Instagram Fotoğrafçılığı

Fotoğraf paylaşımının moda değil profesyonelliği temsil ettiği 2006-2007 yıllarında Flickr vardı. Öyle muhteşemdi ve popülerdi ki ücretli versiyonunu kullanırdım. Dijital fotoğraf makinem ile çektiğim bütün fotoğrafları arşivleyerek Flickr’a yüklerdim. Ardından WordPress ile birleştirip eskiden bütün bloglarda görebileceğiniz “albüm” bölümünü Flickr’a yüklediğim fotoğraflarla süslüyordum.  Lakin teknoloji yerinde durmuyor, hayat değişiyor yani kısaca duvarlara yazıldığı gibi “hayat kısa kuşlar uçuyor”…

23279481

Flickr veya kendi arşivlerimiz özellikle Facebook ve Twitter’a direniş gösteremedi, bir bir zaman tünellerinde paylaşılmaya başlanan fotoğraflar artık başka mecralarda arşivlenmeye başlandı. Hatta Mart ayı (2014) içerisinde devletin Facebook’u da yasaklayacağı yönündeki spekülasyonlar fotoğraflarını orada arşivleyen kullanıcılar için bir tedirginlik oluşturmuştu. Konuya dönelim; Facebook ve Twitter’dan hemen sonra ise Instagram sahaya inerek tüm dengeleri alt üst etti. Hiç kullanmayacağım diyen insanlar bile efektlerin sarhoşluğu ile bir anda kendini Instagram’da buldu.

İnternette fotoğraf paylaşmanın tek sebebi aslında ego tatminidir. Bu konuda çok ciddiyim; kişiler beğeni ve yorumlar olmadığı zaman giderek paylaşımlarını azaltıyor ve bir süre sonra da tamamen ortadan kaldırabiliyor. Bunu hiç ziyaret edilmeyen bir resim sergisine de benzetebiliriz, ilgi görmediği için bir daha yapılmayabilir. Fotoğraf sanatçılarına sorduğunuzda ise fotoğrafı önce kendi beğenisine sunmak için çektiğini söyler.

Aslında tüm fotoğrafçılık geleneklerimizin değişmesindeki en büyük sebep akıllı telefonlar oldu. 5 megapixel kameralar şimdi 21 megapixel ile savaşıyor. Akıllandıkça “paylaş” düğmeleri artıyor. 3G, 4G derken fotoğraflar anında Facebook, Twitter hatta şimdilerde Instagram’a yüklendi. Belki de Flickr’ın popülerliği kaptırmasının sebebi bu değişime geç uyum sağlamasından kaynaklandı.

Instagram’ın insanoğluna yaptığı fotoğraf konulu tek kötülük ise artık hiç kimsenin doğal fotoğraf görememesidir. Her fotoğraf makyajlı, her fotoğraf efektli yani çekilen her fotoğraf ile oynanıyor. Bu da herkesi (ben dahil) fotoğrafçı gibi yapıyor. Bu durumda fotoğrafçıların ülkemizdeki konumu düğün fotoğrafçısından ileri pek gitmiyor bazı istisnaları saymazsak. Bu da fotoğrafçılığın geleceği açısından bazı endişeler oluşturmuyor değil. Sonuçta fotoğrafçılık da bir sanattır.

İlerleyen teknoloji, değişik telefon uygulamaları hatta akıllı kameralardaki uygulamaların önümüzdeki günlerde neler getireceğini hep birlikte izleyip göreceğiz, şimdiden işin ucunu kestirmek pek mümkün görünmüyor.

 

Fotoğraf Üzerinde Bir Nesneyi Kaldırmak

Fotoğraflarımız üzerinde oynama yapmak için genelde fotoğraf düzenleme yazılımlarından faydalanıyoruz. Bunların başında Photoshop var elbette. Ancak yapmak istediğimiz değişiklikleri fotoğraflarımıza uygulayan yeni nesil yazılımlar var ki bunlar çevrimiçi çalışıyor. Hem çok basit şekilde yapmak istediklerimizi yerine getiriyorlar hem de kuruluma gerek kalmadan internet üzerinden çalışıyor.

WebInPaint de bu servislerden bir tanesi. Yaptığı işlev ise yükleyeceğimiz fotoğraflar üzerinde kendi belirleyeceğimiz bir alanı kaybetmeyi sağlıyor. Örneğin resmimiz üzerinde istemediğimiz bir böcek var. O böceği kaybetmek istiyoruz. Bunun için servise girip o alanı boyayıp “inpaint” butonuna basarak onu ortadan kaldırıyoruz. Şunu da söylememde fayda var ki resmin bütünlüğü bozulmadan bu işlem gerçekleşiyor.

Bir de servis üzerindeki aracın ücretsiz masaüstü yazılımı bulunuyor. İndirip bilgisayarımıza kurarak da kullanabiliyoruz.

Fotoğraflar İçin Diyagram Şeması Oluşturma

Fotoğraf çekerken ışık, yansıma, obje konumu, kamera konumu ve daha birçok etken ile bütünlük sağlanıyor. En güzel resim bu etkenlerin doğru kullanımı ile ortaya çıkıyor şüphesiz. Özellikle amatör fotoğrafçılar ustalaşabilmek için bu etkenlerin nasıl doğru kullanıldığını, etkenler yer değiştirdiğinde nasıl sonuçların ortaya çıkacağını öğrenmek zorundalar. Bunun için de diyagram şeması dediğimiz ışığın, nesnelerin, kameranın yerini gösteren bir kroki kullanılıyor.

