WordPress: RSS Beslemesinde Önizleme Resmi Gösterme

RSS okuyucularda WordPress’in en büyük eksiği önizleme resimlerini gösterememesi. İçerik hırsızlığına karşı yazılarını benim gibi özet şekilde yayınlayanlarda yazı resimleri de gösterilmiyor tabi ki. Ancak bu durumu yani RSS iletilerinde yazının önizleme resmini göstermek bir kod parçacığını temamızın functions.php dosyasına eklemekle mümkün oluyor.

function diw_post_thumbnail_feeds($content) {
	global $post;
	if(has_post_thumbnail($post->ID)) {
		$content = '<div>' . get_the_post_thumbnail($post->ID) . '</div>' . $content;
	}
	return $content;
}
add_filter('the_excerpt_rss', 'diw_post_thumbnail_feeds');
add_filter('the_content_feed', 'diw_post_thumbnail_feeds');

Yazının orjinali için Wp-Recipes‘e uğrayabilirsiniz.

10 Güzel Kod Gösterim Şekli

Bloglarımızda veya diğer internet sayfalarımızda ara ara kodlar yayınlıyoruz. Yayınlanan bu kodların tasarım bütünlüğünü bozmaması ve okunabilirlik oranı da oldukça önemlidir. Bu derlememde bu kriterleri ele alan 10 farklı kod gösterim şekline göz atacağız. Aslında daha birkaç adet fazla gösterim şeklini listeye alabilirdim ancak onlar da listeye aldıklarımın aynılarıydı. Bu yüzden farklı olanlara göz atmak daha iyi olacak.

1-siarto.com

Renklendirme ve arkaplan rengi ile birlikte okunabilirliği geçrekten muhteşem. Tasarım bütünlüğü de ele alınarak harika bir gösterim elde edilmiş. Ayrıca CSS, HTM, PHP dillerinin hepsinde renklendirme yapılmış.

2-goodbytes.be

Arkaplan çok hoş görünmese de renklendirmesi oldukça iyi. Ayrıca siyah tasarım içinde hemen fark edilebiliyor. Yine farklı dillerde renklendirme yapılmış.

3-onwired.com

Listedeki en güzel kod gösterimlerinden. Satırların farklı renkle ve numaralarla gösterilmesi çok hoş. Ayrıca tasarım bütünlüğünü bozmayan renklerle ve okunaklı yapılması da müthiş. Tek eksiği kod renklendirmesinin eksik olması 🙂

4-24ways.org

Satırların numaralarla belirtilmesi ve her satırın farklı iki renkle ayrılması okunmasını kolaylaştırıyor. Her ne kadar kodlarda renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi okunabilirliği arttırıyor. Bu gösterim şeklinin en büyük artısı kodların en altında kod kaynağının txt dosyasında verilmesidir. Kopyalama yapılması için güzel bir özellik.

5-snipt.net

Renklendirme yapılması ve kod alanının diğer alana göre daha açık bir renkle gösterilmesi oldukça hoş.

6-alexsancho.name

Satırların numaralandırılmış olması ve satırların altının çizgilerle belirtilmesi güzel ve kullanışlı. Renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi aykırı durmuyor. Ancak kodu kopyalamak istersek biraz uğraşıyoruz çünkü satır numaraları ile birlikte ve aradaki boşlukları da alarak kopyalanıyor. Kaynak gösteriminde bile aynı sorun var. Bir artısı da kodun istendiğinde gizlenebilmesi.

7-viget.com

Kod alanının farklı bir renk ile belirtilmesi ve genel dizayna aykırı durmaması oldukça güzel. Uzun kod satırları için üzerine gelince alanın büyümesi çok kullanışlı. Renklendirme olmasa da rahat okunabiliyor. Ayrıca kopyalama yapmak çok basit. Tek kötü yanı numaralandırma yok.

8-yakuter.com

PHP, CSS, HTML ve diğer dilleri desteklemesi ve renklendirme yapması çok güzel. Ayrıca kaynak kodu görüntüleme ve kopyalamayı kolaylaştırma, yazıcıdan çıktı almak için buton bulunması, panoya kopyala butonunun bulunması çok büyük bir artı. Erhan’ın kullandığı bu gösterim şekli WordPress’e ait  Syntax Highlighter eklentisi sayesinde yapılıyor.

9-kadirgunay.com

Renklendirme ve okunabilirlik oldukça iyi. CSS, HTML, JavaScript ve diğer birçok dili de destekliyor.

10-veerle.duoh.com

Kod alanının çizgili kağıt gösteriminde belirtilmesi ve her satırın hatasız gösterimi muhteşem. Numaralandırma, kod renklendirme de çok iyi. Ayrıca seçilen renkler de çok güzel. Listedeki en iyi gösterimlerden birisi de budur.

