Google Müzik

Geniş bant internetin yaygınlaşmasının ardından en çok nasibini alan sektörler müzik ve video oldu. Hem olumlu yönde hem de olumsuz yönde nasiplendi her iki sektörde. Olumlu yönü yasal müzik yayını yapan servislerin artması oldu. Olumsuz yönü de korsan piyasasının çok daha rahat hareket etmesine imkan vermesiydi. Artık insanlar para harcamadan müzik dinlemeyi daha çok seviyor şüphesiz.

Kullanıcılarına ücretsiz müzik yayını yapan ilk servislerden birisi Last.fm’di. Ancak servis bir süre bu hizmetini ücretsiz sağladıktan sonra ücretli hale getirdi.

Ben kendim de iki yıl kadar last.fm’i aktif olarak kullandım. Bir süre ücretsiz daha sonra da ücretli olarak dinlemeye başladım. Ancak geçtiğimiz ay ödeme sisteminden çıkarak servisdeki hesabımı pasif hale getirdim. Şöyle düşününce aylık 5 dolar iyi bir ücret. Bir de yaptığım istatistiklerde servisi eskisi kadar kullanmadığımın farkına vardım. Bunun sebebi de Fizy.

Ardından internetten müzik dinleme adına Fizy ile bir devrim yapıldı. Kullanıcılara “playlist” oluşturma imkanı sağlayan ve diğer servislerden çektiği müzikler ile çok geniş bir kütüphane sunan Fizy son zamanların en çok kullanılan müzik servisi olmayı başararak gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde Last.fm’i kısmen iğnelemiş oldu.

Bu pastaya artık bir ortak daha geliyor ki bunun adı Google. Google, dünden itibaren Hindistan’da müzik arama hizmetini sağlamaya başladı. Hizmetin sağlandığı sayfada öneri albümler de yer alıyor. Kullanıcı isteğine göre bunlardan seçim yapabiliyor veya istediği müziği arama yaptırıp dinleyebiliyor. Albümler Facebook, Twitter veya e-posta yolu ile paylaşılabiliyor.

İlerleyen günlerde diğer ülke kullanıcılarının da hizmetine açılacağını düşünebiliriz. Çünkü daha önce Çin kullanıcılarına bu hizmet sunulmuştu.

Fizy’nin ardından Google’ın da böyle bir hizmet vermesi müzik dinlemeyi seven her kullanıcının ilgisini çekecektir. Korsanın da kısmen önüne geçecektir. Çünkü böyle hizmet sunulmuşken kimse forumlarda veya ne olduğu belli olmayan sayfalar içinde “empi3” indirmek için kendini paralamayacaktır. İşin diğer bir ayağı da internet üzerinde dinlenen müziklerin sosyal ağlarda arkadaşlarla paylaşılması ki bu gün geçtikçe önem kazanıyor.

Küçük Bir Kazadan Sonra Tekrar Birlikteyiz

Yaklaşık 2 hafta önce ufak bir kaza sonucu yüzük parmağımı (yüzük takmasam da )  azıcık derinden kestirdim. Birkaç dikiş filan atıldı, bandaja alındı derken internet varlığımı sadece Twitter üzerinden gösterebildim. Tam eklem yerinden kesildiği için çok fazla hareket ettirme diye uyardı melek yüzlü hemşire 🙂 Dikişler dün alındı ve kesiğin büyük kısmının kaynamış. Şu an bazı kısımları çok az oranda hissediyorum ve oldukça zor oynatıyorum. Tamamen kaynadıktan sonra bu sıkıntıların geçeceğini söylediler. En azından yazı yazabilecek hale geldi.

Bu zaman zarfında kendimi bilgisayardan soyutlayıp Fatmagül’ün suçu ne dizisi başta olmak üzere tüm anne, abla dizilerini izledim. o Fatmagül’ün suçu ne acayip şeydir öyle. İki gündür dolaşan haberlere göre birileri balonunu da yapmış (: Ayrıca dün akşam Beşiktaş maçını izleyip kahroldum. O ne rezaletti öyle?

Neyse ki yazılacaklar listem de çok boş değil. Yazacağım şeyler var. Yavaş yavaş, dozunu hafiften arttırarak vereceğim bünyelere. Tekrar görüşmek üzere parmaklara iyi bakın 🙂

jQuery 1.4.3 yayınlandı

Hafta sonu jQuery’nin yeni versiyonu olan 1.4.3 yayınlandı. 1.4 versiyonunda bulunan bazı hataların düzeltilmesinin ve performans arttırımın yanı sırada 4 tane de yeni fonksiyon eklenmiş durumda. Ayrıca kütüphanenin tüm kodlama standartları JSlint kontrolünden geçecek şekilde tekrar düzenlenmiş ve bazı bağıl metodlardan kurtulunarak kütüphane içinde tam modülerlir sağlanmış.