Buradaki örnekte sol kısımda resim, sağ kısımda da bu resim oluşurken nasıl bir yerleşim kullanıldığı gösteriliyor. Aynı sitede yüzlerce  fotoğrafı inceleyerek bilgi sahibi de olabiliriz aslında.

Şema oluşturmak ise biraz zahmetli bir iş. Bu zahmetli işi kolaylaştıran çevrimiçi servisler de mevcut. Bunlardan birisi de Lighting Diagram. Sayfanın sol kısmında fotoğraf çekerken kullanılan araç gereçler, sağ kısımda da bunların yerleşim alanları görüntüleniyor. İstediğimiz aracı istediğimiz yere ve istediğimiz açıda, kolayca yerleştirmemiz sağlanıyor.

Şema çizimi bittikten sonra da PNG, JPG formatlarında dışarı aktarım sağlanıyor. Kendi fotoğraflarımız için kullanabileceğimiz bu şemalar hem paylaşım hem de öğrenme açısından büyük önem taşımakta.

Flickr Fotoğraflarını Facebook’da Gösterme

Pazar günü gezimin fotoğraflarını Flickr’a aktarmadan önce Facebook’da bu fotoğrafları nasıl gösterebileceğimi düşündüm. Önceden eklenti kullanıyordum ancak çok sağlıklı değildi birçoğu. Sağlıklı olsa da istediğim gibi değildi. İstediğim eklenen her bir fotoğrafı (herkese açık olan) Facebook profilimde yeni bir öğe olarak göstermesiydi. Ancak ben çözümü eklentilerde ararken Flickr’ın kendi içinde buldum. Önce Flickr hesabına giriş yapıyoruz ve http://flickr.com/account?tab=extend bağlantısına gidiyoruz. Karşımıza gelen sayfada Facebook ile ilgili bir bağlantı uyarısı çıkacaktır. “connect” butonu ile Flickr hesabımızı vereceğimiz izin seçenekleri ile Facebook’a bağlıyoruz. Tüm işlem tamamlandıktan sonra eklediğimiz fotoğraflar Facebook profilimizde ayrı ayrı yayınlanıyor. Hepsi bu kadar (:

Flickr Resim İndirme Aracı:Bulkr

En beğendiğim ve aktif olarak kullandığım resim paylaşım ağı Flickr resim indirme konusunda biraz cimri davranıyor. Cimri derken kendi resimlerimizi bile indirirken dört sayfaya uğrayıp resimlere ulaşabiliyoruz. Tabi bu işlem biraz fazla sıkıcı ve zaman alıcı. Şimdi bahsedeceğim araç yardımıyla bu süreyi zayi etmeden ve o kadar sayfanın arasında kaybolmadan indirebiliyoruz resmi. Araç Adobe Air tabanlı ve oldukça kullanışlı.

Araç genel olarak bakınca;

  • Kendi dosyalarımızın orjinal boyutlarını
  • Favori resimlerimizi
  • Herhangi bir fotoğraf koleksiyonunu
  • Kendi fotoğraf koleksiyonlarımızı
  • 6 farklı boyutta yine kendi fotoğraf koleksiyonumuzu
  • Arama sonuçlarında çıkan resimleri

İndirme imkanı sunuyor.

Bulkr adındaki bu aracı indirmek için buraya uğrayıp “install now” butonuna basmak yeterli.

Fotoğraf-Pazar

Bir pazar gününü daha ziyaretler ve yeşillikler içinde geçirdim. Mutluyum, sevinçliyim. Solucanlarla dörtlü okey filan çevirdik. Naturel diye tabir edilen meyvelerden tattım ağaçlarından bizzat kopararak. Güzeldi yani. Resimlere şurdan veya Flickr‘dan ulaşabiliyorsunuz.

Kelebek Resimleri

Geçenlerde annem kahvaltı hazırladığı için balkon yıkama görevi bana düşmüş, ben de elimden gelen özveriyle balkonu yıkamıştım. Yıkarken gözüme balkona dörtlüleri yakıp parketmiş bir kelebek ilişti. Makinemi alıp kendisine onu meşhur edeceğimi söyledim. Kendisini görmek için sizi şöyle alayım. Pek ilgisi yok ama Fadime Zurna adındaki diş doktorumuzun tabelasını da görmek lazım 🙂

HDR Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda HDR fotoğraflara olan ilgim bir hayli arttı. Hem incelemesi hem de oluşturması büyük zevk veriyor insana. Google’dan bulduğum dökümanlar ve bloglarda okuduğum bilgilerin ışığında, elimde bulunan birkaç fotoğraf üzerinde denedim. Fakat sonuç olumsuzdu. Sonrasında her yerde yazdığı gibi ek fotoğraf üzerinde çalışmaktan vazgeçip makinemi elime aldım ve -2 0 +2 pozlama değerleri ile fotoğraflar çekip yine oluşturmaya çalıştım. Ancak yine hüsranla biten çalışmalar oldu. Anladım ki bu çalışmayı yapmak için çekilmiş olan fotoğrafın çekim açısı da çok önemli. Her fotoğrafa uygulanabilmesi biraz zor.

Continue reading