Yandex, Google Uygulama Şifreleri

Geçen yılın başında işletme olarak gücümüze güç katalım diye Logo yazılımın kobi paketi GoPlus’a geçiş yaptık. Analizler, raporlar, istenilen zamanda istenilen raporları atan “Zamanlanmış görevler”, daha sayılabilecek birçok yönüyle isteklerimize cevap veren özellikleri nedeniyle tercihimiz bu şekilde oldu. Sonra güncellendi, değişik bir yapı ile Go3 oldu. İlk kullanmaya başladığımız günden bu yana otomatik rapor gönderen program yaklaşık 2 aydır rapor gönderimini durdurdu.

Çözüm ortağı ile görüş, Logo Yazılım ile görüş çözüm bulmadı. Aradan zaman geçti güncellemeler geldi sorun gitmedi. Artık kafa attı ve sonuç olarak:

  • Gmail veya Yandex alt yapılı özel ya da genel bir e-posta kullanıyorsanız
  • Son gelişmeleri takip etmediyseniz
  • E-posta ayarlarını kurcalamayı ihmal ettiyseniz

adamlar oraya “uygulama şifresi” diye birşey koymuşlar ve olaylar buradan sonra şekil değiştiriyor.

Harici uygulamaların hesabınıza erişimini uygulama şifreleriyle kontrol edebilirsiniz. Örneğin e-posta programı için oluşturacağınız şifre, uygulamanın Disk’inize başvurmasına izin vermez ve hiçbir uygulama şifresi hesabınızın yönetimine erişim izni vermez.
Bu uygulamanın şifrelerini Erişim yönetimi sayfasında oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için Uygulama şifreleri butonunu etkin duruma getirmeniz gerekir

Bu özelliği aktif hale getirip programdaki ayarları yapınca sorun ortadan kalktı.

Facebook E-Posta Adreslerini Değiştirdi

Facebook’un  şu sıralar yaptığı habersiz değişiklikleri takip etmek ve Facebook içerisinde gezerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Son olarak iletişim bilgilerinde e-posta adreslerini @facebook.com olarak değiştirdiğini görebiliyoruz.

Dileyen kullanıcılar diğer e-posta adreslerini kullanmaya devam edebiliyor. Ancak kimseye sormadan bu değişiklerin yapılması bazı kullanıcıları da rahatsız etmiyor değil.

Facebook’un mail sistemini kullanmak ise oldukça basit. Mesajlar bölümünden e-posta gönderebiliyoruz, alabiliyoruz. Facebook’un buradaki amacı nasıl Live Messenger’ın kullanımını azaltmışsa e-posta trafiğini de kendine doğru çevirmek, insanların internet kullanımının büyük kısmını Facebook’ta yapmasını sağlamaktır.

RSS Dönüştürme

RSS internette yeni bir dönemi başlatan harika bir teknoloji oldu. İnsanlar internet üzerinden takip ettiği siteleri her gün ayrı ayrı ziyaret etmek yerine RSS okuyucuları sayesinde sadece güncellenen içerikleri görme hakkına sahip oldular. Sonrasında RSS teknolojisi daha da ileri safhaya giderek bir başka siteden bilgi çekme, masaüstü yazılımlarını internet ile uyumlu hale getirme gibi birçok yeniliği de yanında getirmiş oldu. Ayrıca mobil uygulamaların gelişmesine de katkıda bulunmuş oldu.

Bu kadar büyük bir teknolojinin yanında buna ayak uydurmaya çalışan, RSS teknolojisini daha farklı kılmayı sağlayan servisler de hızla çoğaldı. Bu servislerden bir tanesi olan xFruits, RSS besleyicimizi değişik RSS formatlarına veya diğer platformlara dönüştürmek için bizlere hizmet veriyor.

Servis içerisinde bir çok dönüştürme işlemi gerçekleşebiliyor. Bunları detaylı olarak birlikte inceleyelim:

Aggregator RSS

OPML, Atom veya RSS 2.0 ile oluşturulmuş birkaç RSS beslemesini tek besleme altında toplayan bir uygulama. Menüden ilgili kısma girildiğinde karşılayan sayfada yeni oluşturulacak RSS beslemesi için bir başlık, etiket, herkese açık olup olmadığı gibi ayarlar ve RSS adreslerimizi girebileceğimiz kısım bulunuyor.

