Tahlil-i Hareket

Banyodan çıkınca kendimi kızarmış tavuk gibi hissediyorum. Ellerim ablamın tırnak boyasının tonlarında bir kırmızıya sahip olurken yandığımı da sonradan anlıyorum. Soğuk kış gününde güneş enerjisinde sıcak su bulamayan gencin soğuk su ile duş alması bir dram olacağı için ani su ısıtıcı kullanıyorum. Maşallah o da çok güzel yakıyor 🙂 Birinci kademe soğuk ikinci kademe ise cehennem sıcağının en alt mertebesi. Buna bir çözüm bulmak lazım.

Continue reading

Windows Vista’ya Ağ Paylaşımlı Yazıcı Kurmak

Windows Vista’nın kullanıcılar ile tanışmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tartışmalar hâlâ devam ediyor. Birçok kullanıcı Windows Vista’yı görselliğinden değil de kullanışı açısından beğnmedi. Hatta çevremde şahit olduğum en sık olay yeni bilgisayarı ile gelen lisanslı Vista’yı iptal ederek yerine Windows Xp kurulmasıdır. Çünkü bazı yerlerde bana göre de çok saçma uyarılar koyuyor kullanıcılarının önüne Windows Vista. Bir dosyayı bir yerden alıp başka bir yere kopyalıyorken dahi size uyarı verebiliyor. Uzmanlar bu konunun kullanıcı profilinden kullanıcının kendisini yönetici olarak atadıktan sonra hallolacağı yönünde görüşler yürütüyorlar. Ancak yönetici olsanız dahi yönetici olmuyorsunuz.

Continue reading

Yeni Üst Resim ve Janjanlı Hayat

Eski, uçuşan kuşlarla dolu, kış modundaki animasyon odaklı üst banner yerini ilk açışta görmüş olmanızı temenni ettiğim yazlık resme bıraktı. Yazlık resimde içimden gelenleri aktarmak istedim aslında çok fazla düşünmedim. Sadece esinlenmek adına birkaç resme gözattım. Neticesinde de üst taraftaki şu resim ortaya çıktı ve hoş da oldu. Yapımında Photoshop (fotoşopar) kullanıldı. Azıcık yaz sıcağı ve sevgi ile harmanlandı 😀 Gelelim janjanı bol hayatımdaki yeniliklere.

Continue reading

Markalı Bilgisayar mı Yoksa Toplama Bilgisayar mı?

Eskiden yani benim liseye gittiğim dönemlerde toplama diye tabir edilen bilgisayarlar bir hayli revaçtaydı. Bu bilgisayarların konfigrasyonları yani özellikleri; gittiğiniz bir bilgisayarcı tarafından oluşturulur. Bilgisayarcılar ise çoğu teknik eleman olarak görev yapan aslında bu mesleğe okul eğitimini almadan başka bir meslek dalından gelmiştir. Kendi doğrularını tüketiciye de kabul ettirirler. Kasa içinde toplayacağı bilgisayarın performansı onun için önemli olmamaktadır dolayısıyla müşteri memnuniyeti de… Asıl önemli olan ücretidir. Son dönemlerde ise pazar payının artık markalı bilgisayarlara kaydığını, toplama bilgisayarların tahtının sallandığını açıkca görebiliyoruz.

Continue reading

Afrika Sıcakları ile Kavruluyoruz

Az önce gazetede okuduğum habare göre Afrika sıcakları etkili olmaya başlamış bugünden itibaren. Evet, gerçekten de doğru bir haber okumuşum; hava en acaibinden sıcak. Böcekler bile çekmiş kenara kendilerini, park halindeler. Arabanın klimasını dördüncü konuma getirince bile etkisiz kalıyor, salon tipi bir klima mı taktırsak ne? Hissediyorum da hücrelerim bile sıcak ve bunaltıcı havadan ötürü istifanın eşiğindeler. internet de sıcak havadan etkilenmiş olacak ki çok yavaş çalışıyor, ilginç de oluyor. Kalkar duş aldık ve gün içinde yarımşar saatlik aralarla rutin duş alma faaliyetleri gerçekleştireceğiz.

Continue reading

Evlere Şenlik Ubuntu Feisty Fawn-Programlar

Bundan yaklaşık bir hafta önce Ubuntu kurduğumu ve bununla ilgili makaleler yayınlayacağımı şurada yazmıştım. Ubuntu’yu kuralı iki hafta gibi kısa bir süre olmasına rağmen oldukça fazla yol kat ettim kendi çapımda. Şu anda herhangibir sorun yok, tek problem Photoshop’u hala çalıştıramamış olmam 🙂 Neyse, fazla uzatmadan direkt konuya girelim. Bu yazımda hangi programları kullandığımı, Dreamweaver’ı nasıl çalıştırdığımı anlatmaya çalışacağım parmaklarımın yazabildiği kadar.

