Windows 8 Netbook Notlarım

Geçtiğimiz günlerde Windows 8’in önizleme sürümünün yayınlandığını duyurmuştum. Benim de dün kurma fırsatım oldu ve netbook cihazıma kurdum. Kurulum ile ilgili söyleyeceğim tek şey çok hızlı olmasıydı. Nasıl kurulacağı üzerine internette birçok bilgi bulunduğu için ben daha çok izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Oturum açmak için Microsoft’a bağlı bir kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyoruz. Bu oturum açma işlemi ile e-posta, depolama, takvim, kişiler, mesajlaşmalar ve birçok işlevi tek yerden yapabilme imkanına sahip olabiliyoruz ki bu şimdiye kadar neden yapılmadı sorusunu aklımıza getiriyor.

Windows 8’de bizi iki tip masaüstü karşılıyor. Metro ve normal klasik masaüstü… Metro aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi hiç alışık olmadığımız bir sistem. Aslında Android veya IOS kullanıcılarının hemen alışacağı, bunları kullanmayan kullanıcıların ise biraz zorluk çekeceği bir sistem.

Burada değişik hesaplarımızdan senkronizasyon yapabileceğimiz çeşitli araçlar var. Örneğin e-posta uygulamasına bağladığımız hesaplar sayesinde anlık bildirimleri görebiliyoruz. Yine Facebook hesabımızı kişiler ve mesajlaşmalar uygulamasıyla eş zamanlı çalıştırabiliyoruz. Fotoğraf uygulamasına Skydrive, Flickr, Faceobok hesaplarımızı dahil edebiliyoruz…

Tüm bunlar güzel ama öyle bir “eksik” var ki insanı çileden çıkartıyor. Windows 8’i eğer netbook cihazınıza kurduysanız benim gibi Metro masaüstünde uygulama çalıştırmak çok zor. 1024×600 çzöünürlükte çalışan cihazımıda bu uygulamaları açmaya çalıştığımız zaman çözünürlüğün yetersizliği ile ilgili bir hata alıyoruz. Maalesef bu uygulamalar en düşük 1024×768 çözünürlükte çalışıyor.  Bence bu eksik giderilmeli!

Çözünürlük sıkıntısı bu kadarla da bitmiyor. Çözünürlük ayarları ekranında 1024×768’i göremiyoruz. Bunu yapmak istiyorsak “çalıştır” penceresini açıp “regedit” komutunu yazmamız gerekiyor. Daha sonra da “Display1_DownScalingSupported” yazıp aratıyoruz. Bulunan öğeye sağ tıklayıp değiştir komutunu verdikten sonra değer kutucuğuna 1 yazıyoruz. Bilgisayarı yeniden başlattığımızda 1024×768 seçeniğini görebiliyor olacağız.

Windows 8’in netbook performansını oldukça beğendiğimi söyleyebilirim Metro arayüzü dışında. Zaten klasik masaüstü Windows 7 ile aynı. Sadece birkaç değişiklik var, bunları da masaüstü bilgisayarıma kurduktan sonra yine bir yazımda toplayacağım. Hız oldukça iyi. Yani kısacası netbook cihazınıza bile rahatlıkla kurabilirsiniz.

 

Windows 7 Ekran Parlaklığı Değişmeme Sorunu

Kendi yaşadığım problemleri ve çözümlerini zaman zaman sizlerle paylaşıyorum ve yine o sorunlardan birisiyle buluşuyoruz. Samsung’un N150 serisi netbook kullandığımı daha önceki yazılarımda sıkça dile getirmiştim. Cihazda Windows 7 işletim sistemi tercih ediyorum ve hiçbir sorun da yaşamıyordum. Ta ki yaklaşık üç aydır yaşadığım ekran parlaklığını hiç bir şekilde ayarlayamaz hale gelinceye kadar. Malum, seyyar cihazlarda güç kablosu takılıyken ekran parlak, takılı değilken istenilen ayarda çalışıyor. Ancak benim cihazımda ister takılı olsun isterse olmasın hiçbir şey fark etmiyordu. Ayrıca ayarlarını eksiksiz yapmama rağmen hiçbir şekilde parlaklık değişmiyordu.

