10 Güzel Kod Gösterim Şekli

Bloglarımızda veya diğer internet sayfalarımızda ara ara kodlar yayınlıyoruz. Yayınlanan bu kodların tasarım bütünlüğünü bozmaması ve okunabilirlik oranı da oldukça önemlidir. Bu derlememde bu kriterleri ele alan 10 farklı kod gösterim şekline göz atacağız. Aslında daha birkaç adet fazla gösterim şeklini listeye alabilirdim ancak onlar da listeye aldıklarımın aynılarıydı. Bu yüzden farklı olanlara göz atmak daha iyi olacak.

1-siarto.com

Renklendirme ve arkaplan rengi ile birlikte okunabilirliği geçrekten muhteşem. Tasarım bütünlüğü de ele alınarak harika bir gösterim elde edilmiş. Ayrıca CSS, HTM, PHP dillerinin hepsinde renklendirme yapılmış.

2-goodbytes.be

Arkaplan çok hoş görünmese de renklendirmesi oldukça iyi. Ayrıca siyah tasarım içinde hemen fark edilebiliyor. Yine farklı dillerde renklendirme yapılmış.

3-onwired.com

Listedeki en güzel kod gösterimlerinden. Satırların farklı renkle ve numaralarla gösterilmesi çok hoş. Ayrıca tasarım bütünlüğünü bozmayan renklerle ve okunaklı yapılması da müthiş. Tek eksiği kod renklendirmesinin eksik olması 🙂

4-24ways.org

Satırların numaralarla belirtilmesi ve her satırın farklı iki renkle ayrılması okunmasını kolaylaştırıyor. Her ne kadar kodlarda renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi okunabilirliği arttırıyor. Bu gösterim şeklinin en büyük artısı kodların en altında kod kaynağının txt dosyasında verilmesidir. Kopyalama yapılması için güzel bir özellik.

5-snipt.net

Renklendirme yapılması ve kod alanının diğer alana göre daha açık bir renkle gösterilmesi oldukça hoş.

6-alexsancho.name

Satırların numaralandırılmış olması ve satırların altının çizgilerle belirtilmesi güzel ve kullanışlı. Renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi aykırı durmuyor. Ancak kodu kopyalamak istersek biraz uğraşıyoruz çünkü satır numaraları ile birlikte ve aradaki boşlukları da alarak kopyalanıyor. Kaynak gösteriminde bile aynı sorun var. Bir artısı da kodun istendiğinde gizlenebilmesi.

7-viget.com

Kod alanının farklı bir renk ile belirtilmesi ve genel dizayna aykırı durmaması oldukça güzel. Uzun kod satırları için üzerine gelince alanın büyümesi çok kullanışlı. Renklendirme olmasa da rahat okunabiliyor. Ayrıca kopyalama yapmak çok basit. Tek kötü yanı numaralandırma yok.

8-yakuter.com

PHP, CSS, HTML ve diğer dilleri desteklemesi ve renklendirme yapması çok güzel. Ayrıca kaynak kodu görüntüleme ve kopyalamayı kolaylaştırma, yazıcıdan çıktı almak için buton bulunması, panoya kopyala butonunun bulunması çok büyük bir artı. Erhan’ın kullandığı bu gösterim şekli WordPress’e ait  Syntax Highlighter eklentisi sayesinde yapılıyor.

9-kadirgunay.com

Renklendirme ve okunabilirlik oldukça iyi. CSS, HTML, JavaScript ve diğer birçok dili de destekliyor.

10-veerle.duoh.com

Kod alanının çizgili kağıt gösteriminde belirtilmesi ve her satırın hatasız gösterimi muhteşem. Numaralandırma, kod renklendirme de çok iyi. Ayrıca seçilen renkler de çok güzel. Listedeki en iyi gösterimlerden birisi de budur.

Firefox’da goo.gl Kullanımı

Birçoğumuz Google’ın geçtiğimiz hafta  Goo.gl adında bir link kısaltma servisi açtığını biliyoruz. Ancak diğer URL kısaltma servislerindeki gibi servis olarak çalışmıyor. Yardımcı araçlar ve kendi bünyesindeki araçlar ile çalışıyor. Google Chrome için eklentisi var ancak Firefox için yapılan çok da birşey yok. Ben araştırıp anca bir tane eklenti bulabildim ama o da çalışmadı. Bunun yerine Bookmarklet imi olarak kullanılan güzel bir javascript betiğinden yararlanacağız.

Goo.gl =bu linki yer imlerine doğru sürükleyip bırakın.

Kullanım için de yer imlerindeki Goo.gl butonuna basıp oluşan kodu uyarı penceresinden kopyalamak yeterlidir.