Gmail Gelişmiş Arama Parametreleri

Siz de benim gibi bir Gmail kullanıcısı iseniz ve e-postalar arasında kaybolup sık sık arama yaptırıyorsanız  bazı arama ipuçlarını bilmek zorundasınız! Zorundasınız diyorum çünkü bir e-postayı bulmak bazen saatlerinizi alabiliyor. Şimdi bahsedeceğim ipuçları ile aramalarımızı kolaylaştıracağız.

  • from: Geldiği adresle arama
  • to: Gittiği adresle arama
  • subject: Konuyla arama
  • label:  Etiketlerle arama
  • has:attachment Sahip olduğu eklerle arama
  • filename: Dosya adıyla arama
  • in:anywhere Spam ve diğer klasörler için de arama yapar
  • is:starredis:unreadis:read okunmuş, okunmamış ve yıldızlı postalarda arama yapar
  • cc:bcc: CC veya BCC değerleri ile arama yapar
  • after:before:older:newer: Yıl/Ay/Gün değeri ile birlikte kullanarak arama yapılabilir. after: 2012/10/05 gibi.
  • is:chat Sohbet içinde arama yapar
  • size: Mesaj boyutuna göre arama yapılmasını sağlar
  • larger:smaller: Aynı after parametresi gibi kullanılıyor. larger: 1.8 MB gibi

 

Gmail Mesaj Gönderimi İçin Yeni Arayüz

Anlık ileti ve e-posta teknolojilerinde rekabet hergün artarken bununla birlikte ilginç ve kullanışlı özellikler de karşımıza çıkıyor. Bunlardan sonuncusu Gmail’den geldi. Mesaj yazmak için “compose” butonuna tıkladığımızda mesaj ekranını yeni bir sayfa olarak karşımıza getirmek yerine küçük bir alanda oluşturduğu ileti ekranıyla sunuyor. Bu durumda kullanılabilirlik en üst seviyelere çıkıyor.

Gmail’i İngilizce kullanıyorsanız “compose” butonuna ilk bastığımızda aşağıdaki diyalog karşımıza çıkıyor, Try it now seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz:

Yeni mesaj yazmak için “compose” butonuna tıkladığımızda da aşağıdaki mesaj kutusu açılıyor:

Sağladığı fayda; mesaj gönderirken aynı anda gelenleri görebiliyoruz, sayfa sayfa dolaşmaktan bizleri kurtarırken işlemlerin daha hızlı yapılmasını beraberinde getiriyor.

Neler Oldu Bitti?

Zamanımın çok büyük bir kısmını uzun zamandır sınavlara, kendime ve işlerime ayırdığım için çok üzülerek söylüyorum ki bloguma pek bakamadım. Ancak artık yaz geliyor ve umarım eskiden yakaladığım trendi tekrar yakalayacağım. Ben teknolojiden kendimi sıyırmışken neler oldu bitti şöyle kısaca birlikte göz atalım.

Kapılarını Müyap’dan dolayı kullanıcılarına kapatan Fizy tekrar yayına döndü. Aslında bu dönüşüyle mobil sürümünü de bekliyordum ben ancak bu yine olmamış. Baktığımız zaman Symbian, Android 2.1 cihazlara ve diğer çoğunluk sağlayan cihazlara destek veremiyor şu anda. Sayfa açıldığı zaman Flash Player uyarısı veriyor ve hüsranla sonuçlanıyor. Ayrıca çok ilginçtir ki o kadar geliştirici bulunmasına rağmen ilave uygulamalar ile de bu destek sağlanamıyor. Fizy ekibine konu ile ilgili bir mesaj attım anca cevabımı henüz alamadım. Eğer alırsam sizlerle paylaşacağım.

Firefox 4’ün kararlı sürümü kullanıcısyla buluştu. Her ne kadar Chrome’dan kopamasam da deneme imkanı buldum. Eskisine göre gözle görülür şekilde farklar var. Hem hız açısından hem de arayüz açısından.

Gmail kullanıcılarına ulaşan ses eki bulunan postalarda sesleri dinleme özelliği aktif hale geldi. Ayrıca Google artık bir müzik servisini de kullanıcılarına sunuyor.  Henüz sadece ABD’ye destek veren servisin çok ses getirdiğinden ve diğer ülkelere hizmet sunmaya başlamasıyla birlikte daha çok ses getireceğinden şüphemiz yok.

