Moto360 Pil Ömrü

10 aydan bu yana Google ürünü olan birinci kuşak Moto360 kullanıyorum. Hem tasarım anlamında hem de kullanım kolaylığı açısından akıllı saatler içerisinde en büyük favorim. Cihazın en büyük handikapı ise pil ömrü. Sunduğu tüm avantajların aksine pil ömrü tam bir felaket oldu. İlk zamanlarda 24 saati biraz devirebiliyordu. Sonra gelen her güncelleme pil ömrünü kısalttı.wpid-wp-1446106043209.jpg

moto360-yaman

Saate ilk sahip olduğumdan bu yana ise Moto360’ın değiştirilebilir kadran yapısı sayesinde hazır kadranları kullandıran Watch Maker ve Facer uygulamalarını da aktif bir şekilde kullanıyordum. Son Android 5.1.1 güncellemesine kadar da çok bir sorun oluşturmadı. Lakin son güncellemeden sonra saatin pilini tutun tutabilirseniz…

Ben diyeyim 12 saat siz deyin 17 saat. Yani bir günü kenara bıraktım yarım günü anca devirebilen bir pil ömrüne sahip oldum. Önce aklıma Moto360’ın ikinci kuşak ürününü sattırmak için rom içinde yapılan taktiksel değişiklikler oldu. Sonra araştırmaya başladım ki işin boyutu daha farklı.

Telefondan Android Wear uygulamasını açıp ayarlar kısmından “Moto360-Bağlandı” bölümüne girdim. Saat Pili kısmına giriş yaptım ve verilerin toplanmasını bekledim. Veriler karşıma çıkınca şok oldum. Watch Maker içinden bir kadran kullanmama rağmen %1 kullanım, diğer başlıklarda da %3’e kadar yükselen ama çok da hatırı sayılmayacak oranlar varken Facer kullanmıyor olmama rağmen %21 oranlarına ulaştığını gördüm. Saat pil durumu %82 seviyesindeyken telefondan haliyle saatten Facer uygulamasını kaldırdım. Şu anda 29 saatlik çalışmayı devirdi ve batarya seviyesi %26.

Hala saat ilk günkü gibi el nuru göz bebeği (:

Instagram Fotoğraf Kalitesini Yükseltiyor

Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama telefonda çektiğimiz fotoğraflara telefon üzerinden ya da bilgisayardan direkt baktığımızda kalitesi muazzam seviyede olurken Instagram ve Facebook’a yüklediğimizde çamurlaşıyor. Telefon üreticilerinin 40 megapixellere ulaşan cihazlarının reklamlarını yaparken yalancı durumuna düşmelerine neden oluyor aslında bu durum. Sosyal ağlara fotoğraflar yüklenirken otomatik olarak yeniden boyutlandırma yapılıyor dostlarım.

s-80057682b3fb32f9621c1675a63ab8f186a2be37

Android ya da iOS cihazlarda Instagram uygulaması kullanırken efektler biraz fazla uygulandığında özellikle ortaya çıkan bu çamurlaşmanın sebebi bu güne kadar Instagram’ın 640×640 pixel boyutlarına izin vermesiydi. Ancak Instagram’ın kurucularından Mike Krieger’ın Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile kısa süre sonra Instagram’ın 1080×1080 pixel yükleme yapabileceğiz.

Artık çok daha kaliteli fotoğrafları efektleri korkmadan uygulayarak görmek mümkün olabilecek. Cihazınız için yayınlanan Instagram uygulamasının güncellemelerini ara ara kontrol etmek ve çıkan güncellemeyi yüklemek bunun için yeterli olacak.

10 Maddede Samsung S6

Geçmişte de defalarca Samsung cihazlarını kullanan bir kullanıcı olarak, Samsung’un yeni amiral gemisi (hala öyle diyorlar) SM-G920FQ yani halk dilinde Galaxy S6 cihazını iki haftalık kullanım süreme göre notlarımı paylaşacağım bu yazıda sizlerle. Teknoloji portallarının uzun uzadıya kamerasındaki lensin açısı, işlemcinin matematik değerleri yerine tamamen kullanıcı deneyimine bağlı kısa notlar şeklinde bir inceleme okuyacaksınız aslında.

