mesajlar olduğunda görmemizi sağlamak olacaktır.

RSS to PDF

RSS beslemesinden PDF formatında dökümanlar oluşturmamıza izin veriyor bu uygulama da. PDF dosyasına dönüştürme halinde RSS beslemesindeki içerikleri bilgisayarımızda saklama, yazıcıdan çıktı alma gibi işlerde kullanabiliriz.

RSS to Mail

RSS beslemesine düşen içerikleri kendi belirleyeceğimiz e-posta adresine gönderen uygulamada saatlik, günlük olmak üzere iki tane de alarm zamanlaması bulunuyor. Yani e-posta adresimize ya saat başı ya da günlük olarak RSS içeriklerini gönderecek.

RSS to OPML

Farklı RSS feedlerinden tek OPML dosyası ile besleme oluşturmayı sağlıyor.

OPML to Mobile

Aynı RSS to mobile için anlattıklarımızı OPML için de yapan uygulama.

Mail to RSS

E-posta adreslerimizi RSS beslemesine dönüştüren mükemmel bir uygulama. Uygulama içinde ilgili kısımda gireceğimiz e-posta adreslerine gelen mesajları RSS olarak gösteriyor. Private olarak oluşturulması da güvenlik açısından daha uygun olacaktır. Ardından oluşacak RSS beslemesini RSS okuyucumuza alıp gelen okunmamış mesajları zahmetsizce bizlere sunacak.

RSS to Voice

RSS beslemesindeki içerikleri VocalFruits servisinin de yardımıyla sesli mesaj haline getiriyor bu uygulama. Uygulamayı seçtiğimiz zaman VocalFruits hesabımızın şifresi, kullanıcı adı ile bağlantı kuruyoruz. Tabi sesli mesaj oluşturmak için VocalFruits içerisinde kredimizin olması gerekiyor. İlk hesap açılışında 100 kredi veriyor.

RSS to Blog

RSS içeriklerini API desteği sayesinde blogda yayınlamaya yönelik bir uygulama. Uygulama, sadece çevrimiçi blog servislerini destekliyor (blogspot, wordpress…). API adresi, kullanıcı adı ve şifre ile hesabımıza bağladığımız taktirde günde 100 tane içeriğe kadar yayınlama hakkını elde etmiş oluyoruz.

Hepsi kullanışlı araçlar olup web veya blog ile içli dışlı isek bir gün muhakkak bunlardan birinin karşımıza çıkacağını hatırlatarak yazımızı sonlandıralım.

Twitter Listelerini RSS İle Takip Etme

Twitter’ın geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu liste özelliğini RSS ile takip etmek mümkün değildi. Her ne kadar kendi profilimize bu imkan sunulsa da listelerimiz için böyle bir seçenek yoktu. Ancak bu özellik olmasa da bize bu hizmeti sunan bir servis var. Yapmamız gereken TwitterList2RSS‘e gidip kutucuğa RSS ile takip etmek istediğimiz listenin normal URL bağlantı adresini yazmamız yeterli.

FeedBurner Beslemesini Twitter’da Görüntüleme

Google hergün karşımıza bir yenilikle çıkıyor. Dün link kısaltma ile ilgili çalışmalarını internette okumuştuk. Goo.gl şeklinde link kısaltmalarını artık çokça göreceğimiz kesin. Bununla birlikte bir diğer değişiklik de FeedBurner hesabımıza Twitter hesabımızı entegre etmemizdir.

Yani mevcut FeedBurner beslememize düşen girdileri otomatik olarak Twitter’da gönderip paylaşmak mümkün. Zaten yukarıdaki her iki yenilik de birbiri ile bağlantılı. Çünkü Twitter uzun linkleri otomatik kısaltıyor.  Entegre işlemi için FeedBurner hesabımıza giriş yapıp besleme adına tıklıyoruz. Karşımıza bir sonraki adımda gelecek olan sayfadaki üst menüden “publicize” seçeneğine gidiyoruz. Buradan da “socialize” kısmına gidiyoruz.

Bizi karşılayan bu sayfadaki “add a twiter account” butonuna basıyoruz. Buradan bizi Twitter’ın onaylama sayfayasına götürecek. Buraya güvenerek Twitter kullanıcı adı ve parolamızı girip “allow” yönergesine gidiyoruz. Ardından da üst resimdeki sayfanın en altına gidip “active” butonuna giderek bu özelliği aktifleştiriyoruz. Post Content seçeneğinden ister sadece başlık istersek hem başlık hem de izin verilen karakter sayısı kadar içerik Twitter’da yayınlanabilir.

Beslemelerimize düşen girdiler Twitter’da yukarıdaki gibi görünecek. Tabi başlık ve içerik olarak yayınlamayı seçersek içeriğin de bir kısmını görebiliriz. Böylece bir eksik daha çok iyi bir şekilde kapatılmış oldu.

Google Reader’da “Like” Dönemi Başladı

İnternet dünyamızda Friend Feed ile yaygınlaşan Facebook ile evlerimize kadar giren “like” artık Google Reader içerikleri için de mevcut. Like; beğendiğimiz yazıyı, videoyu, müziği veya herhangi bir içeriği beğenip arkadaşlarımızla paylaşmamızı sağlayan yeni nesil icadı olup vergisi de yoktur. Yani eski favorilere ekle olayının bir değişik halidir. Bir diğer yenilik de Google Reader’da sizi arayan kişilerin gösterilmesi olmuş. Her iki özelliği de beğendim. Ayrıca fark ettimde milyon tane yazacağım döküman varmış, bir kanara not alıp ayırdığım. Onları kısa zamanda yazıp paylaşmam lazım.

RSS ile Hatırlatma Servisi

Son zamanların gözde servisleri hatırlatıcıları birçoğumuz kullanıyor. Cep telefonuna SMS gönderenleri, e-posta mesajı gönderenleri ve daha birçoğu mevcut. Ancak RSS ile etkili bir biçimde bu sistemi uygulayan bir servise rastlamamıştım. Dün bulduğum servis her ne kadar doğumgünlerini hatırlatmak amacıyla yapılmış olsa da diğer işlerimiz için de kullabileceğimizi düşündüm.

Continue reading

Google Reader’da Yorum Yapma Özelliği

Google’ın RSS takip servisi Google Reader‘a yorum ekleme özelliği dahil edilmiş. Özellik tabi ki her takip edilen öğede çalışmıyor. Özelliğin mantığı da arkadaş listemizdeki insanların paylaştığı öğelere yorum yaparak fikrimizi beyan etmek. Özellik eminim ki birçok kişi tarafından benim gibi düşünülüp “fevkalade” dedirtecek cinsten. Yorum özelliği Google Reader”ın İngilizce sürümünü kullanan kullanıcılarda aktif şu anda. Özelliğin nasıl kullanılacağına dair kısa bir ders videosu da hazırladım.

Continue reading

Paylaşımlarınızı Periyodik Olarak Twitter’a Ekleyin

Bir Twitter servisinin incelemesinde daha birlikteyiz. Blogumuzdan, diğer kullandığımız servislerden (Flickr, Del.icio.us vb.) yaptığımız güncellemelerimizi Twitter’dan bizi takip edenlerin görmesini elbette isteriz. Ben kendimden kıyas biçecek olursam Google Reader hesabımda bazen çok güzel içerikler paylaşıyorum. Bu paylaşımlar Facebook profilimde görünüyor, Twitter’a ise elimle bağlantıları tek tek elle ekliyorum. Bu benim için zahmetli oluyor. Gördüm ki bu işi bir servis bizim adımıza yapıyor.

Continue reading