İnternet Tarayıcılarında Son Durum

İnternet tarayıcısı geliştiricileri son günlerde çok yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken tarayıcıların çekişmesi de görülmeye değer bir hal aldı. Şöyle biraz eskilere gidip Internet Explorer kullandığımız günlerde birkaç sayfa açıldığında oluşan görüntü kirliliğini hepimiz hatırlıyoruz. Bunun ardından Firefox sekme yapısı kullanan bir tarayıcı olarak karşımıza çıktığında ise bu özelliğini çok beğenip hücum ederek Firefox’u Internet Explorer’ın en güçlü rakibi haline getirdik. Derken Opera, Safari, Chrome ve daha irili ufaklı pek çok tarayıcı arenadaki yerini aldı. Ancak arenada en fazla tutulanlar ayakta kalabildi.

Şüphesiz şu anda en fazla kullanıcıya sahip tarayıcı Internet Explorer. Windows içerisinde varsayılan tarayıcı olarak gelmesinden dolayı birçok kullanıcı (bu kullanıcıları internet bilgisi bakımından alt sınıf olarak değerlendirmek de mümkün) bu tarayıcıyı tercih ediyor. Geçtiğimiz günlerde Internet Explorer 9 Beta yayınlandı. Yayınlanmasıyla birlikte en çok ilgiyi de web geliştiriciler gösterdi. Sebebi de web standartlarını daha önceki sürümlerde kendi kafasına göre algılayan, geliştiricileri kodlama esnasında duvara tırmandıran yapısının değişip değişmediğini görmek oldu. CSS3 tanıma gibi önemli bir özelliği barındırsa da çok fazla ses getiren bir olay olamadı. Yani rakiplerinin yanında şimdilik kan kaybetmeye devam edeceği aşikar.

Firefox cephesinde de durum çok farklı değil. Geçtiğimiz yıllarda tek dişli rakibi Internet Explorer iken son iki yıldır Google Chrome ile de kıyasıya bir rekabet içinde. Hatta son dönemlerde kullanıcıların şikayeti ile Firefox’u bırakıp Google Chrome’a geçenlerin sayısı bir hayli fazla. Kullanıcı şikayetleri de genelde fazla sistem kaynağı kullanımı, gereksiz çökmeler, yavaşlık ve bir dönem adından çokça bahsettiren Flash Player kaynaklı çökmeler oldu. Halbuki sekme yapısını yaygınlaştıran tarayıcı olarak kullanıcıların gönlünde taht kuran Firefox’un bu duruma düşmesi çok üzücü. Şu sıralar Firefox 4 üzerinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken 6 Beta sürümü de geçtiğimiz günlerde kullanıcılarla buluştu. Ancak yine çok sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Görünüm olarak Chrome’u kopya eden bir yapıya sahip olan tarayıcı için geliştiricilerin söyledikleri daha hızlı olacağı yönünde. Ancak şu anki değerlendirmeler pek de onu göstermiyor. Gerçi henüz stabil sürüm çıkmadı ancak gidişata göre iyi şeyler söylemek zor.

Google cephesi ise tarayıcı Chrome ile altın bir çağ yaşıyor diyebiliriz. Internetteki reklamları, duyuruları ve hızı sayesinde birçok kullanıcı şu anda Chrome kullanıyor. Sistem tüketimi bakımından Firefox’dan iyi seviyede olması Firefox’dan çok göç almasına sebep oldu belki de tarayıcı için. Ayrıca hız, kullanıcı arayüzü ve çok hızlı gelişen ve çoğalan eklenti desteği ile şu an en çok tercih edilen tarayıcı durumuna geldi. Web geliştiricileri güzel eklentileri için Firefox’u tercih ederken aynı eklentilerin Chrome için uyarlanmasıyla birlikte ilgi odağı oldu. Şu an her kesimden insanın kullandığı bu tarayıcı hakkında yapılan anketlerde de aynı sonuçları veriyor. Bir çok sitede yapılan anketin sonucuna göre şu anda en çok kullanılan tarayıcı Chrome. Onun da bir takım sorunları var elbette ama diğer tarayıcılar gibi darmadığın olmadı henüz. Tüm bu sebeplerden dolayı bir süre daha Chrome liderliğini sürdürecek ve eğer Firefox 4 bekleneni vermezse Internet Explorer’ın en ciddi rakibi olacak.