1_flat_pc

  1. İlk defa bir Samsung telefonun kaliteli malzeme ile yapıldığını ve ilk dokunduğunuz andan itibaren sağlamlık hissi veren bir cihaz olduğuna kanaat getirilebilir.
  2. Hızlı şarj özelliği diye bir teknoloji yazıyor özelliklerinde lakin cihazdan daha çok yanındaki şarj aleti ile alakası var. Hatta o hızlı şarj eden aletle dolum yapıldığında bir o kadar da çabuk tükeniyor batarya. Kablosuz şarj pedinde şarj edildiğinde ise bir gün şarj problemi yaşamıyor insan. “Hızlı giden atın…” deyimi tam bu telefona göre.
  3. Kamerası çok çok iyi. Gece çekiminde şimdiye kadar gördüğüm en iyi telefon.
  4. Gold rengi müthiş.
  5. İşlemci hızı falan iyi de içindeki yazılım da bir o kadar stabil.
  6. Telefonun alt kısmını bir iPhone 6 ile karşılaştırdığınızda kopyala/yapıştır mantığının aslında ne olduğunu çözebilirsiniz.
  7. Ekran parlaklığı, görüntüleme teknolojisi çok iyi.
  8. Home tuşuna iki kere basılması durumunda kameranın hızlı çalışması mantıklı bir girişim.
  9. Bu telefonda nasıl olurda su geçirmeme özelliği olmaz hala aklım almıyor.
  10. Tasarımda diğer cihazlara göre hem malzeme hem de çizgi farkının olması Samsung’un geleceği açısından umut verici.

Android 5 Lollipop Sessiz Mod

Android 5 Lollipop sürümünü yazan mühendislerin kafasının güzelliğinden midir, unutkanlığından mıdır yoksa bir hikmeti var mıdır bilmiyoruz ama “sessiz mod” maalesef yok. Koskoca işletim sistemi ve küçücük bir özellik yok. İnsan ilk başta yadırgıyor ancak sonra titreşime alışıyor o da ilk cuma namazında son buluyor. “Değerli cemaat cep telefonlarımızı sessize alalım”… İyi de sessiz yok (:

Android 5 içinde direkt müdahale ederek bu durumu düzeltebileceğimiz menüler var ancak bir defa o ayarı yaptıktan sonra adımları tek tek not alıp ikinci işlemde o adımlardan gitmek gerekiyor. Yani çok karmaşık. Öyle ki bu eksiklik uygulama üreticilerinin de dikkatini çekmiş.

Great Bytes Software tarafından üretilmiş olan SoundHUD derdimize bir çare olmak için var. Sessiz mod seçeneği olmasa da sesini iyice keserek “sessiz mod” ile aynı duruma getirmiş oluyoruz, titremiyor bile. Uygulamayı telefonumuza indirdikten sonra ayarlardan görünüm ve kullanım şeklini ve ilave seçenekleri düzenliyoruz. Sonra da kullanmaya başlıyoruz.

wpid-screenshot_2015-02-27-10-23-14.png

Uygulama 13 gün boyunca tüm özellikleri ücretsiz olarak kullanılabiliyor ancak sonrasında 3,99 TL bir ödeme yaparak kullanmaya devam edilebiliyor. Telefonumu sessize almak için para ödemem diyorsanız önümüzdeki güncellemeleri beklemeniz gerekebilir.

Samsung Note3 Android 5.0 Lollipop Sorunları

Birkaç hafta önce Samsung SM-N900 serisi yani Note3 telefonlar için Android 5.0 güncellemesinin yayınlandığını şurada aktarmıştım. Bu güncelleme N900 yani Rusya cihazları için gelmişti. Ülkemizdeki cihazların model numarası ise SM-N9000Q, aslında N900 ile hiçbir farkı bulunmayan sadece ülkeden dolayı numarası değişen bir model. Yani N900 serileri için üretilen tüm yazılımlar sorunsuz çalışabiliyor. Lakin güncelleme sonrasında birkaç problem ile karşı karşıya kaldım.

