Öncesi ve Sonrası:Befter

Paylaşım sitelerinde ve daha değişik platformlarda “before and after” dediğimiz herhangi bir şeyin önceki ve sonraki halini gösteren fotoğrafları sıkça görmek mümkün. Befter de “before-after” kelimelerinden türetilmiş ve yine aynı mantık ile internet kullanıcılarının istediği birşeyin önceki ve sonraki halini paylaştığı, sosyal ağ tarzı bir site. Şu anda çok yaygın olmasa da ilerleyen günlerde adından söz ettireceğinden şüphem yok. Çok eğlenceli ve keyifli dakikalar geçirmek hatta kendi resimlerimizi paylaşmak için servise ücretsiz üye olup yolumuza devam ediyoruz 🙂

Elektronik Kartvizit Oluşturma ve Paylaşma

Sosyal ağların ilerlemesi elbette iş alanında da değişimlere yol açtı. Önceden matbaa basımı kağıt kartvizitler artık yerini elektronik ortamdaki portfolyo ve elektronik kartvizitlere bırakıyor. Elektronik kartvizit oluşturmak ve dağıtmak diğer usule göre daha ekonomik ve daha kolay. Bu yönde internet servisleri de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir WordPress temasını da tanıtmıştım. Bu yazımda da elektronik kartvizit oluşturabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz bir servise göz atacağız.

Continue reading

Ücretsiz Masaüstü Paylaşımı:Mikogo

Uzaktan destek almak veya aynı şekilde uzaktaki bir bilgisayara destek vermek için masaüstü paylaşım sistemlerini kullanırız. Bunlardan en bilineni LogMeIn idi. Ancak LogMeIn’in ücretli olması ve belli bir süreden sonra ücretsiz olarak iyi imkanlar sağlamaması servisin popülerleğini kaybettirip yeni sistemlere arayışa sokuyor kullanıcılarını. Ben bu tür bir sisteme rastladım ve ciddi anlamda güzel. En güzel yanı ücretsiz olması.

Continue reading

Dosya Paylaşım Siteleri

Eskiden kocaman disketlerde bilgilerimizi taşırdık. O vakitler ben kısa pantolon giyiyordum. Daha Bülent Ersoy kişican idi 🙂 Tamam tamam şaka tabi ki. Bir dönemin popüler bilgi taşıma aracı disketler daha sonra yerini CD denen toparlak, parlak cisimlere bıraktı. USB 2.0’ın çıkmasıyla o da yerini flash disk ve USB ile çalışan dosya depolama aygıtlarına bıraktı. Sonra internetin geçirdiği evrimden etkilendik ve “dosya paylaşımı” mantalitesi gelişerek bunun üzerine birçok servis kuruldu. Şimdilerde ise birçok dosyamızı bu siteler sayesinde dünyanın diğer ucundaki arkadaşımız ile paylaşabiliyoruz. Bu yazımda bu sitelerden bazılarına göz atacağız.

Continue reading

Windows Live SkyDrive Türkçe

Geçtiğimiz aylarda Microsoft Live ailesine Skydrive adlı, kullanıcıların dosyalarını depolayabileceği ve diğer insanlarla paylaşabileceği bir servisi hizmete sunmuştu. Ancak servis beta aşamasında olduğu için ülkemiz de dahil olmak üzere bir çok ülkedeki kullanıcı bu hizmetten faydalanamıyordu. Ancak Skydrive artık 38 ülkede kullanılabiliyor. Buna Türkiye de dahil.

Continue reading

Paylaşarak Sıkıntıları Giderme Platformu:”bisorusor”

Son günler Türkçe web 2.0 servisleri sayı olarak bir hayli yükselişte diyebiliriz. Hergün, oldukça güzel düşünülmüş siteler Türk internet kullanıcılarının hizmetine sunuluyor. Bu durum tabi ki bizleri oldukça memnun ediyor. Çünkü ülkemizde internet dendiğinde MSN ve Youtube’dan başka platformların olduğunu göstermek adına bu tür servislerin sayılarının mutlaka fazlalaştırılması gerekiyor. Bu yazımızda “Paylaşarak sıkıntıları giderme platormu”; bisorusor‘u inceleyeceğiz.

Continue reading

Yenilenen Fotoğraf Galerim ve Flickr

Uzun bir süredir elimde bulunan fotoğrafları yeniden paylaşıma açmak için araştırma yapmaktaydım. Bilgisayarımda bulunan ve sürekli yeni fotoğraflar çekerek arşivime eklediğim fotoğrafların, internet bu kadar üst seviyede hizmetler sunarken bilgisayarda saklayıp tozlandırmamnın hiçbir anlam taşımadığını anladım. Daha önce Erhan’ın kendi alanımı ve sistemimi kullanarak WordPress’e eklenti olarak kurduğu FGallery’i kullanıyordum. Fakat sunucumum güvenlik ayarlarından dolayı FGallery maalesef sorun çıkarttı. Sonrasında birkaç eklenti daha denedim fakat hiçbiri zevk vermiyordu. Bütün bunlar ile birlikte geniş çaplı bir araştırmaya da kalkışmış oldum. Ve nihayet yeniden Galeri‘yi aktif hale getirdim.

Continue reading

Esnips ile Dosya Paylaşımının Sınırlarını Zorlayın

internet hızlarının artması ile birlikte birçok dosya paylaşım sistemi de popüler hale geldi. Özellikle ülkemizde en çok bilinen dosya paylaşım sitesi Rapidshare, Megaupload ve buna benzer servisler olmuştur. Bunun nedeni ise forumlarda (mp3ler başta olmak üzere) paylaşılacak dosyanın genelde bu iki yere yüklenmesinden kaynaklanıyor. Fakat bunun yanında web 2.0 formatına daha uygun, kullanıcıya daha çok imkan sunan birçok servis bulunuyor internetin ücra köşelerinde. Bunlardan birisi daha önce şurada ve şurada bahsettiğim Box.net idi. Box.net’in sunduğu olanaklar oldukça iyiydi fakat en büyük eksisi ise hesabınıza dosya yüklerken 10MB’dan daha büyük dosyaları kabul etmemesiydi. Fakat dün gördüm ki Box.net’den daha iyi imkanlar sunan bir servis daha var.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-20

internet üzerindeki gelişmeleri ele alacağımız bir haber turundan daha merhaba. Geride bıraktığımız haftanın internet gündemi de bir hayli yoğun geçti. Gelişmelere geçmeden önce Türk Telekom’un Antalya bölgesinde bir türlü gideremediği hatayı anlayabilmiş değilim. Destek hattına ne zaman internetim yavaş diye (1024 olması gereken hız 200 lere düşünce) telefon açsam “beyefendi bölgesel bir arıza var, arkadaşlar çalışıyor” cevabı ile karşılaşıyorum. Özellikle öğle saatlerinden olan bu sinir bozucu olayın arızasını halen bulamamış olması Telekom’u gözümde kat kat daha da düşürdü. Bir firma eğer bir işi bu kadar ciddiyetsiz yapıyorsa başkalarına işi devretmeli.

Continue reading

Google Reader ve Eklenen Arama Özelliği

Daha önce RSS’in ne olduğunu uzun uzun şurada anlatmıştım. Bu yüzden şimdi RSS’in ne olduğuna yeniden girmeyeceğim. Sadece RSS okuyucu olarak kullandığım ve diğer insanlara da 5 yıldızla tavsiye ettiğim Google Reader‘ı yeni eklenen arama özelliği ile birlikte kısaca tanıtacağım. Google Reader‘ı kullanabilmek için tabi ki bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Eğer varsa hemen başlayabiliriz.

Continue reading