Masaüstünde Facebook Chat

Windows Live Messenger, Gtalk derken Facebook’un sohbet özelliği de web tarayıcısından masaüstüne taşıyor artık. Chit Chat Facebook yazılımı sayesinde tarayıcımızdan Facebook hesabına giriş yapmadan direkt masaüstündeki uygulama yardımıyla çevrimiçi oluyoruz. Arkadaşlarımızla sohbet edip durumlarını görebiliyoruz.

Sistem olarak Live Messenger ile benzer özellikler taşıyor. Sekmeli sohbet penceresiyle yerden kazanç ve pratik kullanım imkanını bizlere sunuyor.

WordPress Kod Parçaları

WordPress ile tanışmış birçok insan mutlaka kodlara bulaşmıştır. En basit facebook adresi eklemesini bile “sidebar” içerisine eklemek için kodları eliyle tutmuş gözüyle görmüştür. İşin biraz daha ileri kısmında tabi tema düzenleme veya sıfırdan tema yapmak duruyor. İster sadece site yöneticisi olalım ister tema düzenleyelim istersek de sıfırdan tema kodlayan iyi bir kodlamacı olalım bazı zamanlar hazır kod parçalarına ihtiyaç duyarız. İlk aramamız Google veya WordPress Codex içerisinde gerçekleşecektir. Şimdi bunların yanına bir de WordPress Snippets‘i ekliyoruz.

WordPress Snippets içerisinde güncel kod başlıklarını etiket sistemi ile bulabiliyoruz. Bunun dışında kendi aramalarımızı da arama kutusu yardımıyla yapabiliyoruz. Arama sonucunda konuya gittiğimiz zaman kod ve hangi dosyaya ekleneceği bilgisini alıyoruz. Altına yapılan yorumlar ise güzel fikirler veriyor insana kod ile ilgili.

Oldukça güzel bir çalışma ve kaynak olacağı kesin. Tabi gün geçtikçe içeriği de büyüyecektir, her aramaya cevap verebilir hale gelecektir.

Share Sidebar

Sosyal imleme sitelerine, Facebook’a, Twitter’a veya diğer sosyal ağlara içeriklerimizi göndermek için “share tool” dediğimiz araçları kullanıyoruz. Genelde içeriklerimizin altında veya üstünde bulunuyorlar. Ancak Share Sidebar ile sayfanın sağ veya sol kısmına konumlamak mümkün. Servise ilk girişte sağ veya sol konumu ardından da istediğimiz siteleri seçiyoruz. E-posta adresimizi ve internet adresimizi de yazıp “get code” butonuna basıyoruz. Hepsi bu kadar, kodu alıp sayfamızın uygun yerine gömüyoruz.

Nokia WordPress Uygulaması

WordPress geçtiğimiz günlerde Nokia için bir uygulama yayınladı. Uygulamada; yazı ekleme, yorum onaylama, istatistik görüntüleme ve daha bir çok işlev yerine getirilebiliyor. Bunun yanında resim ve video paylaşımı da imkanlar dahilinde. Destekleyen telefonlar için Symbian 60 serisi telefonlar yazılmış olsa da Nokia 5800’a yüklediğimde uygulamayı çalıştıramadım. Konuyla ilgili forumları inceledim ancak bir sonuç bulamadım.  Kendi sitelerinde her ne kadar S60 deseler de dış kaynaklarda yeni seri S3 ürünlerinin (C6, N8, C7) bu uygulamayı desteklediği söyleniyor. Uygulama ile ilgli WordPress’in resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İki Facebook Kullanıcısı Arasındaki Olayları Görüntüleme

Facebook’da iki kişi arasındaki bağı görmenin en iyi yolu iki kişiyi tek profilde toplamaktır. Tek profildeyken iki kişinin ortak profil resmini, ortak arkadaşlarını, üye oldukları ortak grup ve sayfaları, yorumları ve duvar yazılarını görmek mümkün oluyor. Aslında olayı aşağıdaki resme bakarak daha iyi anlayacağız:

Ben ve arkadaşımı tek profil sayfasında çağırdım. İkimizin etiketli olduğu bir fotoğraf sistem tarafından otomatik olarak profil resmi yapılıyor. Sayfanın sol kısmında ortak arkadaşlarımızı görüyoruz. Duvar kısmında da birbirimize yazdığımız duvar yazıları ve yorumları görebiliyoruz. Bu profil sayfasının en altında da ikimizin de bulunduğu sayfa ve gruplar listeleniyor.

Bu sistem aslında bir filtreleme oluyor. Sadece iki kullanıcı arasındaki olaylar görüntülenmiş oluyor. Bunu yapmanın yolu ise internet tarayıcısının adres çubuğundan geçiyor. Adres çubuğuna şu komutu vererek bu çağırma işlemini gerçekleştiriyoruz:

http://www.facebook.com/Kullanıcı1?and=Kullanıcı2

Sadece koyu yazdığım yerlerde oynama yapıyoruz. Kullanıcı 1’e ilk kullanıcımızın kullanıcı adını veya ID’sini ikinici kullanıcıya da gerekli bilgileri yazıp sayfaya gidiyoruz.

Sunulan bu hizmet için kullanıcılar dilediği güvenlik ayarlarını da sayfanın sağ kısmındaki “Account Protection” kımsından yapabiliyor.

Wikipedia Kitap Oluşturucu

İnternetin en büyük bilgi bankası, çevrim içi ansiklopedi Wikipedia artık güzel bir hizmet daha veriyor. Kullanıcısına araştırma yaptığı konularla ilgili PDF formatında çıktı almasını sağlıyor. Birden fazla konuyu bile ekleyip tek dosya altında toplama imkanı sunuluyor.

Bu hizmeti kullanma için Wikipedia Book Creator sayfasına gidip “start book creator” butonuna basmak ve daha sonra da arama yaptığımız konuları hizmetin araç çubuğundan yardım alarak ekleyebiliyoruz. Son olarak kitap görüntülemeye giderek PDF formatındaki dosyamızı alabiliriz. Ödev hazırlarken ciddi anlamda vakit kazandıracağı veya araştırma yapanlar için harika bir derleme aracı olduğu kesin.

Eski Oyun Arayanlara

Zamanında televizyona bağlanan oyun araçlarında oynadığımız Mario, Street Fighter tarzı oyunları siz de benim gibi özlüyorsanız Freeoldies‘a uğramak yeterli olacaktır. İçerisinde oyun araması yaptırabiliyoruz ve oyunun bulunduğu sitelerden aradığımız oyunu indirebiliyoruz. Ayrıca oyun ile ilgili kısa bilgiler ve çıktığı yıl bilgisi de veriliyor. Tüm bunların yanında yıla veya isme göre aratma yapabiliyoruz.