Bu sorunu internette biraz araştırdım. Aynı sorunu yaşayanların sayısı oldukça az. Genelde oluşan sorun ekran parlaklığının güç kablosu takılıyken ayarlanmamasıydı. Bunu da Windows içerisinde bulunan güç seçenekleri yardımıyla yapabiliyoruz. Ancak benim sorunumu bu seçenekler çözmüyordu.

Aklıma ilk gelen yol Samsung’un kendi güç ayarlarını kullanmak oldu. Samsung’un sitesinden güçle ilgili yazılımı indirdim ancak bununla çözülmedi sorun. Ayrıca görüntü yöneticisi yazılımını indirip onun seçeneklerini kullanarak da ayarları yapmaya çalıştım ancak yine başarılı olamadım. Windows seçeneklerinde parlaklık kısık görünse de fiziksel bir uygulama olmadı.

Son denediğim yol ise başarıya ulaşmama yardımcı oldu. Tarihini ve numarasını bulamadım ama Windows güncellemeleri arasında ekran bağdaştırıcılarının yazılımlarını yenileyen bir güncelleme indirmiştim. Ve tahmini olarak da o zamandan beri bu sorunu yaşıyordum. Hemen Samsung’un sitesine girip ekran kartının güncel olmayan sürücüsünü indirdim, yani bu sürücü bilgisayarın üzerinde gelen ilk sürücüydü. Bilgisayarı yeniden başlattığımda ise sorunun ortadan kalktığını, istediğim parlaklığa ayarlama imkanına sahip oldum.

İlerleyen günlerde umarım son sürücüyle uyumlu bir hale gelir ve bu sorun güncel sürücülerde ortadan kalkmış olur.

Samsung N150 Netbook

Geçen hafta, N270 işlemcili Asus 1000HA netbook cihazımı satıp N450 işlemcili Samsung N150 JP01 aldım. Asus’u değiştirme nedenim ise N270 işlemcinin biraz mazide kalması oldu. Hız yönünden son zamanlarda istediğim performansı alamamam da büyük bir etkiydi tabi ki. Windows Xp’de batarya ömrünün çok iyi olması sonrasında Windows 7 ile birlikte aynı performansı görmememe neden oldu. Son zamanlarda 4 saat gibi kısa sürede bitmesiyle bu kararı aldım.

Bir hayli inceleme yaptım. LG, Samsung, Asus arasında gelgitler yaşadım. Daha önce Samsung kullanan arkadaşlarımdan referans aldım. Hem tasarım hem de performans olarak iyi olduğunu da görünce gittim aldım. JP01 ülkemizde çok yaygın bir model değil ancak fiyat ve kampanya koşullarının çok iyi olması JA08 serisinden de bir farkı bulunmaması açıkçası cezbetti beni.

Ürün genel özellik olarak:

  • N450 1.66 atom işlemci
  • 2 GB ram
  • 250 GB sabit disk
  • 256 MB ekran kartı dahili
  • Bluetooth
  • 10″ ekran
  • Wireless

N450 işlemcinin batarya ömrünü uzattığı teknik olarak her yerde yazıyor. Ancak denemeden bunu söylemek elbette zordu. Çünkü kişiden kişiye bu değişebiliyor nihayetinde.

Cihazı alır almaz Windows 7 starter’dan Windows 7 Home Premium’a yükselttim. Ancak kablosuz ağ problemi yaşadım maalesef. Cihaz ile birlikte kurtarma CD’si veya başka birşey gelmediği için sürücüleri Samsung’un destek sitesinden indirdim. Samsung destek sitesinde N150 serisi olarak genelleme yapılarak sürücüler listelenmiş halde. Bütün sürücüleri yükledim ancak kablosuz ağ sürücüsü için bulunan iki tane dosya (Atheros ve Realtek) benim cihazımdaki ile uyuşmadı.

Ardından XP’ye döndürüp bir de onun için olan sürücüleri denedim ama yine olmadı. Biraz araştırmadan sonra HP’nin sitesinden Broadcom sürücüsünü indirip denedik. Bu kez de kartı tanıdı ancak ağları görmedi. Yani yine uyumsuzdu. Samsung müşteri hizmetlerini arayıp destek istedim ama oradan da sonuç çıkmadı. Şunu da yeri gelmişken hatırlatayım ben sorunu çözdüm ancak Samsung müşteri hizmetleri beni halen arayıp geri bildirim yapmış değil. En sonunda burada da anlattığım gibi Japonya destek sitesinde cihazım ile ilgili ayrıntılı sürücülerin listelendiği sayfadan Broadcom sürücüsünü indirdim yükledim ve sonuç gayet başarılı.

