Alışveriş merkezlerinde ya da mağazalarda her ürünün yanındaki kağıdın etiket olduğunu ve onun üzerinde ürüne ait fiyat/özellik bilgilerinin yazılı olduğunu biliriz. Peki internette duyduğumuz etiket ne anlama gelmekte hiç düşündünüz mü? Bu yazımda siteme de kurduğum etiket sisteminin ne olduğunu, gerçek hayattaki “fiyat yaftası” olmadığını, bize getirilerinin ne olacağını ve çalışma sistemini anlatmaya çalışacağım. Ayrıca yazının sonunda birkaç haftadır yayında olan “etiket nedir?” konulu anketin sonuçlarını da bulabilirsiniz.

Etiket nedir?

Günlüklerde, komünite sitelerde, fotoğraf albümlerinde, video servislerinde ve daha bu saydıklarımız gibi web 2.0 kelimesini benimsemiş sitelerin nicelerinde kullanılan içerik özetleyen anahtar kelimelerdir etiketler. Örneğin bir videoyu ele alalım. Bu video 2006 yılında Ronaldinho’nun attığı en güzel golü içersin. Bu videonun etiketlerine; Ronaldinho, 2006, gol, en güzel gibi kelimerler gelebilir. Ya da benim sitemdeki bir makaleyi ele alalım. Yazıda internet üzerinden resim formatlarını değiştiren bir servisi tanıtmış olalım. Bu kez etiketler; web 2.0, internet, faydalı servisler, makale, resim şeklinde kelimelerden oluşabilir.

Etiket Sistemi Nasıl Çalışır?

Etiket sisteminin akla yatkın bir çalışma sistemi vardır. Şöyle ki, sizin girdiğiniz bir etikete başka bir yazı daha eklendiyse o etikete tıkladığınızda, aynı etiketi paylaşan diğer yazılar da çıkar. Tamam bu cümle karışık oldu kabul ediyorum. Onun için yine bir örneğe başvuruyoruz. Yazımız “internetsiz Akşamlar” olsun. Etiketler de hüzün, internet, akşam olsun. Bir diğer yazımız da “Resim Galerileri” olsun. Bu ikinci yazının da etiketleri de; internet, resim, galeri, web 2.0 olsun. Şimdi bu iki yazının ortak etiketi “internet” oldu. Etiket bulutundan “internet” etiketine tıkladığımız zaman internet etiketinde olan bu iki yazı da çıkacaktır. Tabi ki diğer “internet” etiketine sahip yazılar da. Bir yazıya ya da içeriğe birden fazla etiket yapıştırılabilir.

Etiket Bulutu Nedir?

Etiket bulutu, etiket sistemini kullanan sitelerde oluşturulmuş etiketleri gösterir. Etiket bulutunda diğerlerine göre daha büyük olan etiket, daha fazla içeriğe yapıştırılmış demektir. Etiketli sitelerde genelde “etiketler” diye bir bölüme ayrılmıştır. Tıpkı burada olduğu gibi. Ya da diğer blogcu arkadaşlarımın kullandığı gibi sidebar diye tabir edilen yan menüde yer alabilir. Genelde etiket bulutlarının gösterimi ve kullanılışı bu formatlardadır.

Etiketlerin Faydası Nedir?

Şimdi bu başlığı iki grup açısından ele almak lazım. Birinci grup ziyaretçiler. Ziyaretçiler etiket sisteminde yayın yapan bir siteye girdiğinde aradığını daha hızlı yoldan bulabilir. Mesela benim yazılarımı ele alacak olursak yine internet kategorisi altında birçok faydalı servisleri tanıttığım makale var. Ziyaretçi geldiğinde faydalı sitelere göz atmak için sitemdeki “internet” kategorisi altındaki bütün yazıları incelemek zorunda. Ancak etiket olduğu zaman internet kategorisi altındaki bu şekildeki yazılarımı “faydalı servisler” ile etiketlemiş olsam ziyaretçi etiket bulutundan sadece “faydalı servisler” olanı seçtiğinde sadece faydalı servislerin olduğu yazılar çıkacak. Bir diğer faydası da üye olduğu sitelerdedir. Örneğin etiket sistemi ile çalışan, kullanıcılara ücretsiz resim albümü sunan bir servis olsun. Kullanıcı eklediği belirli kategorilere koymuş olsa her resim için farklı bir kategoriye almak zorunda. Bu da hem kullanılabilirliği azaltır hem de göze pek hoş gelmez. Ancak etiket ile her fotoğrafa etiketler girerek kategoriye ihtiyaç olmadan, sınırsız bir şekilde sınıflandırma yapabilirsiniz. Bir de site sahipleri açısından düşünelim. Yine kendimi örnek vereceğim. Blogumda yazdığım yazıları bazen kategorilere koymakta zorlanıyorum. Çünkü ekleyeceğim yazı birkaç kategoriye uymakta ya da hiçbir kategoriye uymamakta. Bu durumda etiketler ile sınırsız bir şekilde sınıflandırma yapabilirim. Daha Google’da sıralamanız için de faydalı olabileceği gibi aklıma gelmeyen birçok faydası var.

