Google Font Dizini

Google sağladığı API desteği ile birçok programcının ve tasarımcının gönlünün sultanı olmayı başarıyor. Gerekli birçok aracı bünyesinde bulundurması, programcılara kolaylık sağlaması bu durumu daha uzun süre düşürmeyecek gibi de duruyor. Webfonts adındaki yeni hizmeti ile sayfalarımızda kullandığımız farklı yazı karakterlerini direkt Google içinden almamız mümkün oluyor.

Anasayfada yer alan yazı karakterlerinden birini seçince yukarıdaki sayfaya yönlendiriliyoruz. Burada yazı karakteri tasarımcısının bilgileri, boyutu, karakter setini, örnek yazı gibi birçok bilgiyi kanlı canlı görebiliyoruz. Get the code sekmesinde ise aşağıda detayını göreceğimiz seçenekler bizi karşılıyor.

Buradaki kodlar sayfamıza beğendiğimiz yazı karakterini dahil etmek için bağlantı ve CSS kodudur. İlk kod sayfamıza yazı karakterini çağırmak içindir. İkinci kod ise CSS dosyamızda kullanım örneğini göstermektedir. Ayrıca font variants özelliği ile italik kalın, çizgili gibi biçimleri de kullanabiliyoruz.

Aynı jQuery alt yapısı gibi kodlayanların işini bir hayli kolaylaştıracak bir hizmet Google’a yakışır elbette.

FriendFeed Embed Özelleştirme

Temamda kullandığım sosyal akış sayfasında kullandığım sosyal ağ ve servislerdeki son durum güncellemelerinin gösterildiğini söylemiştim. Bunun için de FriendFeed’in sağladığı API desteğini kullanmıştık. API arkaplan rengi, durum görüntülerinin istediğimiz şekilde düzenlenmesine imkan veriyor. Ancak biraz da programlama bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Ancak FriendFeed’i sitemize eklerken özelleştirme yapmak için bir diğer yol da embed kodumuzu CSS ile desteklemektir.

Dün bir projemde kullanırken öğrendim FriendFeed’in embed koduna CSS ile katkı sağladığını. Düzeni bozmamak için varsayılan çerçeve rengini, yazı tipini, yazı rengini, logo durumunu ve daha birçok özelliği kendimiz belirleyebiliyoruz. Sadece arkaplan için herhangi bir yetkilendirme yapamıyoruz. Zaten logoyu gizleme, hesap daveti gibi özellikleri kaldırmak için embed kodunu oluşturmadan önce seçenekleri ayarlıyoruz. Bunun dışındaki çerçeve rengi, yazı tipini ise aşağıdaki kod ilebelirlemek mümkün.

#friendfeed { border: 0px !important;
background:none !important;}
.widget { border: 0px !important; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;}
.feed { border: 0px !important; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;}
.body {   border: 0px !important }
.logo { border: 0px !important }

Bu kodu sitemizin CSS dosyasına ilave ediyoruz. Hepsi bu kadar.

Google Analytics Raporlarını Masaüstünden Alma

Bundan sonraki bir kaç yazımızda son zamanların yükselişte olan program alt yapısı Adobe Air ile hazırlanmış yazılımlara göz gezdireceğiz. İlki  Google Analytics servisini kullananların çok hoşuna gidecek bir yazılım olan Polaris Google Analytics Reporting olacak.  Polaris, Google Analytics API sayesinde Analytics hesabımıza masaüstünden zahmetsizce bağlanmamızı ve raporlarımızı görüntülememizi sağlayan çok güzel bir yazılım.

Continue reading