Safari ve Opera ise diğerlerine göre çekişmede biraz daha mütevazi duruyorlar. Opera yılların tarayıcısı olmasına rağmen yenilikleri çok hızlı yapamıyor. Daha çok mobil kullanıcıların tercih ettiği de göz önünde elbette. Safari’yi de yine belli bir kitle kullanıyor. Bu yüzden de adından çok fazla söz ettirmiyor.

Özetleyecek olursak şu an en çok adından söz edilen tarayıcı Google Chrome. Chrome’un gidişatı da diğer tarayıcıların beklentilere cevap verme oranına bağlı gibi görünüyor şu anda.

Firefox’dan Chrome’a Göç Var!

İnternetle ilk tanıştığımda her yiğit gibi ben de Internet Explorer kullandım. Hem de uzun süre… Blogumu kurduktan sonra Firefox ile tanıştım ve bir daha da bırakmadım. Önceleri bir sorununu görmedim ancak son 6-7 aydır hep sorunlar yaşadım. Ardı arkası kesilmeyen çökme sorunları en başta yer alıyordu. Hiç sebebi yokken kendi kendine çöken bir tarayıcı oldu son zamanlarda. Ancak eklentilerinden dolayı da bir türlü bırakamıyordum kendisini.

Bir taraftan da Google Chrome cephesindeki gelişmeleri izliyordum. Son yapılan Beta güncellemesi ile tarayıcı biraz daha güzelleşmişti. Bunun ötesinde eklenti dizininin duyurulması ve çok çeşitli eklentilerin burada yer alması beni ortadan ikiye böldü. Bir tarafta yıllardır kullandığım ve bir türlü vazgeçemediğim Firefox, diğer tarafta ise yenilikleri takip eden Chrome…

Üç tane kullandığım bilgisayar var ve hepsinde her iki tarayıcı da yüklü. İş yerindeki bilgisayar hantal olmasından dolayı Firefox’u açtığım zaman beni çileden çıkarıyor. Sadece Firefox açıkken bile düzgün video izlenmiyor, yeni web görsellerine sahip teknolojileri barındıran sitelerde kitlenme problemi yaşıyorum. Örneğin Friendfeed ve Facebook açıkken kasayı tekmelemek istiyorum çok derinlerden.

Netbook ise uzun zamandır Firefox’dan memnundu ancak son yaptığım birkaç eklenti güncellemesinden sonra bir türlü rayına oturmadı. Tema kullanıyordum ki onu iptal etmeme rağmen dikiş tutmadı bir türlü.

Evdeki bilgisayarımda ise bir sorun yok. Firefox da aynı seviyede çalışıyor Chrome da. Ancak diğer bilgisayarlarımı göz önüne aldığımda Firefox’un gerek işlemciyi gerekse diğer bileşenleri çok fazla rahatsız ettiği, ikinci bir program açtığım zaman bilgisayar işlemcisi kaç çekirdekli olursa olsun %100 etkilediği aşikar. %100 deme sebebim, Firefox’un açık olduğunu tamamen hissettirmesinden dolayıdır.

İşte tüm bunları göz önüne aldım, aynı makinelerde Chrome ile de denemeler yaptım. Dün akşam saatleri itibariyle tamamen Chrome tarayıcısına geçmiş oldum. Firefox’da kullandığım birçok eklentiyi de buldum tabi ki geçiş esnasında. Bu kullandığım eklentileri kategorilere ayırarak yazacağım zaten.