Etiket mimarisi ile ön plana çıkmış sosyomat‘ı ziyaret ederek bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Sosyomat’da üye bir kişi kendisini ifade edecek olan etiketleri seçiyor ve kendisine yapıştırıyor. Etiketlere tıkladığınızda, aynı etikete yapışık olan üyeler çıkıyor.

Benim etiket hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi son olarak anketimizin sonuçlarına bakalım ve etiket hakkında sizin söylediklerinize bakalım.
Etiket nedir?

– Fiyat yaftasıdır: 48% (102)
– Eti grubunun yeni tadı: 7% (15)
– Yapışkan birşey: 18% (39)
– Yeni internet teknolojisi: 27% (57)

Toplam Oy : 213

Umarım yazı faydalı olmuştur. Unutmayın internette bundan sonra göreceğiniz etiketler fiyat belirtmeyebilir. Başlasın etiket çılgınlığı.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

23 comments

Hayırlı olsun genç, güzel olmuş yazı da etiketler de. 🙂
Hakan etiketlenmişti, Cem de etiketlendi; sıra bize geliyor herhalde 🙂

Bu konuya değinmen ve siteni etiketlemen çok iyi olmuş. Ben etiket sistemine geçmem diyordum ama artık kaçınılmaz bir şey gibi 🙂

Bu arada bu etiket sistemini php kodlarıyla veritabanı kullanılarak nasıl yapıldığını snavlardan sonra anlatmayı düşünüyorum. Eee her zaman içerik yönetim sistemi kullanacak değiliz ya 😉

NOt: Etiket bulutunun yazı karakteri hoş durmuyor. Onu değiştirmeni tavsiye ederim 😉

Bu arada söylemeden edemicem, hamdi etiketlemeye de ilk günlük tutmaya başladığı gibi isveççe ile başladı 🙂 Hamdi, bence sen en kısa zamanda isveççe öğren 😀

Etiketçi…. Etiketlerim var.. diyosun artık sende. 🙂 Hayırlı olsun.

@hasan, geliyor mu? Geçti bile 🙂

@yakter, bence etiketlenmek güzel şey. Yazı karakterini düzelteceğim. Makaleni beklemekteyim. Bir de bana diyordun ağzında bakla ıslanmıyor diye :D. Hemen gelmiş söylemişsin iSVEÇCE’yi

@RitEmrE, teşekkür ederim. Darısı sizlerin başına 😉

Hayırlı olsun da Hamdicim 🙂 Sitenin istatistiklerine göre “649 yazı mevcut” diyor 🙂 Allah yardımcın olsun 😉 Bunları etiketle, etiketle nereye kadar. Mağaza sahibi misin, blogger misin 🙂 ehehe.

Açıklama için teşekkürler, ben bu sisteme geçeli yaklaşık 1,5 – 2 ay olmuştur herhalde. Arama motorları açısından çok fazla yararını gördüm kullanmayan arkadaşlara da şiddetle tavsiye ederim.
Şuan kullanılanın dışında, kalıcı bağlantı şeklinde olması da ayrı bir artı kazandırıyor bunu da belirtmek istiyorum.
Ama bazen kafayı yiyor sistem, db repair etmeden düzelmiyor 🙂

Geri bildirim: Forumda

slm hyaman kardeş ayıp ama kendine yapıyosun bize yapmıyosun darıldım ama:DDD
burda nasıl yaparız onunla ilgili bişeylerde yazarsan sewinirim..

benim çok işime yaradı bu bilgi başkasına da yarar diyorum

Açalım yüreğimizin kapılarını sonuna kadar, sevelim sevelim sevelim, sevebileceğimiz kadar. – Bedri Rahmi Eyüboğlu

Bir cevap yazın

*