İnternet Tarayıcılarında Son Durum

İnternet tarayıcısı geliştiricileri son günlerde çok yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken tarayıcıların çekişmesi de görülmeye değer bir hal aldı. Şöyle biraz eskilere gidip Internet Explorer kullandığımız günlerde birkaç sayfa açıldığında oluşan görüntü kirliliğini hepimiz hatırlıyoruz. Bunun ardından Firefox sekme yapısı kullanan bir tarayıcı olarak karşımıza çıktığında ise bu özelliğini çok beğenip hücum ederek Firefox’u Internet Explorer’ın en güçlü rakibi haline getirdik. Derken Opera, Safari, Chrome ve daha irili ufaklı pek çok tarayıcı arenadaki yerini aldı. Ancak arenada en fazla tutulanlar ayakta kalabildi.

Şüphesiz şu anda en fazla kullanıcıya sahip tarayıcı Internet Explorer. Windows içerisinde varsayılan tarayıcı olarak gelmesinden dolayı birçok kullanıcı (bu kullanıcıları internet bilgisi bakımından alt sınıf olarak değerlendirmek de mümkün) bu tarayıcıyı tercih ediyor. Geçtiğimiz günlerde Internet Explorer 9 Beta yayınlandı. Yayınlanmasıyla birlikte en çok ilgiyi de web geliştiriciler gösterdi. Sebebi de web standartlarını daha önceki sürümlerde kendi kafasına göre algılayan, geliştiricileri kodlama esnasında duvara tırmandıran yapısının değişip değişmediğini görmek oldu. CSS3 tanıma gibi önemli bir özelliği barındırsa da çok fazla ses getiren bir olay olamadı. Yani rakiplerinin yanında şimdilik kan kaybetmeye devam edeceği aşikar.

Firefox cephesinde de durum çok farklı değil. Geçtiğimiz yıllarda tek dişli rakibi Internet Explorer iken son iki yıldır Google Chrome ile de kıyasıya bir rekabet içinde. Hatta son dönemlerde kullanıcıların şikayeti ile Firefox’u bırakıp Google Chrome’a geçenlerin sayısı bir hayli fazla. Kullanıcı şikayetleri de genelde fazla sistem kaynağı kullanımı, gereksiz çökmeler, yavaşlık ve bir dönem adından çokça bahsettiren Flash Player kaynaklı çökmeler oldu. Halbuki sekme yapısını yaygınlaştıran tarayıcı olarak kullanıcıların gönlünde taht kuran Firefox’un bu duruma düşmesi çok üzücü. Şu sıralar Firefox 4 üzerinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken 6 Beta sürümü de geçtiğimiz günlerde kullanıcılarla buluştu. Ancak yine çok sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Görünüm olarak Chrome’u kopya eden bir yapıya sahip olan tarayıcı için geliştiricilerin söyledikleri daha hızlı olacağı yönünde. Ancak şu anki değerlendirmeler pek de onu göstermiyor. Gerçi henüz stabil sürüm çıkmadı ancak gidişata göre iyi şeyler söylemek zor.

Google cephesi ise tarayıcı Chrome ile altın bir çağ yaşıyor diyebiliriz. Internetteki reklamları, duyuruları ve hızı sayesinde birçok kullanıcı şu anda Chrome kullanıyor. Sistem tüketimi bakımından Firefox’dan iyi seviyede olması Firefox’dan çok göç almasına sebep oldu belki de tarayıcı için. Ayrıca hız, kullanıcı arayüzü ve çok hızlı gelişen ve çoğalan eklenti desteği ile şu an en çok tercih edilen tarayıcı durumuna geldi. Web geliştiricileri güzel eklentileri için Firefox’u tercih ederken aynı eklentilerin Chrome için uyarlanmasıyla birlikte ilgi odağı oldu. Şu an her kesimden insanın kullandığı bu tarayıcı hakkında yapılan anketlerde de aynı sonuçları veriyor. Bir çok sitede yapılan anketin sonucuna göre şu anda en çok kullanılan tarayıcı Chrome. Onun da bir takım sorunları var elbette ama diğer tarayıcılar gibi darmadığın olmadı henüz. Tüm bu sebeplerden dolayı bir süre daha Chrome liderliğini sürdürecek ve eğer Firefox 4 bekleneni vermezse Internet Explorer’ın en ciddi rakibi olacak.

Safari ve Opera ise diğerlerine göre çekişmede biraz daha mütevazi duruyorlar. Opera yılların tarayıcısı olmasına rağmen yenilikleri çok hızlı yapamıyor. Daha çok mobil kullanıcıların tercih ettiği de göz önünde elbette. Safari’yi de yine belli bir kitle kullanıyor. Bu yüzden de adından çok fazla söz ettirmiyor.

Özetleyecek olursak şu an en çok adından söz edilen tarayıcı Google Chrome. Chrome’un gidişatı da diğer tarayıcıların beklentilere cevap verme oranına bağlı gibi görünüyor şu anda.