Twitter anasayfa tasarımını değiştirirken Flickr da mobil sürümünü güncelledi. Ayrıca Twitter bugün itibariyle HTML 5 destekli dokunmatik (akıllı) telefonlar için ortak bir arayüz hazırladı. Arayüzün uygulamalara benzer bir çizgi izlediği de göze ilk çarpanlar arasında.

Son günlerin aslında en tartışmalı konusu 22 Ağustos’da yapılacak olan kapsamlı internet filtreleme kararıyla ilgiliydi. Her yerde tepkiler devam ediyor. 138 kelimeyi kapsayan alan adı kısıtlaması gündemde. Bunun yanında kullanıcılar için de gelecek olan filtreleme oldukça fazla tepki gösterilmesine neden oldu. Ancak BTK’nin konuyla ilgili toplantının maddelerini açıkladığı sayfada 4. madde gözlerden kaçmıyor:

4- Güvenli İnternet Hizmeti’ni almak zorunlu mudur?Güvenli İnternet Hizmeti bir zorunluluk olmayıp, talep eden aboneler alabilecek, talep etmeyenlerin İnternet erişimlerinde ise mevcut duruma göre hiçbir değişiklik olmayacaktır. Bu hizmeti alıp almama, seçip seçmeme konusunda kullanıcıların rızası esas olup,  tam bir özgürlük mevcuttur.

Buradan anladığımız kadarıyla gösterilen tepki biraz yersiz. Ancak işin derinliklerinde neler yatıyor bunu da hiçbirimiz bilmiyoruz.

iPhone ve Android için güzel bir oyun olan Anry Birds artık Google Chrome üzerinden oynanabilecek. Oyunu kurmak ve oynamak için bu linki takip etmek yeterli.

Hatırladığım gelişmeler bunlarken birkaç cümleyle bundan sonrası için de bahsedelim. Artık blogumda Android uygulamalarını da inceleyeceğim. Androidli bir telefona sahip oldum ve model ile ilgili detaylı bilgiyi bir başka yazıda genişçe belirteceğim. içeriği ve hakları kendime ait olan bir diğer blogum BeyazBlog’un yeni tasarımı da bitmek üzere. Yaklaşık 8 aydır hiç yazı girmediğim BeyazBlog’a bol içerik ve çok değişik bilgilerle geri döneceğimin müjdesini de vermem doğru olur.

 

 

Sosyal Ağ Aramalarını Tek Yerden Yapma

Kullandığımız onlarca sosyal ağ hesabımız içinde bazen arama yapma ihtiyacı duyuyoruz. Kullandığımız hesapların sayısı kabarınca bulmak istediğimiz şeyi de yanlış hesabımız içinde aratabiliyoruz. Hesabımızın içinde bulamadıklarımızı diğer hesaplarımızda tek tek aramaya başlıyoruz. Hem vakit kaybına sebebiyet veriyor hem de zahmetli oluyor.

Greplin ise bu zahmeti kısmen de olsa ortadan kaldırıyor. Gmail, Facebook, Twitter, Google Docs, Dropbox, Google Calendar, LikedIn hesaplarımız arasında ücretsiz arama yapma imkanı sağlıyor.

Servise e-posta adresimiz ve kendi belirleyeceğimiz şifre ile üye oluyoruz. Aşağıdaki hesap ekleme sayfasından da hesaplarımızı ekliyoruz. Hesapları ekleme ilgili servisin API desteği ile güvenli bir şekilde tamamlanıyor.

Hesaplarımızı ekledikten sonra servsin e-posta adresimize onay mesajı göndermesini bekliyoruz. Üyelik işlemi tamamlanır tamamlanmaz göndermiyor maalesef bu mesajı. Bir miktar beklemek gerekiyor.

Onay işleminin ardından arama işlemini gerçekleştirebiliyoruz. Aramayı ister topluca istersek de belirleyeceğimiz hesabımızda yaptırabiliyoruz.

Gmail İmzaları Artık Daha Şık

Gönderdiğimiz e-postalarda imza oldukça önemlidir. İsim, kişisel iletişim bilgileri gibi birçok bilgiyi paylaşmak hem e-postaları gönderdiğimizde karşı tarafın hatırlaması için hem de kendi kimliğimiz açısından önemlidir.

