Firefox’un Şişmesine Birkaç Çare

İş yerinde kullandığım bilgisayar  üstün özelliklere sahip olmayan sadece 512 Ram ve P4’ün ilk serilerinden birine sahip bir emektar. Yıllardır Firefox kullanan ben, bu emektarda geçtiğimiz günlerde Firefox’dan vazgeçmek zorunda kaldım. Sebebiyse hem simge durumuna küçülmüş halinde hem de açık halinde Firefox’un bilgisayarı çok aşırı bir şekilde şişirdiği neredeyse ikinci bir işlemi yapmaya izin vermediğinden kaynaklanıyordu. Chrome denedim ama onda daha kötüydü durum. Birkaç gün Opera ile fölrt ettik. Ama Opera da sarmadı. Gönlüm hep Firefox’dan yana olduğu için olsa gerek…

Ben de şöyle ufak çaplı bir araştırma yapıp Firefox’u optimize etmeye karar verdim. Sırasıyla şu iki işlemi yaptım.

  • Firefox adres çubuğuna about:config yazıp konsola giriyoruz. İlk satıra sağ tıklayıp “Yeni>Boolean” komutundan gelen ufak pencereye config.trim_on_minimize yazıp tamam diyoruz. Gelen ikinci pencereden true seçeneğini işaretleyip işlemi tamamlıyoruz.
  • İkinci olarak yine about:config‘de il satıra sağ tıklayıp “Yeni>Sayı” komutunu veriyoruz. Gelen iletişim kutusuna browser.cache.memory.capacity komutunu yazıyoruz. İkinci gelen pencereye de eğer bilgisayarımızdaki ram 128MB ile 512 MB arasındaysa 5000, 512 MB ile 1 GB arasındaysa 15000 yazıp tamamlıyoruz.

Sonuç ise görülmeye değer. Önceden şişen bilgisayar daha kanlı canlı çalışıyor. Öncesinde Firefox’u simge durumuna bile alsak ram tüketimi uçuyorken bu düzeltmeler ile 1600 KB’a kadar iniyor. İkinci bir program açtığımda bilgisayarı camdan dışarı fırlatma isteği oluşmuyor içimde. Ayrıca Facebook ya da diğer ağlardaki videoları takılmadan izleyebiliyorum. Yani kısacası kesinlikle yapılması gereken bir optimizasyon.

WordPress:Sosyal Ağlardaki Gibi Zaman Gösterimi

Facebook, Friendfeed, Twitter ve diğer birçok serviste gönderiler “2 dakika önce, 8 gün önce” şeklindeki zaman formatında görüntüleniyor. Aslında bu tür gösterim daha güzel. Çünkü gönderinin ne kadar eski olduğunu dakikasına kadar görebilmemiz mümkün. Bloglarımızda ise sadece tarih ve saat biçiminde gösteriliyor. Yani ne kadar süre önce gönderildiği gösterilmiyor. Bunun için Timeago eklentisi hazırlanmış. Eklentiyi indirip etkinleştirdikten sonra WordPress blogumuzdaki tarih ve zaman imgelerini “… dk/gün önce” formatında görüyor olacağız.

Sitelerimize UpTime Monitör Servisi

Uptime internet sitelerinin yüklü olduğu bilgisayarın yani sunucunun cevap vermeyen zamanıdır. Yani biraz daha açacak olursak %99 uptime demek 100 günlük bir süreçte; sunucuya 99 gün bağlantı gerçekleşmiş yani sunucu cevap vermiş 1 gün cevap vermemiş demektir.

Sitelerin bu uptime durumunu gösteren birçok masaüstü uygulaması ve internet servisi bulunuyor. Bu yazımızda uptime durumlarını gösteren ücretsiz bir çevrimiçi servis olan Uptime Robot‘u inceleyeceğiz.

