Facebook Mesajlarını Tek Tıklama ile Silme

Her gün özelliğine özellik katan Facebook’un en büyük eksiklerinden bir tanesi mesajların topluca silinmesine imkan sağlamaması olsa gerek. Mesajları silme bölümünde kişilerin her yazdığı mesajı tek tek silmek gerekiyor. Ancak bu uygulama kullanıcıların sadece mesajları silmesi için birkaç saat ayırmasına neden oluyor. Bu durumdan yakınan benim gibi kullanıcıların imdadına küçük bir Chrome eklentisi yetişiyor.

 

Mesajları tek tıklama ile nasıl sileriz?

1- Chrome için Facebook Fast Delete Messages eklentisini indiriyoruz ve kuruyoruz.

2- Facebook Mesajlar bölümünde eklentiyi kurduktan sonra Delete All butonu karşımıza çıkacaktır. Butona bastığımız anda o sayfadaki bütün mesajlar temizleniyor.

l

Chrome’dan Telefona Bilgi Gönderimi

Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz varsa Google Chrome üzerinden telefona link, harita vb. bilgileri telefonunuza anlık olarak göndermek istiyorsanız Chrome to phone eklentisi ile sizleri tanıştırmak isterim. Küçük ikonuna basıldığı anda telefona bilgiyi gönderiyor ve ekran kilidini açtığınızda sizi internet tarayıcısında gönderdiğiniz sayfa karşılıyor. Basit ama çok kullanışlı bir uygulama olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Eklentinin ikonuna basıyoruz;

Sonra da telefonuma bakıyoruz

Chrome Eklentisi: Facebook Photo Zoom

Facebook’da fotoğrafların büyük halini görmek için en az iki sayfa açmak zorunda kalıyoruz. Hem zaman kaybı hem kotalı internette öğelerin tekrar yüklenmesinden dolayı kotanın daralması hem de insan bünyesi için sıkıcı bir işlem oluyor bu durum. Google Chrome için hazırlanmış olan Facebook Photo Zoom isimli eklenti ile bunun önüne geçebiliyoruz.

Eklenti kurulumundan sonra gerek duvarda paylaşılan resimler gerekse fotoğraf albümlerindeki fotoğrafları ileri sayfalara gitmeden, gördüğümüz sayfada fare ile üzerine gelerek resimdeki gibi büyük haliyle görebileceğiz.

WordPress:Sosyal Ağlardaki Gibi Zaman Gösterimi

Facebook, Friendfeed, Twitter ve diğer birçok serviste gönderiler “2 dakika önce, 8 gün önce” şeklindeki zaman formatında görüntüleniyor. Aslında bu tür gösterim daha güzel. Çünkü gönderinin ne kadar eski olduğunu dakikasına kadar görebilmemiz mümkün. Bloglarımızda ise sadece tarih ve saat biçiminde gösteriliyor. Yani ne kadar süre önce gönderildiği gösterilmiyor. Bunun için Timeago eklentisi hazırlanmış. Eklentiyi indirip etkinleştirdikten sonra WordPress blogumuzdaki tarih ve zaman imgelerini “… dk/gün önce” formatında görüyor olacağız.

WordPress İçeriklerini Google Buzz’da Paylaşma

Geçtiğimiz hafta duyrulan Google Buzz için eklentiler ve araçlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de WordPress blogumuzda yayınladığımız içerikleri Google Buzz’da paylaşmak için diğer sosyal ağ butonlarının yanına Google Buzz’u da ekleyen Wp Google Buzz. Kullanımı oldukça basit. Öncelikle eklentiyi indiriyoruz. Eklentiyi plugin dizinine atıyoruz ve aktifleştiriyoruz.

Panelde eklentinin ayarları ile ilgili kısım karşımıza geliyor. Buradan buton ayarlarını ve diğer ayarları kendimize göre uyarlayıp aşağıdaki kodu temamızın single.php (tema yerleşimine göre comment.php dosyası da olabilir) dosyasının içinde uygun bir yere yerleştiriyoruz.

<?php if(function_exists('add_wp_google_buzz')) { add_wp_google_buzz(); } ?>

Hepsi bu kadar. Artık ziyaretçilerimiz veya kendimiz yazılarımızı bu yolla Google Buzz’da paylaşabileceğiz.