  1. Wi-Fi bağlantısında devamlı kopma sorunu yaşadım, gerçi bunu Android 5.0’a bağlamak haksızlık olacak çünkü bu sorun önceki sürümlerde de devam ediyordu. Burada çözümünü buldum.
  2. Telefon Android 5.0’a geçmeden önce oldukça stabil çalışıyordu. Donma, yavaş çalışma veya yeniden başlatma gibi bir sorun ile karşılaşmadım önceki sürümlerde. Yeni sürüm ile birlikte telefonun eski performansı maalesef yok, çözümünü ise birkaç madde sonra bulacaksınız.
  3. Telefon ısınınca “sim kartı takılı değil” hatası vermeye başladı. Hatta öyle sorun olmaya başladı ki Whatsapp ya da rehbere girince bile bu hatayı almaya başladım. Oyunları zaten oynamak mucize gibi birşey. Sim kartından olacağını düşünüp başka bir sim kartı ile denedim aynı sorun devam ediyor. Düşünsenize çok hararetli bir yazışma yaparken “pat” hata alıyorsunuz, yerle bir olursunuz (:
  4. Daha önce HTC One’da bir arkadaşımın başına gelen yakınlık sensörü problemi ortaya çıktı. Görüşme esnasında sensör telefonun kulağa tam oturmaması durumunda devreye girmiyor veya arama bekletmede sorun çıkıyor. Bu problem daha önceki sürümde yokken Android 5.0 ile beraber gün yüzüne çıktı. Sorun yazılımla ilgili.
  5. Samsung ile igisi olmayan tamamen Android 5.0 ve Chrome’dan kaynaklanan bir sorun da Flash Player’ın artık tarihe gömülmesi. Bazı video sayfalarında halen Flash Video oynatıcılarının bulunduğu gerçeğini bir kenara bırakmak çok da hoş olmamış. Bunun çözümü Flashify eklentisini kurup Flash video bulunan sayfayı “paylaş” butonu yardımı ile Flashify’ye yönlendirmek olacak.
  6. Sessiz Mod’un bulunmaması Android 5.0’ı yerden yere vurmak için yeterli bir sebep.
  7. Güç tuşuna basınca titreşime alma ya da sessize alma dönemi bitiyor.
  8. Ram kullanımı yüksek.

2,3 ve 4 numaralı sorunlar bahsettiğim gibi Rom’dan kaynaklanıyor. Çözümü için Rusya Rom’unu değiştirip Kazakistan cihazları için yayınlanan Rom’u kurmak yeterli oluyor. Türkiye’ye ne zaman geleceğini bilmediğimiz için Kazakistan Rom’unu da deneyebilirsiniz. Buradan Rom’a ulaşabilirsiniz.

Samsung Note3 Wi-Fi Kopma Sorunu

Samsung Note3 telefonum ilk günden beri (Android 4.4.2) wi-fi bağlantısı aktifken ara ara bağlantıyı koparıyordu. Her güncellemede bağlantıdan çıkma sorunu sıklaştı. Şimdi Android 5.0’a güncelledim ancak sorun olduğu gibi devam ediyor. Bugüne kadar elle kendim IP vererek, DNS değiştirerek, fabrika ayarlarına döndürerek ve forumlarda, sayfalarda yazdığı gibi onlarca öneriyi yaparak denedim. Maalesef hiçbir sonuç elde edemedim.

