Gmail Gelişmiş Arama Parametreleri

Siz de benim gibi bir Gmail kullanıcısı iseniz ve e-postalar arasında kaybolup sık sık arama yaptırıyorsanız  bazı arama ipuçlarını bilmek zorundasınız! Zorundasınız diyorum çünkü bir e-postayı bulmak bazen saatlerinizi alabiliyor. Şimdi bahsedeceğim ipuçları ile aramalarımızı kolaylaştıracağız.

  • from: Geldiği adresle arama
  • to: Gittiği adresle arama
  • subject: Konuyla arama
  • label:  Etiketlerle arama
  • has:attachment Sahip olduğu eklerle arama
  • filename: Dosya adıyla arama
  • in:anywhere Spam ve diğer klasörler için de arama yapar
  • is:starredis:unreadis:read okunmuş, okunmamış ve yıldızlı postalarda arama yapar
  • cc:bcc: CC veya BCC değerleri ile arama yapar
  • after:before:older:newer: Yıl/Ay/Gün değeri ile birlikte kullanarak arama yapılabilir. after: 2012/10/05 gibi.
  • is:chat Sohbet içinde arama yapar
  • size: Mesaj boyutuna göre arama yapılmasını sağlar
  • larger:smaller: Aynı after parametresi gibi kullanılıyor. larger: 1.8 MB gibi

 

Spamlar E-Posta Adresimizi Nasıl Buluyor?

Yıllar geçmesine ve yeni internet teknolojileri çıkmasına karşın spamlar  eskiye göre daha hızlı ve şiddetli şekilde e-posta adresimizdeki yerini alıyorlar.  Görüşümdür ki bundan sonra da yerini alacak. Hatta mobil cihazlara da yavaş yavaş girmişken tam gaz devam edecek. Smart tv ve smart olan her alete yerleşecekler yani hayatımızın içindeki yerlerini sonra da almaya devam edecekler. Peki e-posta adresimizi nasıl buluyorlar? İşte bu soruya cevabımız varsa spamlardan biraz da olsa arınmış olacağız.

Mail Listeleri

Spamların en eski ve en eskimeyen yöntemidir. “Bu mesajı 10 kişiye gönderirsen sevdiğin kız senin olacak” gibi başlıklarla gelen e-postayı bizlerin cevaplamasıyla toplanan e-posta adreslerinin bulunduğu listelerdir. İşleyişi ise oldukça basittir. Hazırlayıp 10 kişiye gönderilen mesaj daha sonra “forward” ile 10’ar kişiye daha gidiyor. Bu halka böyle devam ederken nihayetinde bütün adresler bu mesajı gönderen ilk kişide toplanıyor. Yani böyle mesajları görmemezlikten gelmek gerekiyor.

Abonelik Sistemleri

İnternet sayfalarında yer alan “yeniliklerden haberdar olun” bölümlerinin sonraki tuzaklarıdır spam. Tabi ki bütün siteler için geçerli değil ancak bilmediğimiz  sitelere abone olmak çok da mantıklı değil. Ayrıca e-posta adresimize gelen “abonemiz olun” bağlantıları da aynı sisteme dahildir.

Brute Force

Bu teknik biraz tahmine dayalı ancak başarı yüzdesi çok yüksek. Bir isim ele alınarak bu ismin değişik kombinasyonlarda ve e-posta hizmetlerinde bulunan adres listeleri çıkarılıyor. Tabi bunu yapmak çok uzun zaman alacağı için yazılım desteği almak gerekiyor. Hatta bir zamanlar hack yöntemi olarak da kullanılıyordu ancak şu anda e-posta hizmetleri daha fazla güvenlik donanımına sahip oldukları için rahatız. Brute Force tekniğine örnek verecek olursak:

ayşe@hotmail.com
ayşe1@hotmail.com
ayşe001@hotmail.com
ayşe1@gmail.com

Web Crawler Bot

Bu isimle bilinen teknikte internet sayfalarından bilgi çekiliyor. Bot, belli parametreleri içinde barından ve komut veren bir programcıktır. Bir siteye yönlendirilen botlar bu site üzerindeki e-posta adreslerini toplamakla mükellef. Birçok sitede adres[at]adres.com şeklinde yazılan e-posta adreslerini görmüşüzdür. Bu şekilde yazılmasının sebebi @ işareti olan kısımları botların algılayıp adresi listeye dahil etmesinin önüne geçmektir. Yani e-posta adresimizi açık açık paylaşmamak gerekiyor.

