Hatırlarım da lise1’de arkadaşlarla kullandığımız internet paketini yarıştırırdık.”Benimki e-kolay, abi en iyisi süperonline” gibi muhabbetler geçerdi aramızda hep.Tabi o zamanlar ne böyle bilgimiz vardı ne de bu şekilde gelişmiş bir internet…E-posta gönderir, fıkra sitelerine bakardık.Arada bir de o yavaş bağlantı ile oyun oynamaya çalışırdık.Tabi şimdi bizler büyüdük kocaman adam olduk.Vee internette büyüdü ve gelişti.Artık eskisi gibi interneti belirli bir kaç amaç için kullanmıyoruz.Veya bir lüks olarak görmüyoruz.Neredeyse hayatımızın her alanında internetin nimetlerinden faydalanıyoruz.

Peki neler değişti?

Neler değişmedi ki eskiden internetten sadece e-mail gönderirken şimdi MSN Messenger tarzı programlarla anında mesajlaşma imkanına sahibiz.Üstelik sesli ve görüntülü.Bir de eskiden sadece biz varolan bilgileri okuyabiliyorduk.Veya internette varolan yazıları resimleri inceleyebiliyorduk, okuyabiliyorduk.Kendimizden birşeyler katamıyorduk.Ama şimdi öyle değil.Mesela bir blogdaki yazılara yorumunuzu yazabiliyorsunuz.Yani internet platonik bir aşk olmaktan çıktı ve çift taraflı bir aşka dönüştü :D.

Web 2.0 Nedir?

Son günlerde bu kavramı da çok görmeye başladık.Dedim ya artık internet eskisi gibi değil.Sürekli birşeyler katabiliyorsunuz.XML,RSS,blog,spaces gibi birçok terim çıktı piyasaya.Mesela RSS’yi ele aldığımızda bu özellik ile RSS destekli siteleri ziyaret etmeden içeriğini görebiliyorsunuz.Mesela benim günlük 15 kadar sabit ziyaret ettiğim site var.Ancak vaktim de oldukça sınırlı.tek tek hepsine girip yazıları okumam imkansız gibi birşey.Ama RSS ile o sitelerin güncellenip güncellenmediğini görebiliyorum.Yeni eklenen konulardan ilgimi çekenleri hemen okuyabiliyorum.Böylece zamandan tasarruf etmiş oluyorum.

Bloglar ve spces’ler de artık günümüz internetinin vazgeçilmezleri oldu.Önce MSN’nin bedava sağladığı spaces’ler çığ gibi büyüdü.Herkes kendi Spaces’ini oluşturdu.içine fotoğraflar koydu, müzikler koydu, yazılar yazdı.Yani kendinden birşeyleri internete kattı.Ve tabi ki bloglar.Onlar da çığ gibi büyüdü.Belki de Web 2.0’ın önemli bir bölümünü oluşturdu.Blogger’ler kendi bilgilerini paylaşıyor, ziyaretçileri bu paylaşımlara yorumlar yazabiliyor.Onunla da yetinmeyip siteye üye olarak kendileri de yazı yazabiliyorlar.Ne kadar güzel değil mi?Pek ya resim galerileri?Onlar da bu zincirin bir halkasını oluşturuyorlar elbette.Ücretsiz resim galeri servisleri sayesinde kendi resimlerimizi internet aleminde diğer insanlarla paylaşıyoruz.Sonuçta yine internete birşeyler katmış oluyoruz.Unutmadan bir de Yonja gibi sitelerde kendi profilimizi belirleyip diğer insanlarla tanışıyoruz.Onlarla birşeyleri paylaşıyoruz.Yine sonuçta internete birşeyler katmış oluyoruz.

Farkındaysanız internete bu kadar bilgi ve içerik kattık kendimizden.Ancak öyle bir programlama bilgisine, bir programa ihtiyaç duymadan veya bir program kullanmadan yaptık.Daha doğrusu ekstra bir bilgiye ihtiyaç duymadan yaptık.Bu tür sitelerin tamamı bir form ile size üyelik sunmuyor mu?Bu formu doldurması da o kadar zor değil.Sadece isim ve şifre :D.Bu yazdıklarımızın ölçüsünde Web 2.0 için şöyle bir tanım yapabiliriz :”Sadece internetin bize birşeyler katması değil, bizim de internete birşeyler katarak interneti eğlenceli, bilgili, ölçülü bir hale getirmek ve kullanıcılara özgürlük sağlayarak internette onların istediği gibi hareket etmesini sağlamak”.