İki gün önce wi-fi ayarlarını kurcalarken tesadüfen “gözümün önündeki” çözümü buldum. Gözümün önündeki diyorum çünkü sorunun neden kaynaklandığını buldum. Sorun wi-fi bağlantı hızı düşünce otomatik olarak mobil veri bağlantısına geçmesinden kaynaklanıyormuş oysa ki. Zaten matah bir bağlantı hızımız varmış gibi hız düşünce otomatik mobil veriye neden geçirmek isterim onu da bilmiyorum. Şimdi çözüme geliyorum:

Ayarlar>Wi-Fi bölümündeki “Akıllı ağ anahtarı” onayını kaldırıyoruz. Bu kadar, zaten gözümüzün önündeki dememin nedeni de buydu. Elin mühendisi açık açık yazmış oraya; internet bağlantı hızın düşerse kopar diye, biz de halt etmişiz.

wpid-screenshot_2015-02-21-13-09-21.png

Samsung Note3 Android 5.0 Lollipop Güncellemesi

Performans  ve  tasarım olarak büyük bir yenilikle karşımıza çıkmasını beklediğimiz Android 5.0 Lollipop sürümü Samsung cihazlara yavaş yavaş gelmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de Note3 oldu. Geçtiğimiz haftalarda N900 cihazlar için bir güncelleme sızmış ve birçok internet sayfasında bu paket yayınlanmıştı. En güvenilir kaynak olan Sammobile ise bu hafta güncellemeyi yayınladı. Güncelleme ilk olarak Rusya üzerinden geldi. Yani Rusya Rom’u yayınlandı. Bu güncelleme paketinin ülkemizde kullanılar N9000Q cihazlara kurulmasında da bir sakınca yok. Şimdi oturup laf kalabalığı yaparak güncellemenin nasıl yapılacağını anlatmayacağım, bu konuyla ilgili Google’da yüzlerce sayfa var. Ben biraz daha güncellemeden sonraki farklara göz atacağım.

wpid-screenshot_2015-02-07-12-31-18.png

Tasarım olarak material dizayn Android 5.0’ı belki de kızlar kadar tatlı kıldı. Tasarım olarak zaten en başından beri ilgimi çekmişti. Ancak kullanılabilirlik olarak test etme şansım olmadığı için biraz merakla bekledim.

Kullanılabilirlik açısından oldukça başarılı bir arayüze sahip. Samsung’un kendi özelliklerinin de birleştiği bildirim paneli harika olmuş. Özellikle ekran kilidindeyken gelen bildirimlerin görüntüsü çok güzel. Bunun yanında Facebook uygulamasında gezinirken Whatsapp’a ya da mesajlara ya da farklı bir uygulamaya bildirim gelirse küçük bir baloncukta ne olduğunu gösteriyor. Birden fazla ekran açma özelliği güzel… Gerisi Android 5.0 özelliklerine kalmış güzellikler.

Asıl merak edilen konu performans olsa gerek. Açık söylemek gerekirse Android 5.0 sistem performansı Note3 ile oldukça başarılı. Donma, takılma ya da buna benzer herhangi bir sıkıntı yok. Kamera odaklanması hızlanmış…

Ben asıl eksilerden bahsetmek istiyorum, hatta bunları maddeler halinde yazmak istedim:

  • Şarj perofrmansı düşmüş. Artmasını beklerken düşmesi çok saçma olsa da konuya bir ek güncelleme ile el atacaklarını düşünüyorum. Aynı sorun S5 telefonlarda da var.
  • Sessiz mod diye birşey yok. Hatta ve hatta önceki sürümde güç tuşuna basılı tutunca ekrana gelen sessiz, titreşim seçenekleri de yok.
  • Wi-Fi kopma sorunu aynen devam ediyor, donanımsal olduğunu düşünmüyorum.
  • Flash videolara elveda

 

Teknoloji Giyiliyorsa İyidir: Moto360

Her kıyafetine göre ayrı saat takmayı tercih eden delikanlıların, motosiklet üzerinde yol alırken telefonun titremesine kafasını takıp “sevgilimden mi annemden mi” diye merak edip kaza yapmaya eğilimindeki sürücülerin, teknolojiyi kolunda da görmek isteyenlerin dertlerine deva olacak bir saat Moto360…

wpid-20150120_111826.jpg

Tavsiye yazılarımı bir bir dökeceğim buralara, takipte kalın.