İmzalar her ne kadar sadece metinlerden oluşsa da artık devir değişti ve daha biçimlerde karşımıza çıkmak zorunda. Geçtiğimiz dönemlerde Gmail Labs’ın sayesinde html etiketleri kullanmamıza imkan sağlanıyordu. Ancak kısmi olarak kullanabiliyorduk.

Şimdi ise Gmail Labs’a gerek duyulmuyor. Çünkü Gmail, imza kısmında artık zengin metin editörü kullanımına izin veriyor.  Gmail’den “setting” sayfasına gidip “signature” kısmından istediğimiz düzenlemeyi yapabiliriz.

Gmail’i Buzz Tuttu

Gmail içinde yeni bir Google oyuncağı olan Buzz yerini aldı. Dün biraz oynadık tabi bu oyuncakla. Genel izlenim iyi yönde.  Wave fiyaskosunun ardından FriendFeed’e alternatif olarak Buzz’un gelmesi aslında sürpriz oldu. Ayrıca dün Google DNS kullanıcıları bir süre FriendFeed’e erişim sağlayamadı. Ancak her yeni servis gibi Buzz’un da çeşitli eksikleri ve hataları var. Ben kendimce şöyle bir liste yaptım.

  1. Gmail’e girmeden açılmıyor.
  2. Google Profilinden görünüyor anca canlı akış değil sadece kendi iletilerimizi görebiliyoruz.
  3. Diğer servislerdeki gibi tasnif yok. Yani gelene mesajlar, bizim katkıda bulunduğumuz girdileri görme imkanı sandığımızdan daha zor.
  4. Yorum bıraktığımız girdilere gelen yorumlar e-postamızın yani Gmail’in gelen kutusuna düşüyor ki bu çok büyük bir yanlış. Kimse posta kutusunun böyle şeylerle dolmasını istemez.
  5. “Mute” dediğimiz girdileri geri çağırma özelliği yok. Bunu bıraktık bunların toplu olarak listelendiği bir yer de yok.
  6. Aylar önce yazdığımız bir yazıyı Buzz yeni çektiği için sanki yeni bir girdiymiş gibi gösteriyor. Bu çok kaka bir durum.
  7. Kullandığımız servisleri entegre etme, içeri çağırma özelliklerini seçme gibi bir bölüm yok.
  8. Arkadaş listesini düzenleme gibi bir yetki sahibi değiliz.
  9. FriendFeed’deki gibi bir akış yok. Yani son eklenenler hemen ilk sırada çıkmıyor. Her girdiğimizde aynı yazılarla, aynı paylaşılan öğelerle karşılaşabiliyoruz.
  10. Büyük boyutlu resimleri küçültmüyor.
  11. Çok yavaş çalışıyor.
  12. Madem bir Google oyuncağı öyleyse Google Reader’daki beğendiğimiz veya yorumladığımız içeriklerin Buzz’a da aynı eylemle düşmesi.
  13. Yeni düşen iletilerin daha belirgin olması.

İyi yanlarını da şöyle gösterelim.

  1. Kendi arkadaşlarımızla etkileşim içinde olma.
  2. Sahte hesapların bir miktar da olsa azalması.
  3. FriendFeed’deki gibi primli kişilere prim verilmemesi.
  4. Kendi girdimizi kendimizin beğenebilmesi.
  5. Bloglarla daha içli dışlı çalışabilecek olması.
  6. Şimdilik çok kalabalık olmadığı için daha sade ve daha güzel içeriklerin paylaşılması.
  7. Grup halinde gelen iletileri (Twitter iletilerinin toplu olarak gelmesi gibi) grup halinde göstermesi, kalabalık yapmaması.
  8. Dış kaynaklardan içeri alım yapılan resimleri lightbox ile açması ve resim kaynağını göstermesi.
  9. Paylaşım yapan arkadaşlarımızın Gtalk durumlarını göstermesi (meşgul, çevrimiçi, çevrimdışı).
  10. Daha önceden Google servislerini kullananların takip/takipçi sayılarının açılır açılmaz belli bir miktarda olması ve yabancılık çekilmemesi.
  11. RSS beslemesi var. #link

Aklıma gelenler olursa ekleyeceğim. Şimdi iki konuya el atalım.