Web 2.0’ın getireceği yenilikler nelerdir?

Artık birçok uygulama internet üzerinden çalıştırılabilmekte.Mesela Word,Excel dosyalarımızı artık Google sayesinde internet tabanlı olarak kullanabiliyor, bu dosyalarımıza dünyanın her yerinden erişebiliyoruz.Ayrıca bilgisayarımıza da Word veya Excel programını yüklemiyoruz.Geçenlerde duymuştum internet üzerinden çalışan bir resim işleme programıda yapmışlardı.Tabi photoshop kadar detaylı değildi ve olamazdı da.Ancak bize web 2.0’ın gelmesi ile masaüstü programlarının yavaş yavaş pabucunun dama atılacağını haber veriyordu.Şu anda belki internet üzerinden çalışan kapsamlı bir işletim sistemi yok.Ancak bu da birgün mutlaka yapılacaktır.işte o zaman daha eğlenceli bir hayatımız olacak.Laptop bilgisayarlara ihtiyaç kalmayacak belki de.

Artık tekniklerde değişiyor yavaş yavaş.Ajax ile tanıştık.Bu da interneti daha hızlı hale getirdi.Mesela bir formu doldurduğumuzda gönder butonuna basıyoruz ve bize doldurduğumuz formda eksik olan yerleri gösteren sayfa geliyordu.Ajax sayesinde biz formu doldururken uyarıyı veriyor şuracıkları boş bıraktınız diye.işte bize vakitten tasarruf sağlıyor Ajax.Ajax’a heryerde rastlamak mümkün.Özellikle de Gmail’de.

Artık daha hızlı, daha pratik ve daha eğlenceli bir interneti görüyoruz hep birlikte.Bu Web 2.0 ile yani bizim de birşeyler katmamız ile oluyor.

Bu konu ile ilgili diğer siteler:

Yeni Nesil internet

Herkes Web 2.0′dan bahsediyor

Değişen Web kültürü: Web 2.0

internette yaşamak: Web 2.0

Türkiye ve Web 2.0 fırsatları

Wikipedia’da Web 2.0

Makale içinde geçen blog,resim,mail servislerinden bazıları:

eyeOs (işletim sistemi)

Google Notebook (Online not defteri)

Google Calendar (Online takvim yani ajanda)

Google Spreadsheet (Online hesap tablolaları)

Flickr (Resim galerisi)

Yonja (Arkadaşlık sitesi)

Writely (Online kelime işlemci)

MSN Spaces

Blogger (Ücretsiz blog servisi)

Blogcu (Ücretsiz blog servisi Türkçe)



Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

12 comments

güzel bir yazı tebrix, daha 2 sene öncesine kadar e-kolay bağlantım akşam saatlerinde yoğun olduğunda bağlantı gitmesin diye dua ediyordum 😀 şuan ise netten çıkmıyorum, hatta ne’e katkıda bulunuyorum 😉

hoş bir nostalji ve güzel bir karşılaştırma olmuş. Tebrik ederim kardeş.

Kıyaslaman ve yenilikleri anlatış tarzın çok iyi olmuş.Süper çocuk 😀

Senin sayende bilmediğimiz kelimleri veya kavramları öğreniyoruz.Teşekkürler h-yaman

Peki önerebileceğin bir RSS programı var mı?

RssOwl çok güzel bir program, üstelik bedava googlede aratırsanız kolaylıkla bulabilirsiniz

Yorumun için teşekkürler.Dedim Hasan yazmazsam kızar şimdi.En iyisi yazmak :mrgreen:

web 2 dedikleri bana kalirsa sirf bir fasa fiso.
iyi düsünürseniz web2 dedikleri sey herzaman vardi.
sirf medyadik sekilde yeniden pazarliyorlar.
herifler var olan tekeri yeniden icat ediyorlar.
cölde kum satiyorlar :-))

Ben bu konuya farklı yaklaşıyorum. Tamam belki önceden de yapılıyor du ancak sınırlı şeylerdi yapılanlar. Artık hergün yeni bir olay çıkıyor. mesela youtube artık insanların kendi online televizyonlarını kurmalarına izin verecek. Bu daha önceden mümkün müydü?

Bir cevap yazın

*