Bir aralar çok yükselişte olan cep telefonundan internete bağlanmak ücretlerden dolayı bir süre kendini nadasa almıştı. Sonrasında kablosuz ağ sistemi yeteneği olan cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte yeniden yükselişe geçti. En sonunda ülkemize yeni gelen 3G ile tam bir tırmanış yaşandı. Yapılan telefon kampanyaları, internetin yaygınlaştırılmasına çok büyük bir vesile oldu. Haliyle internet servislerinin kullanımı da büyük önem kazandı. Birçok internet servisi için mobil sürümler hazırlandı ve aktif olarak kullanılıyor. Şimdi bunlara göz atacağız.

m.google.com: Google arama motoru ve diğer hizmetlerini cep telefonumuzdan kullanmamız için sunulmuş sürüm. Google’ın mobile sürümüne gittiğimiz zaman, Gmail, Google Calendar ve diğer hizmetlerine de ulaşabiliyoruz. Böylece e-postalarımıza ulaşabiliyor ve takvim etkinliklerimizi görebiliyoruz. Hatta Gmail için bir de yazılım mevcut java desteği olan telefonlar için. Çok güzel ve kullanışlı programı bizzat kendim de kullanıyorum ve çok memnunum. Gelenleri görebiliyor, cevap yazabiliyorum. Her türlü ihtiyacı karşılıyor yani. Ulaşmak için telefonumuzun tarayıcı ekranına http://gmail.com/app yazmamız yeterli.

m.digg.com: Sosyal imlerimizi takip ettiğimiz servisin mobil versiyonunda yine hesabımıza giriş yapabiliyoruz ve normal sürümünde yapabildiğimiz önemli işlevlerin hepsini yine yapabiliyoruz. Çok sade ve kullanışlı bir şekilde hizmet almak isteyenlere sunuluyor.

m.yahoo.com: Yahoo’nun haber, finans, hava durumu gibi hizmetleri dışında e-postaları da kontrol edebilen bir mobil hizmeti mevcut.

m.twitter.com: Mikro blog denilen o an yaptığınız şeyi paylaşmamızı sağlayan Twitter’ın mobil versiyonu. Haliyle her zaman bilgisayarın başında olamıyoruz. Dışarıdan bloglama açısından çok önemli bir adım aslında.

m.facebook.com: Arkadaşlık sosyal ağı olan Facebook’un mobil hizmetinde yine arkadaşlarımızla fotoğraf, durum, not paylaşımı yapabiliyoruz. Yorum yazabiliyoruz. Mesaj gönderebiliyoruz. Yani tüm işlemleri gerçekleştirebiliyoruz.

m.flickr.com: Fotoğraf paylaşım servisi Flickr’ın mobil servisi de en az kendi kadar güzel diyebilirim. Ben Flickr kullanan birisi olarak cep telefonuma çektiğim fotoğrafları anında Flickr hesabıma yükleyebiliyorum. İletişim listemdeki kişilerin fotoğraflarını görebiliyorum. Yorumlar yazabiliyorum. Yani zaruri olarak niteleyebileceğimiz tüm işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz.

m.netvibes.com: Başlangıç sayfası olarak nitelendirdiğimiz günlük işlemlerimizin hızlı bir şekilde gösterilmesini sağlayan Netvibes servisinde ise rss ile gelen iletileri, hava durumu, günlük haber ve daha bir çok özelliği rahatça kullanabiliyoruz.

m.youtube.com: Ülkemizde engellenmesiyle sıkça gündeme gelen video paylaşım sitesi Youtube da video izlenmesine, anlık videoların paylaşılmasına olanak sağlıyor.

m.myspce.com: Kullanıcıların profillerini paylaşmasını sağlayan servisin mobil versiyonunda gelen mesajları görebilir, mesaj gönderebilir,profil güncellemesi de yapabiliyoruz.

m.bing.com: Microsoft’un çiçeği burnunda arama motoru Bing’in mobil versiyonu da istediğimiz aramaları yapmamıza olanak sağlıyor.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

Mobil olarak yutupdan video izlediğimi düşünüyorum da, abooooov, herhalde 6 saniyede 150 kontür yerdim GRPS’le.

Şaka biryana Symbian telfonlarda open dns ayarı yapılabileceğini görmüştüm bir yerlerde. Cep telefonunda da “engeller kaldırılabilir”. Hatta bu benim yeni yazı konum olsun. 🙂

Bir cevap yazın

*