  1. Az önce bahsi geçen yorum bıraktığımız veya beğendiğimiz iletilere gelen yeni yorumların Gmail gelen kutumuza düşmesi ve bizi rahatsız etmesi hususunda alınabilecek önlem filtre kurmaktır. Bunun için Gmail içinden Setting bölümüne buradan da Filters sekmesine gidip “create a filter” linkine tıklıyoruz. Şimdi karşımıza gelen ayarlardan subjet kutucuğuna Buzz yazalım ve bir sonraki adıma geçelim. Buradaki Skip the Inbox seçeneğini işaretliyoruz ve bir de etiket atayıp işlemi tamamlıyoruz. Artık Buzz ile ilgili iletiler Gelen Kutusu’na değil bu yeni oluşturduğumuz etiket altına düşecektir.
  2. FriendFeed veya diğer kullandığımız servislere Buzz’u entegre etmek için RSS adresi kullanıbilir. Bunun için http://buzz.googleapis.com/feeds/hamdiyaman/public/posted adresinde hamdiyaman yazan kısma kendi profil isminizi yazmanız yeterli.

Son olarak söyleyeceğim beni takip etmek isteyen arkadaşlar için profil adresim buradadır. Hepinizi beklerim. İki çift lafın belini kıralım. Olmazsa okey oynarız, çifte gider tur deriz 🙂

Çevrimiçi Servislerinizi Tek Yerden Yedekleyin

İnternet üzerinde her gün onlarca servisi, sosyal ağı kullanıyoruz. Hatta birçoğunu kullanmaktan öte hayatımızın içine sokuyoruz. Facebook, Friendfeed, Twitter, Flikcr, Gmail ve buna benzer birçok servis ile meşgul oluyoruz. Peki bu servislerdeki hesaplarımız güvenlik açısından hangi seviyelerde? Elbette servislerin güvenlikleri yüksek düzeyde ancak hesapların çalınmasının an meselesi olduğunu da biliyoruz. Bu tür durumlar için en iyi çözümlerden birisi de kullandığımız hesapların yedeğini almaktır.

Her servis için birden fazla yedekleme servisi bulunuyor. Ancak hepsine tek tek girip, hepsinden yedekleme yapmak hem vakit hem de zahmet açısından çok masraflıdır. Tüm bu servisleri bir yerden yedeklememize imkan sağlayan Backupify bu sorunumuza çare oluyor aslında.

Servis şu anda Flickr, Delicious, Twitter, Zoho, Google Docs,  Photobucket, WordPress, Basecamp, Facebook, Gmail, FriendFeed, Blogger ve Hotmail servislerinden yedek almamızı sağlıyor. Ayrıca yakında Youtube, Xmarks,Tumblr ve kendi RSS beslememizin yedeklerini almaya da hazır hale gelecek.

Servisin bir güzel yanı da haftalık veya günlük olarak yedekleri otomatik olarak almasını sağlayacak seçeneği sunmasıdır. Alınan yedekler de servise ücretsiz üyelik yaparken belirttiğimiz e-posta adresine gönderiliyor.

Windows 7 Görev Çubuğu İçin Gmail Eklentisi

Windows 7’nin görev çubuğundan ve kullanışının çok üst seviyelerde olduğundan daha önceki yazılarımda defalarca değinmiştim. Bir eklenti sayesinde Gmail posta kutumuza gelen e-postaları bizi uyarıp haber veren, bununla kalmayıp bir de kimden geldiğini başlığını gösteren bir eklenti mevcut. Oldukça şık ve kullanışlı bu eklentiyi şuradan indirip kuruyoruz. Hepsi bu kadar.

Gmail İle Sesli Mesaj

Geçtiğimiz dönem Gmail’in içinde entegre bulunan Gtalk ile görüntülü ve sesli sohbet yapabilme imkanını bulmuştuk. Ardından Gmail için araçların bulunduğu “labs” açıldı. Burada birbirinden faydalı araçları gördük ve kullanmaya başladık. Şimdi de gönderdiğimiz e-posta mesajlarında sesli mesaj da göndermemize olanak sağlanıyor. Ayrıca karşıdan gelen sesli mesajları da dinleyebiliyoruz.

Continue reading

Google Task’ı Paylaşma

Google’ın, Gmail içinde vermiş olduğu Task yani görevler hizmetini biliyoruz. Bunun tam olarak açılımı “to do” yani yapılacaklar hizmetidir. Yapacağımız işleri yazıyoruz ve işleri yaptığımız zaman üstüne bir çizgi çekip diğer işlere göz atıyoruz. Daha önce paylaşımı söz konusu olmayan Google Task’ı artık diğer arkadaşlarımızla e-posta yoluya paylaşabiliyoruz.

Continue reading