Alanya ve çevresi birkaç gündür soğuk havalrın etkisinde. Ancak öylbe böyle bir soğuk hava değil. Şu an güneş yeni yeni doğmakta ancak inanın ki yeni günün başlamasını hiç istemiyorum. Dışarı buz gibi çünkü. Soğukun derecesini size şöyle anlatabilirim; dün teyzemin bir tanesi battaniye ile dolaşıyordu. Çekmiş üzerine pembe renkli cicili bir battaniyeyi dolanıp duruyor :). Aslında bu yeni bir kış modasının başlangıcı olabilir, hoş bir proje. Dışarıya çıktığınız anda soğuk ile savaşmaya başlıyorsunuz. Zaten birkaç kat giyinmediyseniz “huuuuuh” diye elinizi ısıtıyorsunuz (: Tek sorun üşümek değil. Motorsikletiniz zor çalışır, arabalar anti-friz koymadığı için çalışmaz. Babacanın birisi gelir “abi araba çalışmadı da bir el atıver” şeklinde yardıma muhtac insanlar gibi konuşur. Şu anda olduğu gibi klavye ile yazı yazarken ellerinizi bir müddet sonra hissetmezsiniz. Sabah yüzünüzü yıkamak için musluğu açmanız ile kapatmanız aynı anda gerçekleşir. Çünkü o suyu yüzünüze çarmaktan gerçekten korkarsınız (: Arkadaşınızı dışarıya gitmek için ikna edemezsiniz (baş harfi Yiğit).

Hava bu kadar soğuk iken benim gibi enteresan kişikler motorsiklete binmeyi başarabiliyor. Dün sabah ablamın yanına gitmek için motorsikleti tercih ettim ve üşümedim. Evet ben üşümediğimi sanıyordum ta ki ablam ile toka edinceye kadar. Gerçi elini uzatması ile çekmesi bir oldu o başka bir mevzu… Efem size söyleyeceğim şey ise sakın ola ki benim gibi saçmalayıp motorsiklete filan bineyim demeyin. Şu anda boğazım acımakta yanında +bonus olarak şiddetli baş ağrısı mevcut.

Efem şu anda saat sabahın körü (7). Ellerim klavye ile bu yazıyı yazıyor ve ben sadece ellerimin hareket ettiğini görebiliyorum. Yani birşeylere dokandığını hissetmiyorum. Az daha açalım yani yazının sonu geldi efenim, az daha burada durusam çizgi filmlerde donduğu yerde kalan karakterler gibi olacağım. Üstünüze başınıza kalın birşeyler giyin. Atkı, bere ve botu unutmayın. Özellikle dişicanlar için lütfen bu havada dikkat çekmem için açılıp saçılmayın. Bronşit olursunuz valla :D.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

7 comments

Bu havalarda daha dikkatli olmalıyız. Yararlı birkaç bilgi:)
Dikkate alınız !!!!

10 SORUDA SOĞUK ALGINLIĞI
1. Nedir?
Soğuk Algınlığı; çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan ‘hafif’ seyirli bir hastalıktır.

2. En çok kimlerde görülür?
Yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıktır.

3. Tedavide antibiyotik kullanılır mı?
Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmamasına rağmen bu konuda sıklıkla yanlış yapılır.

4. Yaygın bir infeksiyon olarak nitelendirilebilir mi?
Soğuk algınlığı o kadar yaygın bir infeksiyondur ki, çok az insan bir yılı yakınmasız geçirebilir. Gelişen ulaşım olanakları sayesinde etken virüsler dünyanın her yerinde ve ikliminde infeksiyonun ortaya çıkmasına yol açabilir.

5. Neden havaların soğuması mıdır?
Soğuğun direkt olarak hastalığa yol açtığı söylenemez. Soğuk algınlığı genellikle okulların açılması ile eş zamanlı olarak sonbahar mevsiminde görülmeye başlar.

6. Hangi mevsimde daha sık görülür?
Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sayılabilir.

7. Yakalanma riskini arttıran faktörler nelerdir?
Riski arttıran bazı özel faktörler söz konusudur: Uzun mesafeli uçak yolculukları; 200 – 400 kişinin aynı hava kaynağı ile birbirlerine infeksiyon bulaştırmalarını kolaylaştırır. Yabancı bölgelere yapılan seyahatler de o bölgedeki virüslerin alınmasına sebep olabilir. Klimalar da önemli risk faktörleri arasındadır; havadaki nemi aldıkları için burundaki koruyucu mukoza ortamını kuruturlar ve infeksiyona yatkın hale getirirler.