PHP Çalışmalarınız İçin Apache, PHP ve MySQL Kurulumu

Blogunuzda, hazırladığınız web sitesinde yapacağınız bir çok değişikliği, dosyalarınızı her seferinde sunucuya yüklemeden önce kendi bilgisayarınızda kuracağınız bir lokal sunucu ile kontrol edebilirsiniz. Özellikle son yıllarda kullanımı çok yaygınlaşan bloglar ile hemen hemen her blog sahibi bir lokal sunucuya ihtiyaç duymaya başladı. PHP derslerimizin birinci adımı olarak bu ilk dersimizde bilgisayarımıza XAMPP programı yardımı ile bir lokal PHP sunucusu kuracağız. Continue reading

WordPress:Yorum Formunda HTML Etiket Kullanımını Engelleme

Blogların en can alıcı noktalarından birisi yorumlardır kuşkusuz. WordPress bloglarında da diğer bloglar gibi yorumlar mevcuttur. Hatta gelişmiş özellikler de sunabilir. Bunlardan birisi HTML etiketlerinin kullanılmasıdır. HTML etiketleri de yorum içinde link verme, resim gösterme, kalın veya italik yazı yazma gibi bazı özellikler sunuyor. Ancak bir durum da var ki bu etiketler açık olduğu taktirde spam mesajların da vazgeçilmezi durumuna geliyor. Spam mesajlar için her ne kadar eklentiler bulunsa da tam istenilen sonuçlara ulaşılamıyor. Örneğin Akismet’de bazı spam olmayan yorumlar da spam olarak alglanıyor ve silme işleminde kurunun yanında yaş da yanar misali siliniyorlar. HTML etiketleri kaldırdığımız taktirde bunların tamamen olmasa da bir miktar önüne geçmiş oluyoruz.

HTML etiketlerini kaldırmak için temamızın functions.php dosyasına aşağıdaki kodu dahil ediyoruz:

// This will occur when the comment is posted
function plc_comment_post( $incoming_comment ) {
// convert everything in a comment to display literally
$incoming_comment['comment_content'] = htmlspecialchars($incoming_comment['comment_content']);
// the one exception is single quotes, which cannot be #039; because WordPress marks it as spam
$incoming_comment['comment_content'] = str_replace( "'", '&amp;apos;', $incoming_comment['comment_content'] );
return( $incoming_comment );
}
// This will occur before a comment is displayed
function plc_comment_display( $comment_to_display ) {
// Put the single quotes back in
$comment_to_display = str_replace( '&amp;apos;', "'", $comment_to_display );
return $comment_to_display;

Hepsi bu kadar. Yazının orjinali de burada yer almaktadır.

WordPress 2.9 Yeni Özellik: Yazı Resmi (the_post_image)

WordPress 2.9’un çıkmasına sayılı günler kala yeni yeni özellikleri de internet ortamında görüyoruz. 2.9’da özellikle resimler ve media dosyaları ile ilgili büyük yapılandırmalar olacağı kesin. Eğer internetteki söylentiler doğru çıkarsa resim kırpma özelliğinin bile entegre geleceğini söyleyebiliriz. Bunun yanında bir diğer özellik de “yazı resmi”. Yazı resmi, yeni nesin WordPress temalarında, magazin temalarında anasayfaya her yazı için eklenen bir önizleme resmidir. Sayfanın daha dolgun görünmesini sağlamasının yanında konu ile ilgili ön fikir de verir. Bu özelliği daha önce “custom field” dediğimiz özel alanlar oluşturarak kullanıyorduk. Ancak artık bu durum bir fonksiyon halini aldı ve 2.9’da bizlere sunulacak.

Continue reading

Safe Mode Kapatma

Sunucularda Safe Mode dediğimiz dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı bir önlem bulunmaktadır. Bununla dış kaynaklardan bilgi çekilemiyor. Ancak asıl sorun resim dosyalarında çıkıyor. Kendi sunucumuz içindeki bir resimde bile sorun çıkabiliyor. WordPress kullananların da bir numaralı engellerindendir Safe Mode. Özellikle resim galeri eklentilerini kullanabilmemiz için sunucuda Safe Mode özelliğinin pasif olması gerekir. Tabi sunucu sahipleri de bu özellik işe yaramasa bile açık durumda kalmasını ön görüp kapatmıyorlar. Biz de bir durumda bu engelle karşılaştık. Sevgili Bilal Çınarlı da bize iki parça kod verdi.

Continue reading

WordPress İçin Yazı İçinde Not Alanları Oluşturmak

WordPress blogumuzda yazılar yazarken bazıyerlerin not olarak aktarılmasını diğer kısımlara göre daha farklı görünümde olup dikkat çekmesini isteriz. Bunun için çözümlerden birisi özel bir span tanımlayıp bu kısmı span ile yazmaktır. Ancak bu her zaman çözüm olmuyor. Bunun yerine özel bir not kodu oluşturup, not alanını CSS ile kendimize göre ayarlayarak daha basit bir şekilde yapabiliriz.

Continue reading

Hazır Web Araçları

Uzun zamandır yazmayı planladığım bu yazımda bir köşeye ayırdığım web araçlarını hep birlikte inceleyeceğiz. Aslında bu yazıyı bir bakıma kendim için de yazdım. Çünkü hangi araç nerdeydi karmaşası yaşıyorum çoğu zaman. Bunun önüne geçmek için de açıklamaları ile birlikte bir köşeye not etmem gerekiyordu. En güzel not edilecek yerinde burası olduğunu düşündüm. Hem sizlerle paylaşmak adına hem de aradığımı kolayca bulmak adına. Yani en az sizin kadar ben de faydalanacağım bu yazıdan.

Continue reading