Gmail Gelişmiş Arama Parametreleri

Siz de benim gibi bir Gmail kullanıcısı iseniz ve e-postalar arasında kaybolup sık sık arama yaptırıyorsanız  bazı arama ipuçlarını bilmek zorundasınız! Zorundasınız diyorum çünkü bir e-postayı bulmak bazen saatlerinizi alabiliyor. Şimdi bahsedeceğim ipuçları ile aramalarımızı kolaylaştıracağız.

  • from: Geldiği adresle arama
  • to: Gittiği adresle arama
  • subject: Konuyla arama
  • label:  Etiketlerle arama
  • has:attachment Sahip olduğu eklerle arama
  • filename: Dosya adıyla arama
  • in:anywhere Spam ve diğer klasörler için de arama yapar
  • is:starredis:unreadis:read okunmuş, okunmamış ve yıldızlı postalarda arama yapar
  • cc:bcc: CC veya BCC değerleri ile arama yapar
  • after:before:older:newer: Yıl/Ay/Gün değeri ile birlikte kullanarak arama yapılabilir. after: 2012/10/05 gibi.
  • is:chat Sohbet içinde arama yapar
  • size: Mesaj boyutuna göre arama yapılmasını sağlar
  • larger:smaller: Aynı after parametresi gibi kullanılıyor. larger: 1.8 MB gibi

 

Kendi Chrome Temamızı Yapıyoruz

Yaygın olarak kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome’u güçlü kılan özelliklerinden birisi de özelleştirmelerin diğer tarayıcılara göre daha kolay yapılabilmesidir. Bu özelleştirmelerden birisi de temalardır. İndirilen değişik renk ve resim kombinasyonundaki temalar tarayıcıyı görsel açıdan daha iyi seviyelere getirmektedir. Bu yazımda ise kendi istediğimiz resim ve renklerde kendi temamızı nasıl yapacağımızı anlatacağım.

İlk olarak My Chrome Theme eklentisini indiriyoruz. Ardından tarayıcı ekranında bulunan “Chrome Temam” bağlantısına tıklıyoruz.

1-Resim Yükleme

Bilgisayarımızdan veya kameramızdan aktaracağımız resmi arkaplan olarak kullanacağız.

2-Resim Konumu ve Düzenini Ayarlama

Resmi tüm ekrana kaplatma, döşeme veya alt,üst,orta, gibi konumlara küçük resim olarak yerleştirme imkanını buluyoruz.

3-Renk Düzenini Ayarlama

Baloncuklara tıkladığımız zaman istediğimiz yerin renk düzenini belirleyebileceğimiz renk paleti ile karşılaşıyoruz.

4-İsim Verme ve Kaydetme

İsim ve açıklamaları ekledikten sonra temamızı kaydediyoruz. Temamızı bu aşamadan sonra ister bağlantı adresini kaydedip paylaşabilir istersek hemen indirip kullanmaya başlayabiliriz.

Spamlar E-Posta Adresimizi Nasıl Buluyor?

Yıllar geçmesine ve yeni internet teknolojileri çıkmasına karşın spamlar  eskiye göre daha hızlı ve şiddetli şekilde e-posta adresimizdeki yerini alıyorlar.  Görüşümdür ki bundan sonra da yerini alacak. Hatta mobil cihazlara da yavaş yavaş girmişken tam gaz devam edecek. Smart tv ve smart olan her alete yerleşecekler yani hayatımızın içindeki yerlerini sonra da almaya devam edecekler. Peki e-posta adresimizi nasıl buluyorlar? İşte bu soruya cevabımız varsa spamlardan biraz da olsa arınmış olacağız.

Mail Listeleri

Spamların en eski ve en eskimeyen yöntemidir. “Bu mesajı 10 kişiye gönderirsen sevdiğin kız senin olacak” gibi başlıklarla gelen e-postayı bizlerin cevaplamasıyla toplanan e-posta adreslerinin bulunduğu listelerdir. İşleyişi ise oldukça basittir. Hazırlayıp 10 kişiye gönderilen mesaj daha sonra “forward” ile 10’ar kişiye daha gidiyor. Bu halka böyle devam ederken nihayetinde bütün adresler bu mesajı gönderen ilk kişide toplanıyor. Yani böyle mesajları görmemezlikten gelmek gerekiyor.

Abonelik Sistemleri

İnternet sayfalarında yer alan “yeniliklerden haberdar olun” bölümlerinin sonraki tuzaklarıdır spam. Tabi ki bütün siteler için geçerli değil ancak bilmediğimiz  sitelere abone olmak çok da mantıklı değil. Ayrıca e-posta adresimize gelen “abonemiz olun” bağlantıları da aynı sisteme dahildir.

Brute Force

Bu teknik biraz tahmine dayalı ancak başarı yüzdesi çok yüksek. Bir isim ele alınarak bu ismin değişik kombinasyonlarda ve e-posta hizmetlerinde bulunan adres listeleri çıkarılıyor. Tabi bunu yapmak çok uzun zaman alacağı için yazılım desteği almak gerekiyor. Hatta bir zamanlar hack yöntemi olarak da kullanılıyordu ancak şu anda e-posta hizmetleri daha fazla güvenlik donanımına sahip oldukları için rahatız. Brute Force tekniğine örnek verecek olursak:

ayşe@hotmail.com
ayşe1@hotmail.com
ayşe001@hotmail.com
ayşe1@gmail.com

Web Crawler Bot

Bu isimle bilinen teknikte internet sayfalarından bilgi çekiliyor. Bot, belli parametreleri içinde barından ve komut veren bir programcıktır. Bir siteye yönlendirilen botlar bu site üzerindeki e-posta adreslerini toplamakla mükellef. Birçok sitede adres[at]adres.com şeklinde yazılan e-posta adreslerini görmüşüzdür. Bu şekilde yazılmasının sebebi @ işareti olan kısımları botların algılayıp adresi listeye dahil etmesinin önüne geçmektir. Yani e-posta adresimizi açık açık paylaşmamak gerekiyor.

E-Posta Veritabanları

Bu sistem olayın biraz mide bulandırıcı yönü. İsteyerek üye olduğumuz birçok site güzel paralar karşılığında kullanıcı bilgilerini üçüncü kişilere satıyor. Sadece e-posta adresi değil, telefon numarası gibi bilgileri de satıyorlar. Bunun için alınacak önlem maalesef yok. Kullanıcı sözleşmelerinde zaten bu madde yer alıyor. Bugün Facebook’un bile direkt bilgileri vermese de reklam için bilgilerimizi kullandığını göz önünde bulundurmak lazım.