Bugüne kadar blogumda birçok kategoride internet servisini burada yayınlayıp hem kendi arşivime eklemeye hem de siz ziyaretçilerimin de faydalanmasını sağlamaya çalıştım. Youtube servislerinden fotoğraf paylaşımına, fotoğraf düzenlemeye, müzik dinlemeye ve daha onlarca türde servisi birlikte inceledik. Ancak bu yazımda tanıtacağım servisin türevini daha önce ne burada yayınladım ne de internet gezintilerinde gözüme çarptı. Servisimiz çevrimiçi nota düzenleme imkanı sağlıyor. Bunun yanında ağ üzerinde paylaşım yapmamızı da sağlıyor. Diğer özelliklere ve avantajlarına birlikte bakalım.

Nota düzenleyen yüzlerce masaüstü yazılımı bizlere sunuluyor. Programlarda istenilen nota düzeni yazılabiliyor ve bazılarında bir önizlemesi yapılıp dinleme olanağı da sunuluyor. Ancak bu programları herhangi bir ağda paylaşma imkanı sunulmuyor. Sadece değişik formatlarda kayıt olanağı veriliyor.

Noteflight adındaki servis ise hem notaları kolayca düzenleyebilme imkanı sunuyor hem de düzenlemenin ardından piyano sesi ile ön dinleme sunuyor. Başlık, güfte bilgilerini yazabiliyoruz. Usulleri de kolayca değiştirebiliyoruz. Zaten usulü girdiğimiz zaman nota tartımlarını da ona göre ayarlıyor servis. Yani müziğe yeni başlayanlara çok faydalı bir servis aynı zamanda. Çünkü en karmaşık kısmı notaların tartımları ve usullerdir.

Usulü ve nota tartımlarını kendimize göre ayarlayıp notalarımızı girdikten sonra okunma hızını ayarlayabiliyoruz. Bemol, diez gibi müzik terimlerinin tamamını kullanmamıza izin veren servis “play” özelliği sayesinde piyano sesi ile notamızın doğru olup olmadığını kontrol etmek ve bir ön izleme yapmak adına dinleme imkanı sunuyor.

Bu özellik benim gibi müzikle yeni tanışmış insanlar için çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü nota tartımları müzik işindeki en zor anlaşılabilen bir konudur.  Önümüzde notalar olsa bile bazen karmaşık eserlerde hangi notaya ne kadar vuracağımızı şaşırabiliyoruz. Önizleme özelliği sayesinde hangi notaya ne kadar vuracağımızı ve çalma usulünü gösterme adına harika bir yol gösterici. Birkaç gündür icra etmeye çalıştığım bir eseri servise girdikten sonra bazı yerlerindeki notaları yanlış vurduğumu öğrendim.

Özellikleri sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Yazdığımız notayı kayıt yapabiliyoruz. Kayıtlarımıza daha sonra “my score” sekmesinden ulaşabiliyoruz. İstersek notayı özel veya paylaşıma açık olarak ayarlayabiliyoruz. Direkt yazıcıdan bastırabiliyoruz. Import ve Export özelliği ile içeri aktarma (sadece socre files) veya dışarı aktarma (midi,XML) yapabiliyoruz. Çalma ayarlarını kendimize göre düzenleyebiliyoruz.

Bir de “share” butonu var ki bununla notalarımızı link yardımıyla arkadaşlarımızla veya verilen embed kodu ile sitelerde yayınlayabiliyoruz. Notalarımızı eğer paylaşıma açık olarak işaretlersek diğer kullanıcılarla servis üzerinde paylaşım yapmış oluyoruz. Tabi tüm bunlar yapılırken telif haklarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tekrar söylemek istiyorum; servis hem profesyonel müzikle uğraşanlara hem de yeni adım atanlara ilaç gibi gelecektir. Çok başarılı bir servis. Ben ufak bir deneme yapıp aşağıda yayınlıyorum.

Link olarak paylaşımı buradan.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

Bir cevap yazın

*