Servise önce ücretsiz olarak üye oluyoruz. Daha sonra da oturumumuzu açıyoruz. “Add new” butonundan takip etmek istediğimiz sitenin görünecek adını ve adresini yazarak listemize ekliyoruz. Sistem de mantık olarak belirli sürelerde (5dk.) robot yardımıyla sitemizi ziyaret edip monitörde görüntülemeyi sağlıyor.

Servise istediğimiz kadar servisi ilave edebiliyoruz. En büyük avantajı tüm siteleri takibe alabilmemizdir. Çünkü sitelerin izlenmesi için herhangi bir kod parçasına ihtiyacımız kalmıyor.

Son olarak servisin sunucuya ulaşamadığı zamanlarda SMS ve e-posta ile haberdar etme hizmeti de mevcut. Ancak SMS hizmeti için Türkiye maalesef listede yok.

Photoshop Fırça Arama:FindBrushes

Photoshop fırçaları tasarımcılar için candır hiç şüphesiz. Eğer orta seviyede bir tasarımcıysa çok çok daha önemlidir. Son zamanlarda fırçalarda ele alınan işlemeler ve figürler görsel olarak çok zengin. Duvarkağıdı tasarımı, matbu tasarımlar, web tasarımı ve diğer birçok tasarımda fırçalardan faydalanıyoruz. Fırçaları bulmak için birçok kaynak var. Bunlardan en önemlisi ve en çok bilineni de Deviantart olsa gerek. Ancak FindBrushes sayesinde sadece istediğimiz fırça ismini yazıp sonucunu beklemek yeterli oluyor. Güzel bir kaynak.

Google Apps Market

Google’ın birkaç gün önce değişik yerlerde yakın bir zamanda kendi servisleri içinde çalışan uygulamarı dizin halinde sunacağı bir servisi hizmete geçireceğini okumuş, duymuştuk. İşte Google o bahsedilen Apps dizinini duyurdu. Burada tüm Google servisleri için hazırlanmış uygulama ve betikleri bulabiliyoruz. Kategoriler halinde sunulan dizinde arama yaptırmak mümkün. En fazla yüklenen uygulamalar, en fazla rağbet görenleri de ayrı ayrı görmek mümkün. Hem kendisi için hem de kullanıcılar için gerekli olan bir servisi daha hizmete sunan Google’ın çok iyi yaptığını da söylemeden yapamayacağım 🙂

Buzz Arama Motoru

Sosyal ağlar içinde arama yapmak için birçok servis mevcut. Bunlara bir yenisi de Google Buzz içinde arama yapmamızı sağlayan Buzzzy oldu. İstediğimiz arama kelimesini girdikten sonra bütün profillerde arama yaparak karşımıza başarılı sonuçlar çıkarıyor. Oldukça başarılı.

50 Mavi Tonlu İlham Kaynağı Tasarım

Mavi renk insana huzur verir ve rahatlatır. Deniz, gökyüzü gibi insanı rahatlatan doğa bileşenleri de mavi renktedir. Mavi gözlü insanlar daha ilgi çekicidir. Site tasarımlarında da mavi rengin önemi çok büyüktür. Mesela kendi blogumda mavi tonlar ağırlıklı ve rahatlatan bir görünümü var. Yine bakıldığında yeni nesil sitelerin birçoğu mavi renkleri mutlaka kullanıyor. Ben de buna istinaden bu yazımda mavi tonlardan oluşturulmu, ağırlığını mavi tonların oluşturduğu 50 tasarımı derledim. Bu derlememde de Türk siteleri var.

1-holidays4scubadiving

2-marketing-informatico

3-dc2009.drupalcon

4-designdisease

5-strawpollnow

6-ekochgren

7-divvoted

8-getmefast

9-aandesigners

10-dezignus

11-dgerelo

12-adventuredrop

13-serj

14-pumatalk

15-thegreatbeardedreef

16-stroybass

17-luxuscreations

18-ormanclark

19-vimeo

20-vgdesign

21-thealamobasement

22-bluedotsdesign

23-bluedotsdesign.com-Blog

24-egonautica

25-dizzain

Bu tasarımla ilgili özel not düşmeden geçemeyeceğim. Google’da yaptığım “diving” yani dalış aramasında karşıma kaç tane site çıktıysa hepsi bu tasarımın ya birebir aynısını ya da üst header resmini yürütmüşler. Bu kötü bir durum tabi.