Şimdi işyerindeki bilgisayarda Chrome açıkken birkaç program daha açabiliyorum. Videoları takılmadan izleyebiliyorum internet üzerinden. Ayrıca FriendFeed, Twitter, Facebook ve yanında birkaç site daha açıkken tüm işlerimi halledebiliyorum. Netbook ise halinden çok memnun. Evde zaten sorun yoktu ama şimdi daha iyi oldu.

Kesin kararımı ise burada tekrar belirteyim; Firefox 4 çıkıncaya kadar Chrome’un son beta sürümünü kullanacağım. Firefox 4 çıktığında elbette deneyeceğim. Aynı sorunlar devam ediyorsa ebediyen Firefox’dan elimi ayağımı çekeceğim. Yok düzelmişse, Chrome gibi hızlı davranabiliyorsa yeniden barışabiliriz.

Firefox’un Şişmesine Birkaç Çare

İş yerinde kullandığım bilgisayar  üstün özelliklere sahip olmayan sadece 512 Ram ve P4’ün ilk serilerinden birine sahip bir emektar. Yıllardır Firefox kullanan ben, bu emektarda geçtiğimiz günlerde Firefox’dan vazgeçmek zorunda kaldım. Sebebiyse hem simge durumuna küçülmüş halinde hem de açık halinde Firefox’un bilgisayarı çok aşırı bir şekilde şişirdiği neredeyse ikinci bir işlemi yapmaya izin vermediğinden kaynaklanıyordu. Chrome denedim ama onda daha kötüydü durum. Birkaç gün Opera ile fölrt ettik. Ama Opera da sarmadı. Gönlüm hep Firefox’dan yana olduğu için olsa gerek…

Ben de şöyle ufak çaplı bir araştırma yapıp Firefox’u optimize etmeye karar verdim. Sırasıyla şu iki işlemi yaptım.

  • Firefox adres çubuğuna about:config yazıp konsola giriyoruz. İlk satıra sağ tıklayıp “Yeni>Boolean” komutundan gelen ufak pencereye config.trim_on_minimize yazıp tamam diyoruz. Gelen ikinci pencereden true seçeneğini işaretleyip işlemi tamamlıyoruz.
  • İkinci olarak yine about:config‘de il satıra sağ tıklayıp “Yeni>Sayı” komutunu veriyoruz. Gelen iletişim kutusuna browser.cache.memory.capacity komutunu yazıyoruz. İkinci gelen pencereye de eğer bilgisayarımızdaki ram 128MB ile 512 MB arasındaysa 5000, 512 MB ile 1 GB arasındaysa 15000 yazıp tamamlıyoruz.

Sonuç ise görülmeye değer. Önceden şişen bilgisayar daha kanlı canlı çalışıyor. Öncesinde Firefox’u simge durumuna bile alsak ram tüketimi uçuyorken bu düzeltmeler ile 1600 KB’a kadar iniyor. İkinci bir program açtığımda bilgisayarı camdan dışarı fırlatma isteği oluşmuyor içimde. Ayrıca Facebook ya da diğer ağlardaki videoları takılmadan izleyebiliyorum. Yani kısacası kesinlikle yapılması gereken bir optimizasyon.

Firefox’da goo.gl Kullanımı

Birçoğumuz Google’ın geçtiğimiz hafta  Goo.gl adında bir link kısaltma servisi açtığını biliyoruz. Ancak diğer URL kısaltma servislerindeki gibi servis olarak çalışmıyor. Yardımcı araçlar ve kendi bünyesindeki araçlar ile çalışıyor. Google Chrome için eklentisi var ancak Firefox için yapılan çok da birşey yok. Ben araştırıp anca bir tane eklenti bulabildim ama o da çalışmadı. Bunun yerine Bookmarklet imi olarak kullanılan güzel bir javascript betiğinden yararlanacağız.

Goo.gl =bu linki yer imlerine doğru sürükleyip bırakın.

Kullanım için de yer imlerindeki Goo.gl butonuna basıp oluşan kodu uyarı penceresinden kopyalamak yeterlidir.