8. Stres bir risk faktörü müdür?
Stres, tek başına immün (bağışıklık) sistemini baskılayarak infeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştıran bir diğer önemli risk faktörüdür.

9. Soğuk algınlığı virüsleri nasıl bulaşır?
Etken virüslerin bulaşması; hastaların mikrop içeren burun veya ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyalarıyla olabileceği gibi, havadaki küçük veya büyük parçacıklar içindeki virüslerin solunması ile de olabilir.

10. Ölümcül olabilir mi?
Bebekler, çok yaşlılar ve bağışıklık sistemi problemli olan kişilerde hastalık çok ciddi, hatta ölümcül olabilir.

KLiNiK BELiRTi VE BULGULAR NELERDiR?
Hastalığın bünyeye yerleşme süresi 24 – 72 saat arasında değişir. ilk belirti kuru kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Koku ve tat duygusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların dörtte birinde bu süreç 2 haftaya kadar uzayabilir.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMA YÖNTEMLERi
Kapalı ve kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılır. Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak infeksiyon riskini azaltır.
Virüsler, mikrobun bulaştığı yerlerde (kapı tokmağı, telefon gibi) canlı kalabildikleri için, bu yüzeylere temastan sonra virüsleri rahatlıkla burnumuza veya gözlerimize transfer edebiliriz. Bunu engellemek için ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız.

SOĞUK ALGINLIĞINDA NASIL BiR TEDAVi UYGULANIR?
Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi belirtilere göre yapılmalıdır. Burun tıkanıklığını giderici spreyler veya burun damlaları, öksürük giderici ilaçlar, baş ağrısını azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca istirahat edilmesi ve stresten uzak durulması da vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder.
Bu tedavilere ek olarak, ABD’de hastaların üçte biri, Avrupa’da % 40 – 70’i alternatif tedavi kullanmaktadır. Alternatif tedavi olarak sıklıkla esansiyel yağlardan oluşan mentol, içinde bir sülfür bileşiği olan ‘Ajoenc’in etkisinden yararlanmak için sarımsak, çinko ve yüksek dozlarda (günde 1 – 2 gram) C Vitamini alınarak antioksidan etkilerden yarar sağlayabilmektedir.

10 SORUDA GRiP
1. Nedir?
Grip; ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığıdır.

2. Soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farkı var mıdır?
Kesinlikle farklıdır. Grip; ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olan bir hastalık olarak ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmesinden dolayı soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır.

3. Soğuk algınlığı ile benzer özellikleri var mıdır?
Grip ve soğuk algınlığı bulaşma şekilleri ve belirtiler yönünden benzerlik gösterirler. Ancak gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır.

4. Medikal tedavide ne tür ilaçlar kullanılır?
Grip tedavisinde bazı antiviral ilaçlar kullanılabilir.

5. Gripten korunma yöntemi nedir?
Günümüzde grip (influenza) aşıları gripten korunmanın en güvenli yoludur. Bu aşılar ülkemizde de başarı ile uygulanmaktadır.

6. Aşı ne zaman ve nasıl uygulanmalıdır?
influenza aşıları Eylül – Aralık ayları arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanır.

7. Bebekler ve küçük çocuklar için de aşı uygulama şekli ve doz aynı mıdır?
Bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabilir. Daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara birer ay ara ile 2 doz önerilmektedir.

8. Gebelikte aşı yapılması doğru mudur?
Kesinlikle doğrudur. Gebeler de aşılanması gereken grup içinde yer almaktadır.

9. Grip olduğunda hastalık riskinin arttığı gruplara da aşı uygulanabilir mi?
Elbette. Astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi bir hastalığı olanlar bu gruba dahildir. Bu kişiler de kesinlikle aşılanmalıdır.

10. Grip aşısı olması gereken grup içinde başka kimler vardır?
Sağlık Personeli (doktor, hemşire ve diğer personel),
Huzurevi ve kronik bakım ünitelerinde çalışanlar,
Ev hemşireleri,
65 yaş ve üzerindekiler,
Dış ülkelere seyahat edecek olanlar,
Önemli etkinliklerin kesintiye uğramasını en aza indirmek için önemli toplum hizmeti verenler.

Abi Konya’da da durum aynı üniversite yollarında donup kalmazsak iyi üst üste giyinmekden şişman rambo gibi gözüküyom 🙂

oğlum bursa daha feci lan sabahın 8’inde çıkıyom zaten yola buz gibi k*çım donuyor 😀 okulda soğuk zaten koridorlarda kalerifer yanmıyor sınıfa bi giriyom direk kaloriferle bütünleşiom 😀 sırrı’nın da dediği gibi bir gün okul yollarında ölücez,gidicez 😀

Bir cevap yazın

*