10 İlham Kaynağı WordPress E-Ticaret Tasarımı

WordPress temelinde her ne kadar blog içerik yönetim sistemi olsa da birçoğumuzun farklı projelerde kullandığı bir ilaçtır. Gerek firma tanıtım siteleri için, gerek ürün sergilemek için gerekse e-ticaret için. Bu durum da WordPress’in kullanıcılara sağladığı dizayn esnekliğinden kaynaklanıyor. Birçok içerik yönetim sistemi kendi fonksiyonları dışındaki öğelere yer vermezken WordPress’e istediğimiz herşeyi entegre edebiliyoruz. Bu yazımda da WordPress’in blog haricinde e-ticaret için kullanıldığı yerleri derledim. İlerleyen günlerde bunu sağlayan eklentileri de derleyip bilginize sunacağım.

1-camerashopper.info

2-icondock.com

3-daisyjs.com

4-demo.billionstudio.com

5-neuro-enhancement.com

6-simpleshopper.info

7-ebookshopper.net

8-flowershopper.info

9-babyshopper.info

10-camerashopper.info

10 Güzel Kod Gösterim Şekli

Bloglarımızda veya diğer internet sayfalarımızda ara ara kodlar yayınlıyoruz. Yayınlanan bu kodların tasarım bütünlüğünü bozmaması ve okunabilirlik oranı da oldukça önemlidir. Bu derlememde bu kriterleri ele alan 10 farklı kod gösterim şekline göz atacağız. Aslında daha birkaç adet fazla gösterim şeklini listeye alabilirdim ancak onlar da listeye aldıklarımın aynılarıydı. Bu yüzden farklı olanlara göz atmak daha iyi olacak.

1-siarto.com

Renklendirme ve arkaplan rengi ile birlikte okunabilirliği geçrekten muhteşem. Tasarım bütünlüğü de ele alınarak harika bir gösterim elde edilmiş. Ayrıca CSS, HTM, PHP dillerinin hepsinde renklendirme yapılmış.

2-goodbytes.be

Arkaplan çok hoş görünmese de renklendirmesi oldukça iyi. Ayrıca siyah tasarım içinde hemen fark edilebiliyor. Yine farklı dillerde renklendirme yapılmış.

3-onwired.com

Listedeki en güzel kod gösterimlerinden. Satırların farklı renkle ve numaralarla gösterilmesi çok hoş. Ayrıca tasarım bütünlüğünü bozmayan renklerle ve okunaklı yapılması da müthiş. Tek eksiği kod renklendirmesinin eksik olması 🙂

4-24ways.org

Satırların numaralarla belirtilmesi ve her satırın farklı iki renkle ayrılması okunmasını kolaylaştırıyor. Her ne kadar kodlarda renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi okunabilirliği arttırıyor. Bu gösterim şeklinin en büyük artısı kodların en altında kod kaynağının txt dosyasında verilmesidir. Kopyalama yapılması için güzel bir özellik.

5-snipt.net

Renklendirme yapılması ve kod alanının diğer alana göre daha açık bir renkle gösterilmesi oldukça hoş.

6-alexsancho.name

Satırların numaralandırılmış olması ve satırların altının çizgilerle belirtilmesi güzel ve kullanışlı. Renklendirme yapılmasa da seçilen kod rengi aykırı durmuyor. Ancak kodu kopyalamak istersek biraz uğraşıyoruz çünkü satır numaraları ile birlikte ve aradaki boşlukları da alarak kopyalanıyor. Kaynak gösteriminde bile aynı sorun var. Bir artısı da kodun istendiğinde gizlenebilmesi.

7-viget.com

Kod alanının farklı bir renk ile belirtilmesi ve genel dizayna aykırı durmaması oldukça güzel. Uzun kod satırları için üzerine gelince alanın büyümesi çok kullanışlı. Renklendirme olmasa da rahat okunabiliyor. Ayrıca kopyalama yapmak çok basit. Tek kötü yanı numaralandırma yok.

8-yakuter.com

PHP, CSS, HTML ve diğer dilleri desteklemesi ve renklendirme yapması çok güzel. Ayrıca kaynak kodu görüntüleme ve kopyalamayı kolaylaştırma, yazıcıdan çıktı almak için buton bulunması, panoya kopyala butonunun bulunması çok büyük bir artı. Erhan’ın kullandığı bu gösterim şekli WordPress’e ait  Syntax Highlighter eklentisi sayesinde yapılıyor.

9-kadirgunay.com

Renklendirme ve okunabilirlik oldukça iyi. CSS, HTML, JavaScript ve diğer birçok dili de destekliyor.

10-veerle.duoh.com

Kod alanının çizgili kağıt gösteriminde belirtilmesi ve her satırın hatasız gösterimi muhteşem. Numaralandırma, kod renklendirme de çok iyi. Ayrıca seçilen renkler de çok güzel. Listedeki en iyi gösterimlerden birisi de budur.