Firefox İçin Google Wave Hatırlatıcısı

Google Wave kullanıcılarının sayısı arttıkça geliştirilen yardımcı araçlar, servis içi araçlar ve diğer bileşenlerde de gözle görülür bir artış var. Bir sonrakiyazımda muhtemelen servis içinde çalışan xml formatlı araçlar ve faydalı botlara değineceğim ben de. Ancak ondan önce Firefox için hazırlanmış güzel bir eklenti var. Eklentinin amacı Google Wave’i tarayıcınızda kapatsanız bile sağ alt köşede bir simge yardımı ile gelenleri rakam olarak göstermek. Oldukça kullanışlı bir eklenti.

Continue reading

Firefox Adres Çubuğundan Twitter’a İleti Gönderme

Birçok yazımda Twitter‘a olan talebin arttığını ve bu talebi karşılamak için de birçok yeni araç eklentinin kullanıcılara sunulduğundan bahsediyorum. Bu yazımda dün bulduğum bir Firefox eklentisini sizlerle paylaşacağım. Eklenti Firefox’un adres çubuğuna yazılan bir metni Twitter hesabımıza ileti olarak gönderiyor. Metin dışında bağlantıları da gönderiyor tabi.

Continue reading

Google Docs Belgelerini Yedekleme

Google Docs, benim en çok sevdiğim Google servislerinden birisidir. Önceleri sadece Microsoft’un Office paketine talim ederdim. Hatta arkadaşlarımla bak benimki Office 2003 seninki XP geri kalmışsın babında hava da atardım. Sonra fark ettim ki Google Docs Microsoft’un ofis paketine soldan el sallıyor. Çünkü içine hergün yeni özellikler katıyor, önce kelime ve tablo işleme programları ile başladı sonra slayt programı ve sonrasında PDF dosylarını destekleyen programı ile çevrimiçi ofisi kullanıcılara sunan en güzel servis haline geldi.

Continue reading

Büyük Sitelerin Ufak Hataları

internet hiç kuşkusuz firma ve diğer kuruluşların en gözde reklam kanallarından birisidir. Ya da birçok kuruluşun -e-ticaret siteleri gibi- ekmek teknesidir. Yapılan yatırımlar, oluşturulan kadrolar, emekler ve diğer etkenlerin hepsi bir amaç için birleşiyor. Fakat sektöründe lider sayılabilecek bazı kuruluşlar o kadar yatırıma rağmen internet sayfalarında çok küçük ama bunun yanında komik tarayıcı hatalarını da barındıyorlar. Bu yazımda bunları ele almaya çalışacağım.

Continue reading

Firefox 3 Kalın Yazı Karakteri Sorunu

Dün “Firefox3′de Problemim Var” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazıda; Vista kurulu bilgisayarıma Firefox3 yükledikten sonra birçok sitede yazı karakterlerini kalın olarak gördüğümü belirtmiş ve çözüm bulamadığımdan yakınmıştım. Blogların en güzel özelliklerinden birisi de bu olsa gerek herhalde, yorumlarda çözümü buldum. Öncelikle çözüm için 1. yaşını dolduran Blografik‘in sahibi Mehmet‘e teşekkür ederim.

Continue reading

Facebook Chat Uygulaması Başladı

Daha önce Facebook ile ilgili yazdığım yazıların genelinde Facebook‘un kendini yenileyememesinden buna bağlı olarak da talebin zamanla doğru orantılı olarak azalacağından dert yanmıştım. Çünkü ilk patlama ile birlikte birçok kişi üye olmuş sonrasında ise gün gün ziyaret kitlesinde azalmalar olmaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Facebook Türk kullanıcıların durumunu göz önüne almış olmalı ki Türkçe dilde yayın yapmaya hazırlanmaya ve çevirileri hızlı bir şekilde devam ettirmeye başladı. Bu bizim için güzel bir gelişmeydi elbette. Çünkü o kadar kullanıcıya sahip Youtube bile Türkçe yayın için bir girişimde bulunmadı. Bununla birlikte şimdi de sohbet uygulamasını kullanıcıların hizmetine sundu.

Continue reading