Şu anda Windows 7 Home Premium yüklü. Önceki cihazım ile karşılaştırma yaptığımda ise oldukça hızlı. Yani değiştirmeme değdi. Batarya ömrü ile ilgili şunu söylemeliyim ki oldukça güzel. Her ne kadar 12 saat süre yazsa da hiçbir şekilde bu süre görülmüyor. Windows XP ile 8 saati gören bu cihaz tamamen doluyken Windows 7’de, 7 saati şimdilik görüyor. Üstelik tek seferde değil bataryayı her boşalt doldur yaptığım zaman bunu görebiliyorum. Gereken ölçümlemeleri yapınca 7 saati biraz daha geçkin bir süre kullandım.

Ben herkesin aksine siyah rengi tercih ettim. Sebebi de bu cihazı sürekli dış ortamda kullanmamdan kaynaklanıyor. Beyazın çok kirleneceğini düşünüyorum. Aslında şöyle de birşey var aldığım yerde kırmızısı olsaydı onu alacaktım ki bunun da aslında sadece dış kapağı kırmızı geri kalan kısımları beyazdı. O da olmayınca siyahın kullanım kolaylığını göz önüne getirip onu aldım. Tasarım olarak sadece dış kısmı parlak siyah. İç kısmı mat plastik ki bu daha iyi. Önceki cihazımın her yeri parlaktı ve özellikle iç kısmında sürekli parmak izi oluyor ve kirli görünüyordu. Mat olunca böyle bir sorunla karşılaşmadım ve çizilme olasılığı da en aza indirmiş oldu.

Şimdilik cihazdan hiçbir memnuniyetsizliğim olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim. Almak isteyenlere de tavsiye ederim.

Samsung N150 JP01 Wireless Driver

Geçtiğimiz hafta Samsung N150 serisinden JP01 netbook satın aldım. Üzerinde Windows 7 starter geldiği için beklentilerime cevap vermiyordu. Hemen silip Windows 7 Home Premium’a yükselttim. Bütün sürücüleri Samsung Türkiye sitesinin destek bölümünden indirdim. Tüm sürücüler tanınmasına rağmen wireless bir türlü tanınmadı. Mevcut sürücüler bir türlü olmadı. Biraz araştırma ile Samsung’un başka bir ülke için destek sitesinden Broadcom sürücüsünü indirdim. Hiç sorunsuz şekilde indirdim. Samsung müşteri hizmetleri araştırıp döneceklerini söylediler ancak ben sorunu onlardan önce çözmüş oldum. Samsung N150 JP01, JP02, JP07, JP09 için de aynı sürücü geçerli durumda. Sürücünün hem Windows 7 hem de Windows Xp versiyonlarını buradan indirebilirsiniz. Açılan sayfada driver sekmesine gidip Broadcom sürücüsünü indiriyoruz. Netbook ile ilgili görüşlerimi birkaç gün içinde paylaşacağım.

Football Manager 2010 Netbook Küçük Ekran Sorunu

Football Manager 2010 çıktığı günden beri oynamak tek düşüncemdi. Ancak evdeki bilgisayara kurmaktansa netbooka kurmayı tercih edip büyük bir hata yaptığımın farkına vardım. Sebebi de ekranın küçük olması ve maç öncesi basın toplantısında seçenkler çıkmadığı için bir türlü oyunda ileri gidememekti. Zaten hangi takımı alırsanız alın bu durumla karşılaşmak zorundayız. Bugün biraz araştırma yapıp sorunun çözümünü buldum. Birkaç adımda bunu anlatayım.

Continue reading

Asus 1000HA Netbook-Windows 7 Notlarım

Dün günümü ufaklığa Windows 7 kurmaya ayırmıştım. Windows 7 Home Premium EN edindim. İngilizce edinmem biraz vakit kaybettirdi. Çünkü üst sürümlerdeki kadar kolay olmadı Türkçe’ye çevirmek. Bilgisayarın orjinalinde gelen Windows Xp Home içinde yedeklerimi aldım. USB’mi hazırladım ve işlemlere başladım. Şimdi USB hazırlamadan sonuna kadar tüm işlemleri maddeler halinde inceleyelim.

Continue reading