Çevrimiçi Müzik Nereye Gidiyor?

İnternet erişim hızının artması ile birlikte her sektör üreticisi kullanıcısına değişik ve yaratıcı çözümleri kısa zaman aralıklarında sunuyor. Sıradan bir arz talep dengesinin aksine tuhaf bir biçimde önce üretici arzı oluşturuyor ardından talepte patlama meydana geliyor. Bundan nasibini çevrimiçi müzik servisleri de fazlası ile alıyor.

Ekran Alıntısı

Geçmişteki yazılarıma göz attığımda; Google Music, Fizy, Last.fm ve daha bir çok müzik servisi ile ilgili bilgilere yer vermişim. Her yazımda da bu servislerin artık hayatımızın bir parçası olduğunu da söylemiştim. Şimdi geriye dönüp bakınca bu kadar yazıyı paylaşmamın tek bir sebebi var, çevrimiçi müzik servisleri çok önemli.

Çok değil 10 sene öncesine gittiğimizde araçlarda müzik dinleme keyfi sadece ve sadece kasetlerle yapılmaktaydı. Sonrasında Şahin araçlarda ayna altında süs olarak da kullanılabilen CDler geldi. Bu teknoloji ivme kazanarak Bluetooth, USB diyerek takip etti. Tabi arada Aux girişini kullanan harici bir çalıcıyı kabul eden araçlar da oldu. Şimdi geldiğimiz teknoloji ise; bazı markaların çevrimiçi müzik servislerini kullanabilmesi oldu. Mesela yılbaşında Ford ve Fizy’nin yaptığı anlaşma ile Fiesta modeller Fizy hesabına bağlanıp müzik listelerini araçta çalabiliyordu. Benzer uygulamaları diğer markalar da kısım kısım yapmaya başladı. İşte bunların hepsi “senkronizasyon”…

Sadece arabalardan örnek vermemek lazım tabi ki. Ev aletleri de yavaş yavaş internet hattını kullanmaya başladılar. Akıllı televizyonlar zaten adı üstünde akıllı ama bir çamaşır makinesinin internete bağlanması tabi ki şimdilik lüks. Lakin ben fazla değil 3 yıl sonrası için her çamaşır makinesi olmasa da çoğunluğunun internete bağlanabileceğini ön görüyorum. Arızasını kendisi kaydettirebilecek ve servisi çağırabilecek akıllı cihazlar… Hani şöyle 5 yıl sonra internetten Google Music hesabına girip akşam yemeği için uygun müzikleri internet üzerinden çalabilecek bir buzdolabı da fena olmazdı. Şu an teknoloji tam da bu geçiş anında aslında şöyle bir bakarsak.

Mobil kategorisine fazla değinmeye gerek yok aslında. Herşey apaçık ortada. Her gün yeni bir müzik uygulaması ve hepsi de internet desteğini alıyor.  Her büyük çevrimiçi müzik servisinin zaten güzel bir mobil uygulaması var. Çünkü geçen yıllarda yasadışı yollarla edinip indirilen ve metroda otobüste kulaklığı takıp dinlenilen müzikler şimdi yasal servisler ile hak sınırları ihlal edilmeden çok geniş bir müzik kütüphanesinden çalınabiliyor, dinlenebiliyor.

Video servislerinin de çevrimiçi müzik ile ilgili derinlemesine çalışmalar yaptığı haberlerini arka arkaya duyuyoruz. Bunlardan en günceli Youtube’un yaptığı müzik alt servisi elbette. Bu yapılanma git gide artacak.

Genel bir değerlendirme yapacak olursak hiçbir dosya barındırmadan arabada, televizyonda, telefonda, bilgisayarda, belki birkaç yıl sonra tuvaletimizde çevrimiçi müzik dinlememize olanak sağlanıyor, sağlanacak.