Duman ile İletişimden İnternete

Eskiden, bayağı bir eskiden, ben falan daha doğmamışım… O zamanlar böyle MSN, Facebook, SMS desen sövüyor zannedip pişirip yedikleri zamanlarda duman dediğimiz çok akıllıca ve romantik bir iletişim şekli vardı. Şimdilerde sevgililer MSN’e girince çağrı ya da SMS atarken o günlerde sadece duman vardı.

Mesela karşı köyün yakışıklı çocuğu aklından sevgilisini geçirdiği zaman yakıyordu bir ateş veriyordu coşkuyu. Bunu gören diğer köyün kızı da bu coşkuya karşılık veriyordu yine. Adamlar o zamanın teknolojisiyle dumandan “smile” yapıp gönderiyorlardı. Biz gözümüz kapalı klavye yardımıyla yazdıklarımızla övünürken elin çocuğu neler yapıyordu.

Bizim kendimizi matah zennetmemiz nargile dumanı ile çıkardığımız yuvarlaktan anlaşılıyor. Zaten yuvarlaktan öte gittiğimiz de söylenemez. Bu güne kadar kare, kalp şekillerini geçtim yuvarlak bile çıkartamayan ben; amuda kalkarak klavye tuşlarına gözüm kapalı basmayı marifet sayıyorum işte. Halbuki onunla kıyaslanacak olsa saniyede 6890 kelime SMS yazan ergenlerimiz var.

Demek istediğim tekonoloji nerden nereye geldi. Dumandı, güvercindi, mektuptu, telefondu derken internet ve yan mamülleri girdi hayatımıza. Bu hiç iyi olmadı hem de.

Bildirgeç’e Atfen

Her sabah RSS okuyucuma düşen yazıları inceliyorum. Hemen hemen hergün ilk işim bu oluyor. Bu sabah düşen bir yazı oldukça canımı sıktı. Benim gözümde aslında bir sene önce biten Bildirgec’de yayınlanan bir yazıydı bu. Yazı başlığı “wordpress tema çalma/kopyalama”. bakiyyebemolu tarafından yazılan yazının her tarafı ofsayt.

Continue reading

Haftalık Haber Turu-37

Geçtiğimiz haftaonuna doğru Microsoft’un Yahoo’ya hisselerini satın almak için 44.6 milyar dolar teklif ettiği söylentileri birçok sitede yerini buldu. Bu durum işletim sistemi ya da masaüstü programlarda olduğu gibi internette de Microsoft’un tekele gidebileceği yönünde endişe veriyor. Google ise bu duruma karşı sert bir açıklama yaptı. Yahoo’nun bu teklife vereceği cevap halen merak konusu ancak internette bu sene çok çetin bir rekabetin olacağı şimdiden anlaşılıyor.

Continue reading

Altivi Nasıl Para Kazanıyor?

internetten para kazanma işi artık çok cazip bir hal aldı. Yapılan kampanya ve duyurular ile birlikte bir ürünün internet üzerinden satışı çok kolay oluyor. Özellikle firmalar için bu durum böyle. Son günlerin moda siteleri olan açık arttırma siteleri ise internetten belki de satış yaparak en fazla para kazanan siteler oluyor. Hele ki ihalesistemi ile satış yapanlar halk deyimi ile “vurup dokuyor”. Ülkemizde de bahsettiğim tarz sitelerden en bilineni Altivi olsa gerek. Altivi‘nin reklamlarını gerek internette gezinirken reklamlardan gerek gazete reklamlarından gerekse televizyon reklamlarından mutlaka duymuşuzdur.

Continue reading

Neden Bilgisayar Dergilerini Almıyorum?

Hatırlıyorum da lise yıllarımda ayda en az üç tane bilgisayar dergisi alırdım. Bazı zamanlarda daha da fazla oluyordu. Hatta binbir fedakarlıkla, harçlıklarımdan arttırarak alırdım. Yeri gelir sinemaya gitmezdim ama yine de o dergileri alırdım. Sonra giderek bu sayı azalmaya başladı. Liseden sonra iki dergiye düştü. Sonra tek dergiye… Derken son sekiz ay içerisinde hiç bilgisayar dergisi almadığımın farkına vardım. Bunun nedenlerini de kendi bazımda çıkardım.

Continue reading

internetsiz Bilgisayar Bilgisayar Değildir

Başlıktan girmek istiyorum konuya. Fulda’nın reklamındaki “kontrolsüz güç güç değildir” ibaresinden esinlenerek koydum başlığı. Pek önemli sebebi de koca haftasonunu internetsiz geçirmemden kaynaklanıyor. Son iki haftadır ufacık bir sorundan kopan internetim en sonunda Cumartesi geç saatlerinde gidiş o gidiş tarzında bir ayrılış yaptı. ilk önce sebebini bilemedim ve Telekom’u arayıp destek istedim. Nihayetinde pazar günü yani dün bir kişican gelip arıza tesbiti yaptı ki sorunum hatta değilmiş. Telekom görevililerinin pazar günü çalışması ve hizmet vermeleri de kıyametin son alametlerinden olsa gerek 🙂 Sonrasında sorunun modemden kaynaklandığını öğrendim.

Continue reading

internet Kültürümüz

Ülkemizde internet kullanıcılarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Dışarıdan bakılınca aslında bu durum iyi gibi görünüyor. Fakat internetin, daha doğrusu web sitelerinin amaçları dışında kullanılması ile bu durumun pek iyiye gitmediğini üzülerek söyleyebiliriz. Ya da başka bir deyişle internet kültürümüz çok zayıf olduğunu ve bilinçli kullanıcıların sayısının bir hayli az olduğunu söyleyebiliriz. Sadece web siteleri değil tabi ki bunların yanında anlık iletişim programları ve buna benzer platformlar da amaçlarının dışında kullanıyor birçok kişi tarafından ülkemizde. Bu yazıda amacının dışında kullanılan ve dikkatimi çeken bazı internet nimetlerine gözatacağız. Bunlar tamamen kişisel düşüncelerim olup hiçbir baskıya maruz kalmadan da yazdığımı belirtmek isterim.

Continue reading

Yenilenen Fotoğraf Galerim ve Flickr

Uzun bir süredir elimde bulunan fotoğrafları yeniden paylaşıma açmak için araştırma yapmaktaydım. Bilgisayarımda bulunan ve sürekli yeni fotoğraflar çekerek arşivime eklediğim fotoğrafların, internet bu kadar üst seviyede hizmetler sunarken bilgisayarda saklayıp tozlandırmamnın hiçbir anlam taşımadığını anladım. Daha önce Erhan’ın kendi alanımı ve sistemimi kullanarak WordPress’e eklenti olarak kurduğu FGallery’i kullanıyordum. Fakat sunucumum güvenlik ayarlarından dolayı FGallery maalesef sorun çıkarttı. Sonrasında birkaç eklenti daha denedim fakat hiçbiri zevk vermiyordu. Bütün bunlar ile birlikte geniş çaplı bir araştırmaya da kalkışmış oldum. Ve nihayet yeniden Galeri‘yi aktif hale getirdim.

Continue reading