internet artık günümüzdeher alanda kullanılmakta ve hayatımızı kolaylaştırmakta.internet üzerinde alışverişler, bankacılık işlemleri ve buna benzer birçok işlemi gerçekleştiriyoruz.Kimimiz internet üzerinden iPOD alıyoruz, kimimiz hosting ücretimizi internet üzerinden havale ediyoruz. Bunlar gerçekten de hayatımızı çok kolaylaştırıyor.Gidip bankada sırada beklemektense internetten 3 dk’da yapıyoruz.Bunlar güzel ve hoş şeyler.Peki ama bunlar ne kadar güvenli?

Bankalar olsun, alışveriş siteleri olsun ikisi de riske girmek istemezler.Bunun için 128-bit’lik şifreleme algoritmasını kullanırlar.Bu da oldukça güvenli sayılır aslında.Ama bu siteler hiç mi açık vermez?Tabi ki kendine göre açıkları vardır bir yerlerde.Ama bunu da anında giderirler zaten.Çünkü itibarlarını kaybetmek istemezler.Mesela geçenlerde bir alışveriş merkezinin bilgisayar sistemine girildi ve neredeyse facia yaşanıyordu.Şimdi vatandaş nasıl güvenip de gidip ordan alışveriş yapacak?Yani güvenlik tahmin edemeyeceğiniz kadar önemlidir bu sektörlerdeki siteler için.

Bankalar güvenliği sağlıyorlar ama biz neler yapıyoruz?

Valla biz bilinçsiz olduğumuz için ezbere yaptığımız için neler yapıyoruz neler.Şifrelerimiz bile nerelerde dolaşıyor kimibilir?

Peki neler yapılmalı?

ilk yapacağımız şey şifremizin kolay kolay kırılamayacak birşey olması.Harf ve rakamlardan oluşan bir kombinasyon en iyisi olacaktır.internet kafelerden kesinlikle bankacılık ve alışveriş işlemleri yapılmamalı.Çünkü kafeler öyle bir hale geldi ki ana bilgisayarda oturan kişi sizin neler yaptığınızı izleyebiliyor.Bu da şifrenizi öğrenebileceği anlamına geliyor.Tamam kafe sahibi tanıdık yine mi yapmayacağım?Elbette yapmayacaksınız.Çünkü zaman kötü yan taraftaki adam bakabilir veya denyonun birisi önceden bir program koyarak klavyeden hangi girişilerin yapıldığını görebilir.Eğer kendi bilgisayarımız yoksa banka şubelerinde kenarda bir bilgisayarı internet bankacılı için ayırmış oluyorlar.Ordan güvenle yapabilirsiniz.

Kendi bilgisayarmızda nasıl bir yol izleyeceğiz?

Kendi kişisel bilgisayarınızda da işlemler yaparken çok güvenli olmayabiliyor.Mesela bilgisayarınızdaki bir casus yazılım girdiğiniz şifreleri başkalarına gönderiyor.Öncelikle casus yazılımlar olmamalı.Bunlardan kurtulmak için daha önce de yazdığım “Bilgisayarınıza Bahar Temizliği Yapın” isimli yazımı okuyabilirsiniz.Bir de tarayıcımızın güvenli olması.Mesela Internet Explorer bu işlemler için çok da güvenli gelmiyor ama yine de oldukça fazla tercih ediliyor.Bence Explorer yerine Firefox veya Opera gibi daha güvenli tarayıcılar kullanılmalı.Bu işlemler de bizzat kendimiz tarafından yapılmalı.

Peki internet üzerinden alışveriş yaparken kredi kartı numaralarını vermek ne kadar doğru?

Büyük sitelerde bu olay hiç de problem değil.Çünkü orada dönen paralar o kadar büyük ki adam ne yapsın sizin birkaç miyarlık paranızı.O zaten parasını ticaretden kazanıyor.Ama yine de benim tavsiyem şudur.Garanti Bankası’nın internet şubesinden bir sanal kart oluşturmanız.Bunu nasıl yapacağız.Mesela bir dizüstü bilgisayar alacağız ve fiyatı 2.999 YTL.Sanal kartımızın limitine 2.999YTL veriyoruz ve o da bize aynı normal kredi kartımız gibi 16 haneli bir kart numarası ve şifre veriyor.Siz de o numarayı dizüstünü almak için kullanıyorsunuz.Olay bu kadar basit.Karşı taraf istese de 2.999YTL’den fazla para alamaz çünkü limiti o kadar :D.

Peki internet üzerinde bu sanal bankacılıkla ilgili laflar dolaşıyor bu nedir?

Dedim ya internet her alanda kullanılıyor diye.Artık rekabet de dizboyu oldu.Mesela http://www.sanalbankamagdurlari.com ben buranın gerçekle bir alakasının olduğunu sanmıyorum.Çünkü burada Garanti Bankası’nı topa tutuyor.Halbuki Garanti Bankası kadar iyisi de yok şu anda.Geçtiğimiz sene Garanti Bankası “Altın Örümcek” ödülünü aldı.Bu kolay birşey olmasa gerek.Madem diğer bankalar bu kadar güzel ve güvenli de ödül neden onlara verilmedi?Bence böyle şeylere de kulak asmamak lazım.

Gördüğünüz gibi bilinçli yapıldığı zaman hiç de güvensiz bir tarafı yok.Yeterki birazcık dikkatli olalım.Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

14 comments

Hocam faydalı olmak ne kelime muhteşem bir yazı olmuş.Birazcık uzun ama çok dolu galiba en sade böyle anlatılırdı.Herkese göndercem bu yazıyı. 😀

Gerçekten de çok doğru şeyler.Çok teşekkürler yazın için.

Hamdi çok muhteşem bir yazı olmuş emeğine sağlık.Umarım daha bilinçli şekilde kullanılır. 😉

işte seni bu yazılarından dolayı çok seviyorum.Hep bilgilendirici şeyler yazıyorsun.Umarım çok iyi yerlere geleceksin böyle gidersen.

Bu bankamağdurları konusundaki fikrine ben de katılıyorum.bence de karalama için kullanıyorlar.çok saçma birşey.diğer bankalardan neredeyse hiçbirşey yok ama garantininkini yerle bir etmişler.ne insanlar var valla ya 👿

Kardeş çok faydalı bir yazı olmuş bence.eline sağlık.

Kardeş güzel olmuş yazı.Eline emeğine sağlık.Böyle bilinçsiz kullanan çok fazla maalesef

Galiba haklısın h-yaman.vatandaş dediğin gibi bilinçsiz yapıyor işlemleri 🙁

Bence çok mükemmel bir yazı olmuş.Bu yazıyı her internet kullanana mutlaka okutmak lazım.Geçenlerde de MSN ile ilgili yazmıştın.O da çok faydalıydı.Bu yazıların için seni tebrik ediyorum h-yaman.

ya H-Yaman benim garanti net bankacılığını aktif ettim ama havale mavale hiç bişe yapamıyoum yapmak istediğimde bankanıza gip bir günlük işlem limiti belirleyin diyor deli etti beni sen garanti net bankacılığına ilk geçtiğinde bu olmuşmuydu

Kardeş önce bankanı arayıp hatta şubeye gidip günlük bir işlem limiti belirlemen gerekiyor.Onu yapmadan olmaz 😉

arkadasım benim bişi arastırmam gerekio bu da su ; internet bankacılıgında alım satım işlemleri yapıldıktan sonra kayıt işlemleri nassıl yapılıyor( bu kayıt bankaların kendi yaptıkları kayıt) yardımcı olursan sevinirim şimdiden saol 💡

Bir cevap yazın

*