Attığımız İlk Tweet Neydi?

2007 yılından bu yana Twitter’ı aktif bir şekilde kullanıyorum. Şu anda ise 9000’e yakın bir tweet sayımın olduğunu göz önünde bulundurunca bazı attığım tweetler aklıma geliyor ancak zamanını bulamıyorum veya zamanını biliyorum ama attığım tweeti bilmiyorum. Mesela ilk attığım tweet neydi hala merak ediyorum 🙂 Bunu daha önce dış servisler tarafından öğrenebiliyorduk ancak yaklaşık iki yıldır API kullanımlarında kısıtlama olduğundan dolayı Twitter buna izin vermiyordu.

Artık Twitter’ın ta kendisi arşivini indirmek isteyen kullanıcılarına “setting/ayarlar” bölümü altında çok güzel bir dosya hazırlamış. Dosyayı alabilmek için e-posta adresimize bu dosyayı indirme linkini istememiz gerekiyor.

tweet-archive2

E-posta adresimize gelen adresten indirmeyi gerçekleştirince de harika bir arşiv sayfası bizleri karşılıyor. Yıl ve aylara göre istediğimiz tweeti bizlere sunabiliyor.

tweet-archive

Mobil İşletim Sistemi Piyasası Karışıyor

Windows Phone, IOS, Android, Bada, Blackbarry, Firefox OS derken mobil cihazlar için hali hazırda çok sayıda işletim sistemi bulunuyor. Hatta Samsung yine Linux tabanlı yeni bir işletim sistemi üzerinde son hızıyla çalışıyor. Muhtemelen bu yıl da bu işletim sistemine sahip ürünlerini duyuracak. Tüm bu gelişmelerin yanında Linux’un meşhur dağıtım sürümü Ubuntu, mobil pazarında ben de varım diyerek Ubuntu da telefonlor için yeni bir işletim sistemini yayınladı.

Bu yeni işletim sisteminin en büyük avantajı Android’in çalıştığı her cihazda çalışıyor olması, yani kısacası aynı sürücüleri kullanıyor. Linux tabanlı olduğu için sıkıntı oluşturmayacak bir diğer avantajı da üreticilerin de tercih merkezinde bulunabilmesi olacak. Diğer yandan masaüstü ya da taşınabilir bilgisayar ile telefon arasında senkronize çalışabilecek bir işletim  sistemi olarak kurumsal tabanda tercih edilme ihtimali daha yüksek. Yani ofisimdeki bilgisayarımda yaptığım çalışmaları mobil cihazımdan da takip edebiliyor olacağım. Bu aslında çok büyük bir avantaj. Birçok şirket kurumsal çalışmaları için bu yüzden Windows Phone’u tercih ediyor.

Ekran Alıntısı

İçeriğinden de biraz söz edecek olursak HTML 5 uygulamarını çok rahat çalıştırabilirken “multi-task” hedeflenerek yapılandırıldığı için aynı anda birden fazla işlemi hem daha yüksek performansla hem de daha hızlı yapabiliyoruz. İlk görüntülere göre de sol da sık kullanılan uygulamalar için bir şerit var ve bu şeritten ulaşılabiliyor. İlk bakışta hem Ubuntu’nun masaüstü versiyonuna hem de Samsung Galaxy S3 ve Note2’de bulunan “multi-view” özelliğine çok benziyor.

ubuntuforphone

Ubuntu telefonlar iki versiyon olarak karşımıza çıkıyor. Birisi giriş seviyesindeki 1 GHZ  Cortex A9 işlemci, 512 Mb ram gibi özelliklere sahip sürümü diğeri de dört çekirdekli işlemci minimum 1 GB ram ile çalışan Ubuntu “superphone” oluyor.Bu yıl ilk Ubuntu cihazları ile tanışacağız ancak marka hakkında şimdilik bir bilgi yok.

Firefox OS veya Samsung’un yeni işletim sistemini bilemem ama hem Android hem de Windows Phone için en ciddi rakip bence Ubuntu olacak. Hem kurumsal hem kişisel kullanımda büyük avantajı değerlendirilecektir. Ayrıca Android cihazlarda çalışabildiği için mevcut Android kullanıcılarının bir kısmının yine Ubuntu’ya geçeceğini de göz önünde bulundurduğumuzda Canonical’ın isabetli bir çıkış yaptığını söyleyebilirim.

 

Tivilog: İzlediğin Tv Programlarını Check-in Yap

Yeni bir yıldan tüm okurlarıma merhaba. 2013 yılı sosyal ağlar ve teknolojik ürünler açısından oldukça agresif geçeceğe benziyor, bunları hep birlikte izleyeceğiz. Bu yazımda izlediğimiz televizyon programlarını aynı bulunduğumuz yerleri etiketlediğimiz Facebook ve Foursquare gibi “check-in” yapmamızı ve takipçilerimizle paylaştığımız tivilog‘a kısaca göz atacağız.

Tivilog’a Facebook hesabımız ile üye olabiliyoruz. Ardından kullanıcı arayüzünde bulunan arama kutusundan izlediğimiz programın adını aratıyoruz. Seçimimizi yaptıktan sonra program ile ilgili sayfa açılıyor. Bu sayfada diğer kullanıcıların program ile ilgili yorumlarını ve kimlerin programla ilgili “check-in” yaptığını görebiliyoruz. Eğer Twitter veya Facebook hesabımız ile tivilog bağlantısı kurulmuşsa “check-in” yapıp hesaplarımızda paylaşabiliyoruz.  “Check-in” yapıldıktan sonra rozet ve puanlar da kazanabiliyoruz.

Ekran Alıntısı

Servisin şu anki eksiklerinin en başında mobil uygulamalarının bulunmaması geliyor.