Continue reading

Evlere Şenlik Ubuntu Feisty Fawn

Linux işletim sisteminin eminim ki adını hep duymuşuzdur ve hep de karanlık bir dünya aklımıza gelmiştir. Hacker kişicanlar, kodlama yapanlar ve daha doğrusu işin daha ehli olan kişilerin kullandığı işletim sistemini çağrıştırmıştır kafamızda. Ancak işin asıl yüzü öyle değil. Ubuntu ile tanışmam daha doğrusu daha bilinçli olarak kullandığım ilk Linux sürümü Ubuntu 6.06 ile oldu. Bu versiyon geçen sene yaz sonlarına denk geliyor. O zamanlar yine internette okuduğum makaleler ve arkadaşlarımın tavsiyesi etkili olmuştu. Daha sonra ben de tabir-i caizse gaza gelip kurmuştum ve oldukça beğenmiştim. Bir süre kullandıktan sonra Pardus 2007 çıkmış ve onu kurmuştum. Bir sürede onu kullandıktan sonra Windows Vista’yı test amacı ile kurmuş ve bir süre Windows Xp ile beraber onu kullanmıştım. Bundan iki hafta önce Ubuntu Feisty Fawn istemiştim ve geçen pazartesi elime ulaşmıştı. Akabinde de ulaşır ulaşmaz kurulumu yapmıştım. Kurulum sorunları da yanında getirmişti ancak bu sefer çok eğlenceli olacağı başından beri belliydi.

Continue reading

Türkçe içerik Kaygısı Taşıyan Site “Turkmag.com”

internet artık tam anlamı ile sosyalliğin bilgisayara taşındığı bir sektör olarak varlığını sürdürüyor. Bloglar, forumlar, komünite siteler, arkadaşlık siteleri, video ve resim paylaşım siteleri va daha niceleri bizlere internetin soğuk yüzünü sıcaklaştırmak için varoluyorlar. Bugün sizlere son zamanların benim gözümde en gözde komünite blog tarzı sitesini tanıtacağım. Sitenin kurucuları kendilerini ” Turkmag, Türkçe içeriğe katkıda bulunmaya gayret gösteren bir sitedir” şeklinde ima ediyorlar. Bakalım işin aslı öyle mi? Ya da kullanıcı gözünde Turkmag nedir?

Continue reading

Gompütır Gündemi

Bu hafta güvenlik konusunda gündem bir hayli dolu gibi. Rusya’daki hesaplardan para aktarılması, yeni virüs tehditleri, artan spam mailler ve diğer birçok neden bu gündemin oluşmasına etken. ilk olarak FBI internet bankacılığından faydalananları uyardı. Daha önce benim de vurguladığım gibi güvenli bir bilgisayardan işlem yapılması, şifrenin hiçkimse ile paylaşılmaması, işlem sonrası belgenizin alınması, antivirüs programı kullanmanın gerekli olduğu vurgulanıyor. Şu sıralar hackercanlar banka hesaplarına dadanmış durumdalar. ilgililere duyrulur 🙂

Continue reading

Kopya Windows Kullanıcıları için Çözümler

Bundan yaklaşık on gün önce kopya Windows yüklü bilgisayarların 21 Şubat’dan sonra; bilgisayarın açılış ve kapanışında bir uyarı ekranı ekranı geleceğini duymuştuk. Buna habere bilgsayar açıldığı zaman lisans uyarısında buunan bir ekran gelecek ve bilgisayarı açabilmek için “şimdi çözümle” butonuna basacaktık. Bu olay belli bir süre devam ettikten sonra o ekran da çıkmayacak ve bilgisayarı lisans almadan açamaz hale gelecektik. Evet bu durum son 5 gündür Windows güncellemesi yapan, kopya Windows XP sürümü kullanan tüm bilgisayarlarda aktif şekilde çalışmaya başladı. Yani dananın kuyruğu koptu. Ya lisans alacaksınız ya da başka bir işletim sistemi kullanacaksınız. Aslında bu durumu aşmak zor değil; internette çou forumda çözümü var bile… Fakat lisanssız program kullanırken yakalandığımız zaman 120.000 YTL (4 yıl hapis) cezasını göz önüne getirirsek durumun pek de iç açıcı olmadığını göreceğiz. Bu yazımda değişik kesimlerin bu durumda nasıl bir yol izleyebileceğini kısa kısa not ettim. Hep birlikte bakalım.

Continue reading