Sosyal ağlardan ilk olarak Twitter hemen ardından Facebook’dan faydalandım. İkisi zaten aynı zamanlara denk geliyor. Ardından uzun bir süre sonra Friend Feed ile macerama devam ettim. Tabi bunlar dışında Flickr, Last.fm gibi işlevsel ağlarda da sıkça ve aktif bir şekilde yer aldım ve almaya da devam ediyorum. Bunlara da zaten sosyal ağlarımın dışında özel ağ olarak yer ver veriyorum. Tüm bu ağlarda yer alana birisi olarak da artık Twitter’a daha fazla önem veriyorum.

Facebook’a ilk başından beri farklı bir gözle baktım. Kişisellik dışında reklam, iletişim, istihbarat, bilgi edinme ve eğlence aracı olarak gördüm. İlk başlarda belki biraz daha kolay yazabiliyordum veya fotoğrafları, videoları daha kolay paylaşabiliyordum. Ancak artık bu mümkün değil. Çünkü üst düzey yöneticiler, çok yakın çevreden insanların bulunması biraz daha kendime sınırlama getirmeme neden oluyor. Çünkü her ne paylaşırsam bu insanlar onları görüyor ve ister istemez o paylaşılan öğeler üzerinden bana not veriyor.

Friend Feed’e gelince. İlk yayılmaya başladığı dönemde yani geçtiğimiz bahar aylarında çok güzel bir durumdaydı. Paylaşılan içerikler kaliteliydi, yapılan paylaşımlarda bir bilgi mutlaka bulunuyordu. Ancak daha sonraki dönemlerde üye sayısı git gide arttı, sahte hesaplar oluşmaya başladı. Derken günümüzdeki halini alıp bir yığın kelimelerin bulunduğu, bilgiden uzak iki lafın belini kırma üzerine kullanılan, bir takım insanların adeta dikkat çekme merkezi halini alan bir servis düzenine girdi. Ayrıca bazı kullanıcılara göre normal sayılan içerikler benim için normal gelmiyor. Örneğin Atatürk’e karşı yapılan küfürler, dinimize yapılan hakaretler içeren sözler ve bunun yanında yine bu kullanıcılara göre müstehcen sayılmayan ama bu içerikleri +18 sitelerde gördüğümüz resimler paylaşılıyor. Bunlar da beni oldukça rahatsız ediyor. Ha bir de bu yazdıklarımdan dolayı bu arkadaşlar beni geri kafalı bile ilan edebilir.

Last.fm, Flickr tarzı servisleri ise kullanmaya fevkalade devam ediyorum. Last.fm’e ve Flickr’a gereken ücretlerini yatırıp daha fazla faydalanmaya da çalışıyorum. Ama bunlar belirli bir amaç üzerine kurulan servis olduğu için yazının başında da belirttiğim üzere değerlendirmemin dışında tutuyorum.

Twitter ise bir dönem Friend Feed’e değişmiş olsam da ilk göz ağrım ve gerçekten bana en kullanışlı gelen servis. Tamamen kişisel. Uçlara kaçan içerikler paylaşılmıyor. Daha elit bir ortam var. Ve gerçekten böyle bir servise ihtiyacım var. Burada yaptığım güncellemeri hem Friend Feed’de hem de Facebook’da durum olarak yayınlamak da işime geliyor. Bir de blogumdaki okuyucular merak ederlerse anlık durumumu görüp benim hakkımda kişisel olarak daha fazla bilgi sahibi oluyorlar.

Üstelik Twitter kullanmak bana daha zevkli geliyor. Cep telefonumdan güncelleyebilmem de bir artı olsa gerek. Sunulan API desteği de çok iyi. Sayfa özelleştirmeleri daha kişisel bir şeyler ortaya koymamızı sağlıyor. Açıkcası tüm bu yönleri ele alınca Twitter benim için çok daha iyi ve değerli bir servis.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Friendfeed hakkındaki görüşlerine aynen katılıyorum. ff kalitesizleşince bende daha az takılır oldum artık,twitter ise her zamanki seyrinde devam ediyor. Git gide sosyal ağlardan sıkılıyoruz galiba…

madem öyle, bende birazcık önem vereyim twitter’a 🙂

Bir cevap yazın

*