Yenilikler içerisinde en göze çarpan  kısımlar ise, HTML5 data desteğinin eklenmesi ile CSS modülün baştan yazılması olmuş.

Yeni eklenen fonksiyonlardan belki de en önemlileri, jQuery.type() ve jQuery.isWindow() fonksiyonları olmuş. Bu iki özellikden birincisi, ilgili nesnenin türünü ve boşsa geri dönecek değerin “undefined” mı yoksa “null” mu olacağını kestirebilmenize yarıyor. Özellikle kontrol mekanızmalarında fonksiyonun doğru çalışmasını sağlayabilecek bir fonksiyon olmuş. jQuery.isWindow() fonksiyonu ise, kodunuzun gerçek bir tarayıcı penceresinde mi yoksa iframe içerisinde mi çalıştığı kontrol etmeye yarıyor.

jQuery 1.4.3 sürümü ile alakalı tanıtım yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Yeni eklenen ve yenilenen fonksiyonlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

HTML5’in Periyodik Tablo Üzerinde Gösterimi

HTML5, internet aleminde birçok yeniliği getirmesinin yanında eski HTML sürümlerinde hazırlanmış siteleri de yeniden gözden geçirme gereksinimi uyandırdı. Bu yazımda HTML5 elemanlarının periyodik tablo şeklinde gösterimini ve herhangi bir sitenin bu elemanları kullanımına bakacağız.

Josh Duck’un HTML5 tablosunda tüm etiketler periyodik tablo üzerinde ve aynı mantıkta hazırlanmış.

Ayrıca tablonun dışında istediğimiz sitenin bu elementleri ne miktarda kullandığını da görebiliyoruz.

Bu şemada kendi blogumun kullandığı elementleri görüyoruz. Kaç defa kullanıldığını ise aktif olan elemanın etiketin üzerine gelerek öğrenebiliyoruz. Bu şemadan çıkarttığım ders temamı geliştirip HTML5’e daha uyumlu hale getirmek oluyor (:

90lar’ın Müzikleri

Daha bisiklet sürmeyi bilmeyip kısa pantolonla dolandığım zamanlarda şarkı nedir bilmezdim tabi. Sadece dinlemek için dinlediğim sıradan şeylerdi. Ancak şimdilerde Facebook’da veya diğer mecralarda paylaşılan 90’lı yılların müziklerinin birçoğunu hatırlıyorum. Şarkıların hepsi çok güzel. Şimdikiler şöyle dönüp bakmalı kesinlikle. Şöyle bir çalma listesi hazırlayayım dedim ancak bilgisayarda bununla ilgili yeteri kadar arşivimin olmadığının farkına varıp Fizy’i açtım. Bir derleme yapıp çalma listemi oluşturdum. Siz de bir göz atmak isterseniz hatta tavsiyede bulunursanız beklerim.

Goo.gl Link Kısaltma Aracı

Google, geçtiğimiz aylarda link kısaltma servisi olan Goo.gl‘ı duyurmuştu. Ancak açıldığı zaman sadece API desteği ile dış araçlara destek veriyordu. Kendi içinde ise herhangi bir link kısaltma aracının olmaması tabi ki servisin hızlı yayılmasına biraz engel olsa da artık bomba gibi özelliklerle diğer benzer servislerden kendini ayırt edebilecek durumda.

Google kullanıcı adı ve parolası ile giriş yaptıktan sonra bizi link kısaltma formu karşılayacaktır. Kutucuğa kısaltmak istediğimiz linki yazıyoruz. Daha sonraki girişlerde alt kısımda önceden kısalttığımız linklerin listesi ve tıklanma sayıları yer alıyor. Listeyi günlük, haftalık, aylık, yıllık olarak da almak mümkün.

Linkler ile ilgili detaylara tıkladığımızda ise oluşturulma zamanı, tıklanma sayıları, yine zamana göre istatistik dağılımlarını alabiliyoruz. Bunların yanında tıklamaların hangi ülkeden, hangi tarayıcı ile ve hangi işletim sistemi ile yapıldığının bilgileri de yer almakta. Kısacası çok detaylı istatistik bilgileri vererek diğer servislerden farkını gösteriyor.

Eminim ki bundan sonra en fazla tercih edilen link kısaltma servisi olarak bizlere hizmet verecek Goo.gl. Açıkcası bu kadar detaylı istatistik verilerinin kullanılması birçok geliştiricinin de iştahını kabartacaktır.