E-Posta Veritabanları

Bu sistem olayın biraz mide bulandırıcı yönü. İsteyerek üye olduğumuz birçok site güzel paralar karşılığında kullanıcı bilgilerini üçüncü kişilere satıyor. Sadece e-posta adresi değil, telefon numarası gibi bilgileri de satıyorlar. Bunun için alınacak önlem maalesef yok. Kullanıcı sözleşmelerinde zaten bu madde yer alıyor. Bugün Facebook’un bile direkt bilgileri vermese de reklam için bilgilerimizi kullandığını göz önünde bulundurmak lazım.

Gmail Mesaj Gönderimi İçin Yeni Arayüz

Anlık ileti ve e-posta teknolojilerinde rekabet hergün artarken bununla birlikte ilginç ve kullanışlı özellikler de karşımıza çıkıyor. Bunlardan sonuncusu Gmail’den geldi. Mesaj yazmak için “compose” butonuna tıkladığımızda mesaj ekranını yeni bir sayfa olarak karşımıza getirmek yerine küçük bir alanda oluşturduğu ileti ekranıyla sunuyor. Bu durumda kullanılabilirlik en üst seviyelere çıkıyor.

Gmail’i İngilizce kullanıyorsanız “compose” butonuna ilk bastığımızda aşağıdaki diyalog karşımıza çıkıyor, Try it now seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz:

Yeni mesaj yazmak için “compose” butonuna tıkladığımızda da aşağıdaki mesaj kutusu açılıyor:

Sağladığı fayda; mesaj gönderirken aynı anda gelenleri görebiliyoruz, sayfa sayfa dolaşmaktan bizleri kurtarırken işlemlerin daha hızlı yapılmasını beraberinde getiriyor.

Windows 8 İçin En İyi Başlat Menüleri

Microsoft, Windows 8 ile birlikte geleneksel “başlat menüsü” sisteminden vazgeçti. Yeni geliştirilen metro arayüzü de belki bu durumda etkili oldu. Ancak birçok kullanıcı maalesef alışkanlıklarından kolay kurtulamıyor (benim gibi). Elim her defasında çaresice o menüyü arıyor ancak bulamıyor. Bu yüzden, o boşluğu doldurmak için Windows 8 için bazı “başlat menüsü” uygulamaları bulunuyor. Bunların en kullanışlı olanlarına birlikte göz atalım.

Classic Shell

Ezy Start Menu for Windows 8

Free Windows 8 Start Menu

 Power8

Revel BringBack

Start Menu X

ViStart

Win8 Start Button

USB’den 3D Görüntü İzleme

Günümüz teknolojisini takip etmek bir hayli zor olsa gerek. Her gün yeni bir sistemle karşımıza çıkan elektronik cihazlar beraberinde birtakım sorunları da önümüze taşıyabiliyor. Bunlardan bir tanesi de 3D görüntü özelliğine sahip televizyonlar… Almamak bir dert almak bin dert. Bunun sebebi de henüz oturmamış ülke görüntü sistemimiz bulunurken çok üst teknolojiye sahip cihazlara sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Aynı 4G telefonlara sahipken daha çok düzgün bir şekilde 3G hizmetini alamadığımız gibi.

Hali hazırda 3D görüntüyü ücretsiz veren bir kuruluş maalesef yok. Ücretli olanlar da birkaç kanalı geçmiyor ve fiyatları el yakıyor. Hatta dört kanal dışında HD yayını bile ücretsiz izleyemiyoruz. Müşteri olarak gittiğimiz mağazalarda da “normal görüntüyü 3D’ye çevirebiliyor”, “USB’den istediğiniz görüntüyü 3D izleyebilirsiniz” gibi satışı kolaylaştıracak adımlar atılınca, bir de bunun üzerine mağazadaki demoları izleyince ikna olup alıyoruz televizyonu ve götürüyoruz eve.

Sorunlar bu anda başlıyor. Ne yaparsak yapalım mağazadaki görüntüyü alamıyoruz. Sonra da stres başlıyor, önce müşteri hizmetlerini sonra da aldığımız yeri suçlamaya başlıyoruz. İşte tam bu sırada teknolojiye bilinçli sahip olmamız gerektiğini anlıyoruz. Elimizin altında “internet” gibi çok önemli bir kaynak varken yeterli araştırmayı çoğu zaman yapmadan ürüne sahip oluyoruz.