35 jQuery Resim Galeri Eklentisi

jQuery eklentilere günlük kullandığımız sitelerin birçoğunda rastlamak mümkün. Bunu da hem görsellik yönünden zengin olması hem kullanım kolaylığı hem de kullanılan projelere entegrasyonda kolaylık sağlamasına bağlayabiliriz. Bu eklentileri elimizden geldiğince inceliyorum ve sizlerle de paylaşıyorum. Bu yazımda da değişik türde 35 tane resim galerisine birlikte bakacağız.

1-slide Viewer Pro

2-AD Gallery

3-MB Gallery

4-Superbox

5-Gallery View

6-Pikachoose Image Gallery

7-nyro Modal

8-Simple Gallery

9-Galleriffic

10-Galleria

11-Space Gallery

12-Super Sized

13-Image Scroller

14-Resizable Image Grid

15-Beautiful Image Slider

16-Slide Show

17-Morphing Gallery

18-Flickr Gallery

19-Image Rotator

20-Gallerynews

21-Fancy Thumbnail

22-Fancy Gallery

23-Lightbox

24-s3 Slider

25-Flickr Gallery-2

26-Popeye

27-Smooth Div Scrool

28-Zoom Image

29-Pirobox Ligthbox

30-Panel Gallery

31-jQuery Gallery Plugin

32-EO Gallery

33-Stepcarousel

34-Virtual Tour

35-Image Magnify

Facebook’da Müzik Paylaşımı

Sosyal arkadaşlık ağı Facebook şu anki haliyle her türlü paylaşıma yer verebilen bir yer durumunda. Meşhur video paylaşımları da bunun göstergelerinden biri. Önceden Youtube gibi video paylaşım siteleri, müzik paylaşım siteleri daha revaçtayken şu anda bunların hepsi Facebook üzerinde yapıldığı için biraz daha popüler bir biçimde. Hatta genelde seçilmiş videolar paylaşıldığı için ben bile video paylaşım sitelerine arada bir gidiyorum. Video ve müzik üzerine kurulan binlerce Facebook grubu, sayfası da bize olayı özetliyor zaten.

Ancak bunlara bir durum ekleniyor ki paylaşılan müzikler video paylaşımlarından geliyor. Yani sadece müzik olarak paylaşım yapma durumu biraz zor. Örneğin Friend Feed’de yükleme yaptığımız mp3 formatındaki dosyalar otomatik algılanıp müzik dinleme aracı ile yayınlanıyor. Facebook ise normal şartlarda bu duruma izin vermiyor. Video veya fotoğraf yükleyip paylaştığımız gibi müzik paylaşamıyoruz. İşte bu yazımızda bu isteğimizi yerine getirebilecek bir eklentiyi tanıtacağım sizlere.

Eklentiyi tanıtmadan önce ufak bir uyarı yapmamda fayda var. Biliyorsunuz ülkemizde ve dünyada yasa dışı müzik kullanımının getirdiği belli yasal şartlar ve hükümler var. Facebook’da da bu durum geçerlidir. Yani yapacağımız bir müzik paylaşımında paylaşımını yaptığımız müziğin yasal şartlarını göz ardı etmiş oluyoruz.

Eklentiye gelince… Music adında Facebook araçları arasında kendisini bulmamız mümkün. Eklentiyi direkt aktif etmek istiyorsak da uygulama sayfasından öncelikle eklentiye izin vermemiz gerekiyor. İzin işleminden sonra da yukarıda bahsettiğim kullanım koşulları ve sözleşmesi yer alıyor. Eğer bunu kabul ediyorsak sözleşme metninin altında bulunan “agree” butonu ile işleme devam ediyoruz.

Bu işlemin de ardından bizi yukarıdaki sayfa karşılıyor. Burada hiçbir müziğimizin olmadığını gösteriyor. Add a Song butonundan yeni bir müzik yüklemek üzere aşağıdaki sayfaya bizi yönlendiriyor.

Bu sayfadaki file kutucuğunun yanında yer alan “gözat” butonu yardımı ile bilgisayarımızdaki herhangi bir müziği yükleyebiliyoruz. Veya link kutucuğuna mp3, m4a formatında bir dosyanın linkini veya bir youtube linkini yazıp “submit” butonu yardımıyla paylaşacağımız müzik dosyasını onaylıyoruz.

Son işlem olarak da bu uygulamanın profilimizde paylaşılacağına dair ufak bir onay penceresi açılıyor. Onayı verip arkadaşlarımızla dilediğimiz müziği paylaşabiliyoruz. Eklentide paylaştığımız müzikleri diğer arkadaşlarımız da video gibi “paylaş” bağlantısını izleyip kendi profillerin maalesef paylaşamıyorlar. Yorum veya beğenme fonksiyonları da yok. Sadece profilimizi ziyaret edip dinleme imkanı sunuyoruz.