Trendyol ve Markafoni’den Alışveriş

Sosyal ağların istikrarlı değişimi alışveriş sektörünü de vurdu tabi. Eskiden herkes hepsiburada, gittigidiyor gibi sitelerden alışveriş yaparken birkaç yıldır Markafoni, Limango,Trendyol ve daha sayabileceğim birçok özel alışveriş sitesinden yapıyor alışverişini. Farkı ise her gün farklı bir markada, farklı ürünlerde çok iyi fiyatlarla tüketiciye avantaj sağlamaktır. Fiyatı ise ellerinde stok bulundurmayarak yani stok maliyetine girmeden düşürüyorlar. Düşen bu maliyet ise tüketiciye yansıyarak cazip hale geliyor.

Tabi buradaki alışverişin sistemi normal alışveriş sitelerine göre biraz daha farklı. Önce ürünler tüketici ile buluşturuluyor sitede. Fiyatları, ödeme koşulları yazılıyor. Kullanıcı ödemesini yapıyor ve siparişini veriyor. Ancak ürün sayfasında kampanya bitiş tarihine kadar siparişler hazırlanmıyor. Sistem gelen talepleri değerlendiriyor ve eğer sitenin tedarikçi firma ile anlaştığı rakama ulaşmış ise talepler kampanya bitiş süresinden itibaren ürünler dağıtıma çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde ben de ilk önce Trendyol’dan bir alışveriş yaptım. Kampanya bitişi ve muhtemel teslimat tarihi yazıyordu; 14-16 Mart. Tüketici şikayet sitelerinde, forumlarda, sosyal ağlarda o kadar tavsiye edilmemesine rağmen alışverişimi yaptım. Genelde şikayetler ürünlerin çok geç geldiği hatta ayları bile bulduğu yönündeydi. Siparişimi verdim ve beklemeye geçtim.

Öte yandan hiç aklımda yokken Markafoni’de Casio’nun bir saatini gördüm ve onu da sipariş ettim. Saat siparişim daha pahalı olduğu için tereddütte kaldım ve siparişimi önce iptal ettim. İptal işlemini de forumlarda ve şikayet sitelerinde öyle ballandırarak anlatmışlar ki; iptalden birkaç ay sonra para iadesi yapılıyormuş da, zorluk çıkarıyorlarmış… Hiç de değil talimattan hemen bir saat sonra iade işlemi gerçekleşti ve anladım ki yazılanlara çok da güvenmemek gerekiyor. Saati diğer sitelerde araştırıp daha uygun fiyata bulamayınca ki en yakın fiyat hepsiburada’da ve onda bile arasında 100 TL fark var, siparişi tekrar verdim. Tahmini teslimat süresinde ise 16-18 Mart yazıyordu.

Her gün girip kontrol ettim sistemlerinden siparişimin ne aşamada olduğunu. Her iki sitedeki siparişim de gününden önce elime geçti. Hele ki Markafoni’den aldığım saat daha sipariş işleminin üzerinden bir hafta bile geçmedi. Tabi bu kampanya süresi ile de alakalı ancak diğer sitelerde anlatıldığı gibi ayları yılları bulmadı.

Sipariş geldi gelmesine ama açıkcası paketini açıncaya kadar tereddüt içindeydim. Sebebi de diğer sitelerde anlatılan Markafoni’den alınan saatlerin yanlış geldiği, o ürün olmadığı, hasarlı olduğu, defolu olduğu… Hiç de öyle değildi, bildiğin orjinal, resimde gördüğüm ürün gelmişti özel ambalajı ile birlikte.

Yani abartmanın çok anlamı yok. Her iki siteden de birer tane alışveriş yaptım ve oldukça da memnun kaldım. Daha sonra olacak kampanyalardan tekrar faydalanacağım elbette. Site bize diyor ki “bak güzel kardeşim kampanya bitiminden şu kadar süre sonra teslim edeceğiz” ama biz sabırsız olduğumuz ve bazılarımız uyarıları okumadığımız için hepsiburada’dan gelecekmiş gibi ertesi gün kargoları gözlüyoruz. Ha bunun yanında teslimat süresi çok uzayanlar da olmuş tabi bu da firmanın veya tedarikçinin ayıbı. Zaten öyle durumlarda hediye çeki vs. ile gönül alıyorlarmış.

Uzun lafın kısası, deneyin, denemeden sitelerde yazılanlarla hareket etmeyin ve gerçekten avantajlı çıkın.

Modern Dünya: Melankoli

Modern dünyaya ayak uyduran bunalım hem tarz değiştirdi hem de isim değiştirdi. Zamanında bizim dibe vuruş, depresyon, yalnızlık, bunalım dediğimiz şeye şimdiki jenerasyon melankoli hali diyor. Bunu yapar dişican veya kişicana da melankolik deniyor.  Yani zamanındaki derbederler şimdi modernleşip melankolik oluyorlar. Bir diğer deyişle damar diye bildiğimiz şeyin sürekli olanı.

Melankolinin tanımı vikipedi’de şöyle vuku buluyor:

Melankoli halk arasında yalnızlığı tercih ve hüzün hali olarak bilinse de aslında psikolojik bir durumdur. Nedensiz yere depresyon hissi ve bir şeyler yapmaya duyulan isteksizlik olarak ortaya çıkar. Eskiden şizofreni gibi daha ciddi ve fiziksel rahatsızlıklara dayandırılan melankoli, beraberinde belli bir kültür ve kült getirmiştir

Yani erken boşalma sorunundan tutun da Beşiktaş’ın küme düşmesine kadar her türlü dertten yana melankoli haline bürünülüyor ve Allah muhafaza bir daha da çıkamıyorsun. Osuruğundan korkan bebek misali kendi neminden huy kapıyorsun.

Çevremde çoğu insan mutsuz, kime sorsam canım sıkkın diyor ama sebebini bilmiyor. Böyle bir bıkmışlık, çekip gitme istekleri falan çok beter haldeler. İşte bilim bunlara ismi takmış; melankolik manyaklar.  Bu tipler genelde sürekli şarkı dinlerler ve dinledikleri şarkıların sözü filozofca yazılmış olmalıdır. Mesela Emre Aydın, Feridun Düzağaç ve belki son albümüyle Funda Arar… Liste daha uzar gider ama ben katılmıyorum bu duruma.

Bence melankolikleşme Kayahan’ın melankoli şarkısı ile yayılmaya başlamıştır. Hatta onu geç Neşe Karaböcek ‘e ve belki biraz daha yenisi Cengiz Kurtoğlu, Ümit Besen’e kadar dayanır. Ülkemizdeki en büyük melankolikler bu isimler olsa gerek.  Şarkılarda hep acı, hep hüzün ve durduk yere. Son dönemlerde gençlerin abisi veya ablası siz artık nasıl bilirseniz Küçük İskender var… Sözleriyle benim olmasa da birçok insanın vicdanını fikfikliyor.

Ben bu olan bitenin neresindeyim diye soracak olursanız şarkıları dinliyorum ama sürekli uçuk durumda değilim. Sadece bu sene iddia kuponlarımın hep yatması melankolik olamaya biraz yaklaştırdı beni ama eminim ki geçecek.

Tivibu Ev Nasıl Çalışıyor?

TTnet, internetten sağladığı televizyon hizmetini biraz daha geliştirerek geçtiğimiz günlerde “Tivibu Ev” olarak lanse edilen yeni servisini duyurdu. Tivibu Ev ile bilgisayardan aldığımız televizyon izleme hizmetini evimizdeki televizyonlarımızdan almamızı sağlıyor. İçinde HD kanalların da yer aldığı çok sayıda televizyon kanalını barındıran hizmetin üç tane de farklı paketi bulunuyor. Şimdi bu hizmetten nasıl yararlanacağımıza ve çalışma mantığına birlikte bakalım.

Öncelikle Tivibu Ev hizmeti için yüksek hızda internet gerekiyor. Hatta HD yayınları da almak istiyorsak 12 mbps üzerinde bir internet hızını alıyor olmamız gerektiğini hatırlatayım. Müracaat işleminden sonra “setup box” dediğimiz bir cihaz bize TTnet tarafından veriliyor. Bu kutuya modemimizden bir kablo ile bağlantı kuruyoruz. Bu cihaz da gelen sinyali görüntüye dönüştürüp HDMI kablo ile bağladığımız televizyona aktarıyor. Aşağıdaki şekli biraz daha anlaşılabilir olması için hazırladım:

Tivibu Ev’in şu anda üç tane paketi bulunuyor:

  • Başlangıç paketi; 5 HD olmak üzere toplam 79 kanal 9,90 TL
  • Standart paket: 10 HD olmak üzere toplam 106 kanal 19,90 TL
  • Standart Plus Paket: 10 HD olmak üzere toplam 106 kanal ve 10 adet kirala-izle film hediye 29,90 TL

Belgesel, spor, eğlence, haber, yerli, yabancı bir çok kategoride kanal bulunuyor. Ayrıca NTV Spor gibi kanallarda maç izlerken şifre sorunu ile de karşılaşmıyoruz. Şu an yaşayabileceğimiz tek sorun internet hızına bağlı olarak görüntüde donmalar olacaktır. Bunların da ilerleyen günlerde aşılacağını tahmin ediyorum.

Son olarak, telif hakkını ödeyerek Lig TV, Avrupa Ligleri ve İngiltere Premier lig gibi platformlardan gösterilen spor kanallarının ve diğer kategorilerdeki kanallar ile de anlaşma imkanı olursa -tabi bunu ücrete yansıtarak- harikulade bir hizmet olacağını söylemek mümkündür.