Sorunlarından en büyüğü de 3D görüntü oluyor. 2D görüntüyü 3D’ye çevirme özelliği şudur; sadece normal izlediğimiz görüntüye biraz daha derinlik katıyor. Aslında yalancı bir 3 boyutlu görüntümüz oluyor. Gerçek 3D tabi ki bu değil! İndirdiğimiz 3D görüntüyü de televizyonda USB yardımıyla aktarmak istediğimizde sorunlar sarıyor yine etrafımızı. Bu sorunun temel kaynağı format uyumsuzluğu oluyor. “mp4” formatında bir 3D görüntüyü USB’den çalıştırsak bile gözlük devreye girmiyor yani görüntüyü tam anlamıyla yine izleyemiyoruz. Bazı televizyonlarda bu formatın da desteği olsa da genel olarak bakıldığında 3D görüntüyü USB’den “mkv” formatı yardımıyla ağız tadımıza uygun şekilde izleyebiliyoruz.

3D televizyonların birçoğu Smart Tv olma özelliğine sahip. Bu televizyonlarda Youtube gibi video paylaşım sitelerindeki 3D videoları da gerekli ayarları yaptıktan sonra izleyebiliyoruz.

Facebook Mesajlarını Tek Tıklama ile Silme

Her gün özelliğine özellik katan Facebook’un en büyük eksiklerinden bir tanesi mesajların topluca silinmesine imkan sağlamaması olsa gerek. Mesajları silme bölümünde kişilerin her yazdığı mesajı tek tek silmek gerekiyor. Ancak bu uygulama kullanıcıların sadece mesajları silmesi için birkaç saat ayırmasına neden oluyor. Bu durumdan yakınan benim gibi kullanıcıların imdadına küçük bir Chrome eklentisi yetişiyor.

 

Mesajları tek tıklama ile nasıl sileriz?

1- Chrome için Facebook Fast Delete Messages eklentisini indiriyoruz ve kuruyoruz.

2- Facebook Mesajlar bölümünde eklentiyi kurduktan sonra Delete All butonu karşımıza çıkacaktır. Butona bastığımız anda o sayfadaki bütün mesajlar temizleniyor.

l

AirDroid – Tarayıcı Üzerinden Android Telefonunuzu Yönetin

Android telefonlar yaygınlaştıkça yeni kullanışlı uygulamalar ve servisler de ortaya çıkıyor. Tarayıcı üzerinden telefona link gönderme, bilgisayardan dosya transferi ve daha bir çok uygulamayı kullandık bu süreçte. Ancak şimdi tanıtacağım AirDroid hiçbirine benzemiyor. Telefona kurulacak çok basit bir uygulama ile telefonumuzun tüm verilerini yönetebiliyor, telefonumuzu kullabiliyor olacağız.

Masaüstü Yazılımına İhtiyaç Yok – Tarayıcı Üzerinden Kontrol

AirDroid’i kullanmak için telefonun bir Wi-Fi ağına bağlı olması ve bilgisayarımızdan web.airdroid.com adresine gitmek yeterli olacak. Sayfada bir güvenlik numarası kutusu göreceğiz. Bu kutucuğa telefonumuzdaki AirDroid uygulamasını açtığımızda ekranda bizi karşılayacak olan güvenlik numarasını gireceğiz. Şifreyi yazacağımız bu ekranda iki tür bağlantı şekli var. Express, ev veya ofis gibi güvenli bir bilgisayardan bu bağlantıyı yapacaksak kullanılmalı. Eğer hava alanı, kafeterya gibi ortak bir ağdan bağlantı kurulacaksa Secure sekmesindeki bağlantı kullanılmalıdır.

Sisteme giriş yaptığımızda da bizi çok kullanışlı ve tüm detayları gösteren bir arayüz karşılıyor. Solda yer alan ikonlar yardımı ile telefonumuzda yer alan  rehber, mesajlar, müzikler, videolar, resimlere hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Hatta ekran görüntüsü alma, telefon hafızasını kontrol etme yetkilerine de sahibiz. Sağ kısımda ise telefon marka ve modeli, kapasitesi ve kullanım bilgilerinin yer aldığı bir araç bulunuyor. Alt kısımda ise şarj durumu ve bağlantı seviyelerini görebiliyoruz.

Telefonumuzdaki iletişim numaraları, mesaj, uygulama, resim, müzik, video sayılarını ve hafıza kullanımlarını sağdaki araç yardımı ile görebiliyoruz.

Mesaj Yazma/Okuma, Müzik, Video, Resim Yükleme ve İndirme, Telefon Hafızası Kontrolü

AirDroid yardımı ile bilgisayarımızdan yazacağımız bir mesajı, bağlantı adresini gönderebiliyoruz. Mesajlarımızı okuyabiliyor, gereksiz mesajları silebiliyoruz. Yani telefonumuzun mesajlar uygulamasının tüm yetkisine sahibiz burada.

Telefon rehberimizi de burada yönetmek mümkün hem de tüm detayları ile. Bunun yanında arama geçmişini görebiliyoruz.

