Sinemayı Pekyakın’dan Takip Edin

Sinema programlarına mutlaka hayatımızda bir defa bakmışızdır. Dergi, gazete gibi yayın organlarından ziyade artık internet bu konuda üstad sayılabilir. Sinemaya gitmeden önce gösterim zamanlarını, hangi sinemada oynadığını ve daha birçok bilgiyi elimizin altındaki oyuncaklardan (telefon, pad, bilgisayar) bakıp bilgi alıyoruz. “Gelecek” programı da yine internetten fevkalade öğreniyoruz.

Türkçe yayın yapan onlarca sinema sitesi var. Ancak gelecek programları çok detaylı inceleyen başlı başına servisler de eksikti. Bu eksiği ise Ali Bahşişoğlu önderliğinde Pekyakinda.net ile kapattık.

Pekyakinda.net, projenin başlangıcından beri haberdar olduğum işlevselliği bir yana tasarımına da hayran kaldığım bir servis. Servis ile sinemada gösterime yakın zamanda girecek olan filmlerle ilgili yönetmen, yapımcı, slogan ve kısa özet bilgilerini bulabiliyoruz.

Bunların dışında HD olarak izleyebileceğimiz fragmanlar, film hakkında yapılan yorumlar, site içi yapılan oylamaya göre puanları da görmek mümkün. Ayrıca vizyondakiler kısmında şu an gösterimde olan filmleri görebiliyoruz.

Servisin sunduğu en güzel hizmetlerden birisi de ücretsiz üye olarak filmleri beğenmenin yanında gösterime girdiği anda bizi haberdar eden bir sistemin bulunuyor olması. Eğer istersek Facebook hesabımızla da üye olabiliyoruz servise. Bu oldukça hoş durmuş aslında.

Tabi her yeni servis gibi eksik yanları kısıtlı sayıda mevcut. Vizyondaki filmler için sinema/seans bilgileri bulunsa (il/ilçe bazlı) daha iyi olacak. Ayrıca hatırlatma şu an sadece görebildiğim kadarıyla e-posta üzerinden yapılıyor. İleri zamanlarda SMS yoluyla da bu sağlanırsa asil duruşuna bonkörlüğünü de ekleyecektir servis. Bir de üye olurken e-posta onayı yerine spam engelleyici bir kod vs. sistem kullanarak işlemi uzatmadan daha kısa sürede işlem gerçekleştirilebilir.

Yabancı servislere ağırlık versem de blogumda Türkçe servisleri tanıtmak daha çok hoşuma gidiyor. Emeklerinden dolayı Ali’ye teşekkür eder yayın hayatında başarılar dilerim.

Twitter’da İlk Güncellemeyi Bulma

Son günlerin gözde durum güncelleme servisi Twitter’a ünlülerden dolayı akın eden kullanıcıların ilk girdilerine dair bir mevzu açılmıştı FriendFeed’de. Birçoğunun ilk mesajı “ee ben hiçbişey anlamadım Twitter’dan” olan bu tür kullanıcılara bir alternatif de özlü söz, şarkı sözü yazanlar oluyor. İşte tam bunlar üzerinde dönüp dururken kendimin ilk mesajını merak ettim. Bunu sağlayan birkaç tane servis var. En sağlıklı çalışanı ise My Tweet 16.

Kullanıcı adını yazarak ilk 16 girdimizi gösteren servis ücretsiz ve oldukça güzel. Benim ilk gönderimi merak edenlere cevabım ise Serdar Ortaç’ın şarkısı olacak (:

CSS3 : Gradient Oluşturma

CSS3 ile gelen yeniliklerden birisi de renk geçişleri dediğimiz gradient nesnelerinin resim dosyası kullanmadan yapabilmemizdir. Hem sitelerin bant kullanımını düşürme hem de hızlı açılması açısından önemli bir gelişme bu özelliği kullanım ise oldukça kolay.

Kod kullanımı yerine renklerini seçtiğimiz taktirde bunu bizim yerimize oluşturacak, ortadan, yandan, üstten olmak üzere farklı konumlamalara göre bize kodunu verecek bir servis var.

Yapmamız gereken şey serviste renkleri seçip alt kısımda çıkan yönlenlerden bizim isteğimize yanıt verenin CSS sınıfını seçip CSS dosyasına eklemek olacak.

Gmail İmzaları Artık Daha Şık

Gönderdiğimiz e-postalarda imza oldukça önemlidir. İsim, kişisel iletişim bilgileri gibi birçok bilgiyi paylaşmak hem e-postaları gönderdiğimizde karşı tarafın hatırlaması için hem de kendi kimliğimiz açısından önemlidir.

İmzalar her ne kadar sadece metinlerden oluşsa da artık devir değişti ve daha biçimlerde karşımıza çıkmak zorunda. Geçtiğimiz dönemlerde Gmail Labs’ın sayesinde html etiketleri kullanmamıza imkan sağlanıyordu. Ancak kısmi olarak kullanabiliyorduk.

Şimdi ise Gmail Labs’a gerek duyulmuyor. Çünkü Gmail, imza kısmında artık zengin metin editörü kullanımına izin veriyor.  Gmail’den “setting” sayfasına gidip “signature” kısmından istediğimiz düzenlemeyi yapabiliriz.

Flickr Fotoğraflarını Facebook’da Gösterme

Pazar günü gezimin fotoğraflarını Flickr’a aktarmadan önce Facebook’da bu fotoğrafları nasıl gösterebileceğimi düşündüm. Önceden eklenti kullanıyordum ancak çok sağlıklı değildi birçoğu. Sağlıklı olsa da istediğim gibi değildi. İstediğim eklenen her bir fotoğrafı (herkese açık olan) Facebook profilimde yeni bir öğe olarak göstermesiydi. Ancak ben çözümü eklentilerde ararken Flickr’ın kendi içinde buldum. Önce Flickr hesabına giriş yapıyoruz ve http://flickr.com/account?tab=extend bağlantısına gidiyoruz. Karşımıza gelen sayfada Facebook ile ilgili bir bağlantı uyarısı çıkacaktır. “connect” butonu ile Flickr hesabımızı vereceğimiz izin seçenekleri ile Facebook’a bağlıyoruz. Tüm işlem tamamlandıktan sonra eklediğimiz fotoğraflar Facebook profilimizde ayrı ayrı yayınlanıyor. Hepsi bu kadar (: