Facebook İnşaat Alanı Gibi

Son iki gündür sosyal ağ Facebook’ta her şey yerle bir olmuş durumda desem yanlış bir cümle kurmamış olabilirim herhalde. Kendi içlerinde bir şeyler deniyorlar, yeni özellik ekliyorlar, tam oturmadan kaldırıyorlar, tekrar bir yerleri dağıtıyorlar… Kış tadilatındaki oteller gibi.

En başta girişte sorun yaşamıştım dün belli bir vakit aralığında. Değişik bilgisayarlarda, IP numaraları ile çerezler temizlenmiş halde denediysem de giriş yapamadım. Mobil sürümü kullanarak deneme yapmama rağmen giremedim ve hesabımın ele geçirilmiş olacağını düşünerek birkaç yol denedim. Ama hiçbiri çalışmaz durumdaydı şifre hatırlatıcılarının. Akşam saatlerine doğru da giriş yapmayı başardım eski şifremle.

İş bununla kalmadı tabi; dış servislerden içeri aktarım yapan birçok eklenti görevini yerine getirmez duruma geldi bugün de dahil. RSS aktarıcı, Twitter’da yazılan iletileri içeri atan resmi uygulama da başta olmak üzere çoğu uygulama aktarımda başarısız durumdaydı. Hatta birkaç kez Twitter bağlantısını kesip yeniden bağladım ancak sonuca mutlu bir şekilde ulaştığımı söyleyemeyeceğim. Bu sorunları tek ben değil birçok arkadaşımın yaşamış olması da bir problemin ortada olduğunu gösterdi. Bu aktarım sıkıntısı yılbaşında da yaşanmış ve birkaç gün içerisinde çözülmüştü. Umarım o kadar uzamadan sorun ortadan kalkar.

Bunların dışında çerezleri temizlememe rağmen birçok yorum yaptığım gönderideki yorumları göremiyordum. Bu sabah bu durum biraz şekil değiştirerek son yapılan yorumlar haricinde diğer yorumları göstermez durumdaydı ki öğle saatlerinde bu sıkıntı gitti. Tekrar hatırlatmak isterim hatadan emin olmak için farklı bilgisayarlarda denedim.

Bir takım yeniliklerin yapıldığı da şüphesiz tabi. Bunlardan şimdilik keşfedebildiğim:

Resimden çok birşey anlaşılmıyor tabi ki de. Bir arkadaşımızın fotoğrafına yorum yaptığımız zaman hepimiz biliyoruz ki bu kendi profilimizde “Hamdi Angelina Jolie’nin fotoğrafına yorum yaptı “yorum”” şeklinde bir gösterimi oluyor. Fotoğrafa buradan bağlantı kurulabiliyordu ki normalde yeni sayfada açılırdı resim. İşte artık “lightbox” dediğimiz sayfa değiştirmeden modern pencerede gösterim yapıyor fotoğraf için. Hatta albüm görüntüsü oluşturuyor ki diğer resimlere de bakabiliyoruz. Yine fotoğrafa yapılan yorumlar, beğeniler görüntüleniyor. Çok paraya ihtiyaçları olacak ki bu kısımda bile reklam gösterimini boş geçmemişler.

Bu yeni özelliğin bir sıkıntısı olmayacaktır çünkü işleyişi önceki sistemle aynı sadece biraz daha modernize edilmiş. Diğer yenilikleri de birlikte keşfedip göreceğiz.