26-indiqo

27-morphix

28-cloudia

29-webdesign-fr

30-jaesal

31-arbel-designs

32-vegasuncorked

33-samsungmobile

34-titkostelapo

35-dobisko

36-orkid

37-yapıkredi

38-hayatsu

39-erikli

40-deniztaksi

41-denizemeklilik

42-sakasu

43-hamidiye

44-galaksiajans

45-bellona

46-işbiryatak

47-mimarincesme

48-samsung

49-nivea

50-atlasjet

Yastığın Uykuya Etkisi

Son zamanlarda yayınlanan film ve dizilerdeki sevişme sahneleriyle ilgili yok efendim araya yastık koymuş yok efendim koymamış, kaymış şeklinde türlü türlü laflar dedikodular dönüyor. Hani bu muhabbeti yapan da uzak değil böyle hergün yüzünü gözünü gördüğünüz abiler. Bildiğin abi hem de kanlı canlı. Ama yastığın amacı o değil hacı. Yastık, böyle yatmalık bir araçtır. Önceden benim onun üzerine başımı koyduğum daha sonra manyaklaşıp kafamın üstüne aldığım şimdilerde ise eski haline geri döndürdüğüm, yumuşak birşeydir. Konuyu dağıtmadan da asıl mevzuya gireyim. Psikolojik midir yoksa gerçekten faydası var mıdır bilmem? Ancak kafamı yastığın altına alıp yattığım zamanlar bir araba dayak yemiş gibi kalkarken kafamı yastığın üzerine koyunca daha mutlu ve dinç kalkıyorum. Tavsiye bile ederim o derece. Neden yazdım şimdi bunu? İlgili kategoriyle hasret gidereyim diye 🙂

Youtube Videolarından Telefon Zil Sesi Oluşturma

Her gün Google’ın video paylaşım servisi Youtube ile ilgili bir çok yeni servis açılıyor. Şimdi bahsedeceğim servis ise bir hayli ilginç ve kullanışlı. Servis, Youtube videolarından telefonumuza zil sesi oluşturmamızı sağlayacak kesme, değişik formatlarda kaydetme ve arkadaşlarımızla paylaşma imkanını sağlıyor. Kullanımı ise çok basit. Şimdi birlikte göz atalım.

Tube2Tone adlı servis bizi aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılıyor. Buradaki “search” kutucuğuna zil sesimizi oluşturacağımız Youtube video bağlantısını yazıyoruz. Ardından yanındaki butona basıyoruz. Videomuz yükleniyor ve yürütme düğmesi ile harekete geçiriyoruz. Kayıt yapmak istediğimiz bölümden itibaren kırmızı nokta şeklinde olan “rec” kayıt düğmesine basıyoruz. Tekrar basıncaya kadar buton kayda devam ediyor ve bir süre sonra kendisi otomatik olarak duruyor. Çünkü tamamını değil bir kısmını zil sesi yapabiliriz.

Bu aşamada son olarak “create” butonu yardımıyla zil sesimizi oluşturmak üzere emir veriyoruz.Hemen ardından telefon türümüzü seçebileceğimiz, zil sesimizi dinleyebileceğimiz ve dosya formatını belirleyebileceğimiz kontrol ekranı çıkıyor karşımıza. Ayrıca bu zil seslerini SMS ile telefonumuza da gönderebiliyoruz. Bu özelliğin Türkiye için çalışıp çalışmadığını denemediğim için bir şey söylemem yanlış olacaktır.

Son olarak arkadaşlarımızla zil seslerimizi paylaşabileceğimiz paylaşım linki veriliyor.