Android Kitap Okuma İçin Uygulama Önerileri

RSS okuyucum ve günlük internet sayfalarındaki haberler dışında uzun uzadıya yazı okumayı sevmeyen bir yapım var kendimi bildim bileli. Yani demek istediğim kitap okumayı pek sevmezdim, sevsem de “okuma” dediğimiz eylemi gerçekleştirmek için gerçekten kendime karşı büyük mücadeleler verdim. Şu yaşıma (27) kadar okuduğum kitapları ezbere sayabilirim; o kadar az yani. Lakin bir gün geliyor bir ışık ile kitap okumaya başlıyor insan hem de birçok şeyin önüne geçerek. Siz deyin heves ben diyeyim iyi bir kafa dağıtma, kitap okumak güzel.

Kitapları okumaya gelince; yaklaşık bir aydır Charles Bukowski, Kinyas Kartal ve Kahraman Tazeoğlu gibi isimleri okudum ki Bukowski’ye tam gaz devam. Kitapların bir çoğu e-kitap formatında yani telefonumdan okuyorum. Her ne kadar gerçek kitap tadı olmasa da akşam otururken cebimden çıkartıp okumam kolay oluyor. Yanımda ekstra birşey taşımama gerek kalmaması belki de cezbediyor. Bu kitapları okumak için de Android telefonumda bazı uygulamalara ihtiyaç duydum. Bunları derleyip sizlerle de paylaşmanın yerinde olacağını düşündüm.

1- Adobe Reader

Eğer okuyacağımız kitap PDF formatında ise kesinlikle ilk yüklenilmesi gereken uygulama Adobe Reader olacak. Sayfa geçişleri, okuma modları, kaldığı yerden devam etme, sayfa işaretleme, arama yapma özellikleri ile kullanıcısına birçok seçeneği aynı anda sunabiliyor. Özellikle kitaptan taratma olmayan, metin olarak PDF’e aktarılmış olan kitaplarda yazı boyutunu ayarlama opsionu okumayı kolaylaştırıyor.

assss

2- Aldiko Book Reader

Elektronik kitap formatı olan epub uzantılarını açmak için gerekli olan uygulama. Aşağı yukarı Adobe Reader ile aynı özellikleri taşıyor. Farklı iki sürüm olarak sunuluyor. Sürümün bir tanesi ücretsiz bir tanesi ücretli… Ücretli olan sürümünde metin paylaşımı, önemli yerleri işaretleme, not alma özellikleri bulunuyor ancak epub formatındaki kitapların birçoğu şifreli olacağından dolayı bu bahsettiğim fonksiyonları yerine getirmek biraz güç olabilir.

aldiko

Aldiko ile ilgili bir ilave bilgi vermemde fayda olacak. Eğer D&R’dan bir e-kitap alırsanız sizi kendi uygulamasını yüklemeye davet edecek ancak D&R’daki arkadaşlar telefon ve Phabletleri yok sayıp bu uygulamayı sadece tabletler için düzenlemişler. Haliyle D&R’dan e-kitap aldıktan sonra telefonunuzda bu şekilde bir sürpriz ile karşılaşmanız mümkün. Bu sürpriz ile karşılaşırsanız Aldiko’yu kullanabilirsiniz. Ancak D&R’dan aldığınız kitabı direkt Android cihazınıza indirmenizi tavsiye ederim aksi taktirde başka kullanıcı tarafından açıldığı yönünde bir hata veriyor.

3- Keep Screen On

Bu uygulamayı anlatmaya geçmeden önce Samsung son seri telefonlarında sunulan “okuma modu” özelliğinin çok çok çok gereksiz bir seçenek olduğunu anladım. Sadece sayfa arkaplanını biraz daha gözü az yoran bir renge ayarlıyor ancak ekranın kapanmaması gibi bir durum söz konusu değil. Misal okuma modu açık olduğunda beklentim kitap uygulamarından biri açık olduğunda ekranın kapanmamasıydı (Aldiko bu özelliğe sahip). Keep Screen On önceden belirlediğimiz herhangibir uygulama açıkken ekranı kapatmıyor. Uygulama açıldığında otomatik devreye girdiği gibi uygulama kapandığında da yine kendi kendine devreden çıkıyor. Tam bir esnaf çocuğu.

4- Google Keep

Google not alma uygulaması ile kitaplardan notlarımızdan çıkardığımız notları kolaylıkla saklayabiliriz. Renklendirme, arşivleme gibi detaylı özellikler işleri kolaylaştırırken masaüstü ortamdan da ulaşma şansımızın olması büyük nimet.

wpid-screenshot_2014-09-05-19-36-17.png

 

WordPress: Blogda PDF Dosyaları Gösterme

WordPress alt yapısı kullandığımız blogumuzda PDF dosyalarını göstermek için birçok yol var. Bunlardan büyük kısmını ise eklentiler oluşturuyor. Ancak her işlev için eklenti kullanmak sistemi maalesef yoruyor ve gereksiz şişmelere neden oluyor. Bunun yerine entegre kodlar işe daha çok yarıyor. PDF dosyalarını bir diğer şekilde ise dış servislerden alınan embed kodu ile veya link ile göstermektir. Ancak biz kendi sunucumuzda barındırdığımız PDF dosyalarını bu şekilde görüntüleyemeyiz. Bu konuda da imdada yetişen Google Docs oluyor. Sadece ufak bir kod yardımı ile.

Kodu temamızın functions.php dosyasına yerleştiriyoruz.

function pdflink($attr, $content) {
	return '<a class="pdf" href="http://docs.google.com/viewer?url=' . $attr['href'] . '">'.$content.'</a>';
}
add_shortcode('pdf', 'pdflink');

Kodu ekledikten sonra kullanımı için yazılarımızda kullanım için link verme mantığı aşağıdaki gibi olacak. Daha doğrusu kullanım şekli…

[pdf href="http://pdfdosyasının adresi/varsadizini/dosyaadı.pdf"]Yazı içinde PDF'ye link için yazılacak kelime[/pdf]

Yazının orjinali buradadır

Çevrimiçi Takvim Oluşturma Servisleri

Yılın son yazısı ile yeniden birlikteyiz. Bu yazımda bilgisayarın ve internetin bu kadar gelişmiş olmasına rağmen yeri hiç sarsılmadan duran ve yılbaşında eşantiyon olarak dağıtılan takvimlere değineceğim. Yılın son günü olması nedeniyle sanırım çok isabetli olacaktır. Hepimizin masasını, duvarını, okul klasörünün arkasını veya cüzdanını süsleyen birçok takvime sahip olmuşuzdur mutlaka. Kimisine göre güzel bir reklam aracıdır takvimler. Güzel bir resim ve firmaların logosu mevcuttur. Kimileri ise hiçbir reklam amacı gütmeden en güzel köşeleri kaplarlar. Zamanı iyi değerlendirmek adına en önemli yardımcılarımızdır. Öğrenciler sınav günlerini yuvarlak içine alırken büyükler de kırmızı ya da değişik bir renkle belirtilmiş tatil günlerine bakarlar 😀 Bu yazımda çevrimiçi takvim yapmamıza imkan sağlayan birkaç siteye hep birlikte göz atacağız.

Continue reading