RSS to Web

RSS besleyiciden web sayfası için xHTML 1.0 Strict formatında widget oluşturan bir uygulama. İlgili kısımda başlık, etiket ve dönüştürülecek RSS adresini yazacağımız kısım yer alıyor. Sonucunda da aşağıdaki gibi bir araca sahip oluyuyoruz.

RSS to Mobile

RSS beslemesi olan web sitemizin veya blogumuzun otomatik olarak mobil versiyonunu hazırlayan bir uygulama. Yapmamız gereken ilgili kısımda başlık, etiket, RSS adresini girmek ve oluştur butonuna basmak olacak. Sonrasında girdiğimiz RSS feed ile hazırlanmış mobil web sitemizi göreceğiz. xHTML 1.0 standart formatında oluşturulduğunu da hatırlatalım.

Post to RSS

RSS desteği olan e-posta hesaplarından RSS beslemesine bilgi çeken bir uygulama. İlgili kısımda e-posta adreslerinin RSS adreslerini girmek yeterli olacaktır. Sağlayacağı fayda birden fazla e-posta hesabı kullanıyorsak sürekli kontrol etmekten kurtulup RSS okuyucumuzdan sadece gelen mesajlar olduğunda görmemizi sağlamak olacaktır.

RSS to PDF

RSS beslemesinden PDF formatında dökümanlar oluşturmamıza izin veriyor bu uygulama da. PDF dosyasına dönüştürme halinde RSS beslemesindeki içerikleri bilgisayarımızda saklama, yazıcıdan çıktı alma gibi işlerde kullanabiliriz.

RSS to Mail

RSS beslemesine düşen içerikleri kendi belirleyeceğimiz e-posta adresine gönderen uygulamada saatlik, günlük olmak üzere iki tane de alarm zamanlaması bulunuyor. Yani e-posta adresimize ya saat başı ya da günlük olarak RSS içeriklerini gönderecek.

RSS to OPML

Farklı RSS feedlerinden tek OPML dosyası ile besleme oluşturmayı sağlıyor.

OPML to Mobile

Aynı RSS to mobile için anlattıklarımızı OPML için de yapan uygulama.

Mail to RSS

E-posta adreslerimizi RSS beslemesine dönüştüren mükemmel bir uygulama. Uygulama içinde ilgili kısımda gireceğimiz e-posta adreslerine gelen mesajları RSS olarak gösteriyor. Private olarak oluşturulması da güvenlik açısından daha uygun olacaktır. Ardından oluşacak RSS beslemesini RSS okuyucumuza alıp gelen okunmamış mesajları zahmetsizce bizlere sunacak.

RSS to Voice

RSS beslemesindeki içerikleri VocalFruits servisinin de yardımıyla sesli mesaj haline getiriyor bu uygulama. Uygulamayı seçtiğimiz zaman VocalFruits hesabımızın şifresi, kullanıcı adı ile bağlantı kuruyoruz. Tabi sesli mesaj oluşturmak için VocalFruits içerisinde kredimizin olması gerekiyor. İlk hesap açılışında 100 kredi veriyor.

RSS to Blog

RSS içeriklerini API desteği sayesinde blogda yayınlamaya yönelik bir uygulama. Uygulama, sadece çevrimiçi blog servislerini destekliyor (blogspot, wordpress…). API adresi, kullanıcı adı ve şifre ile hesabımıza bağladığımız taktirde günde 100 tane içeriğe kadar yayınlama hakkını elde etmiş oluyoruz.

Hepsi kullanışlı araçlar olup web veya blog ile içli dışlı isek bir gün muhakkak bunlardan birinin karşımıza çıkacağını hatırlatarak yazımızı sonlandıralım.

E-Postalarınızı Erteleterek Gönderin

Daha önce bir yazımda gönderdiğimiz e-postaların okunup okunmadığını, okunduysa kaç defa okunduğunu gösteren bir servisi hep birlikte görmüştük. Peki tatile çıktığımız şu günlerde bir yere e-posta atmamız gerekiyorsa ve bu e-postayı hemen değil de ilerleyen zamanlarda göndermemiz gerekiyorsa, ilerleyen zamanda da internet ile buluşamayacaksak bir sıkıntı içine gireriz mutlaka. L8R ismindeki bu yazının vesilesi servis başımızdan bu dertleri almak için hazırladığımız e-postayı istediğimiz tarih ve saatte adrese ulaştırıyor.

Continue reading