Google Reader Alternatifi Feedly

Google, 1 Temmuz itibariyle 7 servisini kapatacağını duyurdu. Bunların içinde RSS okuyucu denince aklımıza ilk gelen ve ben de dahil birçok kullanıcısı bulunan Google Reader’ın ismi de geçiyor. Google’ın bu haberi yayınlamasının ardından sosyal ağlardan hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde büyük tepki gösteriliyor. Yıllardır alıştırılmış bir kullanıcıya “kapatıyoruz” demek en büyük kazıktır!

googlereader1-660x350

Ben de 1 Temmuz’u beklemeyip bugün bıraktım Reader’ı ve Feedly‘ye geçtim. Google Reader hesabı ile giriş yaptıktan sonra yedek almaya bile gerek kalmadan başlık başlık, besleyici besleyici aktarımını kendisi otomatik olarak yapıyor. Kullanışı oldukça iyi ve hızlı olan servisin mobil uygulamaları ise açık söylemek gerekirse Google’dan daha iyi durumda.

feedly,

İşin acı yönü ise Google Reader’ın sadece bir RSS okuyucu olması değil birçok kullanıcının, blog yazarının API ve haber köşesi olarak kullanmasıydı. Feedly’nin şimdilik böyle bir girişimi olmasa da ilerleyen günlerde desteklerini arttıracağını düşünüyorum.

Google Reader Takip Listesinde Favicon Görüntüleme

Favicon, herhangi bir internet sayfasının yer imleri için oluşturulmuş küçük ikon resmidir. Artık günümüzde birçok internet sayfası bunu kullanıyor. Çünkü benim gibi görsel algılaması daha iyi olan kullanıcılar için grafiklerin önemi vardır. Yani daha önce ziyarette bulunduğum bir siteyi adresini çıkartamasam bile favicon resmi ile tanıyabiliyorum. İşte bu resimleri artık Google Reade’da da görüntülemek mümkün. Bunun için yapmamız gereken şey setting sayfasına gidip en alttaki “Show favicons for subscriptions.” seçeneğini seçip  yukarıdaki “Back to Google Reader” linkinin yardımıyla geri dönüyoruz. Artık listemiz yan resimdeki gibi görebiliyor olacağız.

Google Reader’da “Like” Dönemi Başladı

İnternet dünyamızda Friend Feed ile yaygınlaşan Facebook ile evlerimize kadar giren “like” artık Google Reader içerikleri için de mevcut. Like; beğendiğimiz yazıyı, videoyu, müziği veya herhangi bir içeriği beğenip arkadaşlarımızla paylaşmamızı sağlayan yeni nesil icadı olup vergisi de yoktur. Yani eski favorilere ekle olayının bir değişik halidir. Bir diğer yenilik de Google Reader’da sizi arayan kişilerin gösterilmesi olmuş. Her iki özelliği de beğendim. Ayrıca fark ettimde milyon tane yazacağım döküman varmış, bir kanara not alıp ayırdığım. Onları kısa zamanda yazıp paylaşmam lazım.

Google Reader’da Yorum Yapma Özelliği

Google’ın RSS takip servisi Google Reader‘a yorum ekleme özelliği dahil edilmiş. Özellik tabi ki her takip edilen öğede çalışmıyor. Özelliğin mantığı da arkadaş listemizdeki insanların paylaştığı öğelere yorum yaparak fikrimizi beyan etmek. Özellik eminim ki birçok kişi tarafından benim gibi düşünülüp “fevkalade” dedirtecek cinsten. Yorum özelliği Google Reader”ın İngilizce sürümünü kullanan kullanıcılarda aktif şu anda. Özelliğin nasıl kullanılacağına dair kısa bir ders videosu da hazırladım.

Continue reading

Google Reader Takip Listesini Dışarı Aktarma

Bazen kullandığımız RSS okuma servisi/programı dışında başka bir program ya da servise ihtiyaç duyabiliyoruz. Veya mevcut RSS okuyucumuzun içindeki takip listemizi alıp başka bir yerde kullanmak üzere dışarı çıkartmak isteyebiliyoruz. Bu tür durumlarda birçok servis dışarı dosya çıkartma “export” seçeneği sunuyor. Google Reader‘da bu durumu basit bir link ile çözüme kavuşturabiliyoruz.

Continue reading

Google Reader’da Not Ekleme Özelliği

Google’ın RSS okuma servisi Google Reader‘ı bilmeyen azdır sanırım. Servis her ne kadar Türkçe yayında fazla özellik barındırmasa da ingilizce dil kullanımında birçok yeniliği ve özelliği kullanıcılara sunuyor. Aynı Google’ın diğer servislerindeki gibi dil çevirme işlemi biraz uzun sürüyor. Ama bu yazıda konumuz bu değil. Google Reader‘a yeni eklenen bir özellik; not iliştirme ile ilgileneceğiz.

Continue reading

Google Reader’da Sürükle Bırak Özelliği

Google’ın çevrimiçi RSS okuyucusu Google Reader gün geçtikçe daha iyiye doğru gidiyor. Yeni eklenen özellikler ile daha da güçlendiriliyor. Bir süre önce en büyük eksiği olan arama fonksiyonu sisteme dahil edilmiş, kullanıcılar da bu özellik sayesinde daha önceki kayıtlara zahmetsizce ulaşabiliyordu. Bu sefer de sürükle bırak özelliği sisteme dahil edilmiş.

Continue reading