Telefonumuzdaki resimleri ve videoları izlemek de mümkün.

AirDroid ile tefona içerik yüklemek de çok basit. Sadece “upload” butonuna basmak yeterli. Dosyalarımızı sürükle bırak yöntemi ile yükleyebiliyoruz. Tabi ki tam tersi olarak telefonumuzdaki bir içeriği de bilgisayarımıza indirmek mümkün.

Buradaki yükleme işlemi bittikten sonra telefonumuzu kontrol ettiğimizde ne kadar güzel bir sistem olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Telefonumuzun hafızasındaki dosyaları da görmek, düzenlemek mümkün.

AirDroid Aynı Zamanda Bir Uygulama Yönetici

Telefonumuzdaki yüklü uygulamaları kaldırma, yeni uygulama indirme işlemlerini yapabiliyoruz AirDroid yardımı ile.

Telefon uygulamasında da sistem kullanımı görüntüleme ve task killer özelliği de bulunuyor.

Faydaları

  • Eğer benim gibi blog yazıyorsanız ve Android ile içli dışlıysanız, hatta sık sık ekran görüntülerine yazılarınızda yer veriyorsanız inanılmaz vakit kazancı sağlar.
  • Herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan müzik, film gibi media dosyalarını çok kısa bir sürede telefona aktarabilir.
  • bazı mesajlar vardır ki bilgisayardan kopyala/yapıştır yardımı ile gönderilmesi gerekir, bunu başarabilir.
  • Akıllı bir telefon kullanıyorsak yedeklemesini de zaman zaman yapmamız gerekiyor. Yedekleme işlemi için başka hiçbir uygulamaya ihtiyaç duymayız. Hatta telefonun kendi orjinal yazılımına bile.
  • ….

İndirme

Uygulamayı telefonumuza Google Play‘den indirebiliriz veya QR kodunu kullanabiliriz.

Facebook Sohbete Resim Ekleme

Günlük hayatımızın parçası olan Facebook’ta en çok kullandığımız uygulamalardan bir tanesi de sohbet olsa gerek. Arkadaşlarımızla iletişimimizi kolaylaştıran bu araçta kullandığımız “smile” işaretleri yerine resim kullanarak daha eğlenceli bir hale getirebiliyoruz.

Bunu yapmak ise oldukça basit. Smileytime‘a kullanmak istediğimiz resmi yüklüyoruz. Yükleme işleminin ardından “show code” bağlantısı yardımı ile kodun bulunduğu kutuyu açıyoruz. Copy toclipboard butonu ile kutucukdaki kodu kopyalıyoruz. Facebook sohbet uygulamasında sohbet penceresine bu kodu yapıştırıp “enter” tuşuna basıyoruz. Hepsi bu kadar. Artık biraz daha renkli bir sohbet uygulaması görebiliriz.

Facebook Hesabı Silme

Facebook hesabımızı önceden hesap dondurma işlemleri arasındaki seçenekler yardımıyla silebiliyorduk. Ancak yeni düzenlemeler ile o seçenekler arasından çıktı. Şimdi Facebook hesabımızı kapatmak için yapılması gereken işlemler sırasıyla:

  1. Hesap silme sayfasına gidiyoruz
  2. Gönder butonuna basıyoruz
  3. Güvenlik için şifremizi giriyoruz

14 gün içinde hesabımız ortadan kalkıyor.

Twitter: Takip Et Butonu

Twitter kullanıyorsanız takipçi sayınız sizin için önemlidir çünkü yazdıklarınız ne kadar geniş kitleye hitap ederse o kadar heyecanla yazarsınız. Twitter da takipçi sayısını arttırmak için her geçen gün yeni özellikleri kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Şimdiki yeniliği de blog veya internet sayfanıza ekleyeceğiniz “follow/takip et” butonu sayesinde kullanıcıların sizi takip etmesini daha cazip hale getiriyor.

Örneğini yan menüdeki Twitter başlığının hemen altındaki kısımdan görebileceğiniz butonu eklemek için aşağıdaki adımları takip etmek yeterli.

  1. İlgili sayfaya gidiyoruz https://twitter.com/about/resources/followbutton
  2. Kullanıcı adı, butonun koyu veya açık renkte olacağını ve takipçi sayısının gösterilip gösterilmeyeceğini seçiyoruz. Ayrıca dilimizi de seçiyoruz ki burada Türkçe aktif.
  3. Sağ kısımdaki HTML kodunu blog veya sayfamızın istediğimiz yerine yerleştiriyoruz.

Hepsi bu kadar 🙂