Nokia 5800 XpressMusic Almak İçin 10 Neden

Cep telefonu alma niyetiniz varsa bir de bütçesine göre tercihler arasında kalıyorsanız bu yazıma göz atın derim. İki gündür kullanıyorum ve bu telefona sahip olmanız gereken nedenleri şöyle listeledim.

  1. Dokunmatik olması ve algılamasının Symbian işletim sistemi kullanan bir telefona göre çok iyi seviyede olması.
  2. Menüsünün çok anlaşılır olması.
  3. WLan (kablosuz internet) özelliğinin olması.
  4. Müzik aksesuarları ve isminden de anlaşılabileceği gibi tam bir müzik makinesi.
  5. Sterio hoparlöre sahip olması.
  6. Yeni navigasyon sistemine sahip olması ve dahili GPS bulunması. Hiç kontör veya ücret ödemeden direkt uydudan bilgi alıp sıfır hata ile güzergah desteği sağlaması. Üstelik navigasyon uygulamasında Türkçe sesli yönlendirme mevcut.
  7. Navigasyon yazılımının artık tam lisans olması yani süre kısıtlamasının olmaması. Üstelik ücretsiz. Tek yapılması gereken bu uygulamayı güncellemek.
  8. Çok iyi makro fotoğraf çekimi yapabilmesi.
  9. iPhone ve diğer türevlerinden daha ucuz olması.
  10. Hafif ve kibar bir yapıya sahip olması.

CSS Kodu Hazırlamak Artık Çok Kolay

CSS, web işleri ile uğraşan herkesin kısmen de olsa bilmesi gereken bir iştir. Blog yazarlarının bile bloglarında yapacağı yerleşimlerde, ekleyecekleri resimlerde, yazacakları yazılarda mantıken bilmeleri gereken birşeydir. Daha sonraki aşamada ise kendi tasarımlarını CSS’e aktarıp bir dizayn oluşturması vardır. Ancak bazen bu durum çok kolay olmayabiliyor. CSS’deki tüm terimlerin akılda tutulması bazen zor olabiliyor.

İşte tüm bunları göz önünde bulunduran ve neredeyse hiç bilgisi olmayan birinin bile kolayca CSS hazırlamasına imkan sağlayan Drawter artık imdada yetişiyor. Drawter yazarak değil çizerek CSS kodları hazırlamamızı sağlayan çok güzel bir servis.

Şimdi servisin kullanımından biraz bahsedeyim resimler yardımıyla.

Bizi yukarıdaki gibi üst ve sol kısımda cetveli bulunan bomboş bir sayfa karşılıyor. Burada biz istediğimiz ölçüleri çizeceğiz. Örnekte ben 500 px genişlik ve 50 px yüksekliğe sahip bir alan çizdim. Şidmi ikinci resimde bu alana div mi yoksa başlık mı veya başka bir şey mi geleceğini belirleyeceğiz.

Az önce çizdiğimiz alana “drawing options” menüsünden ne atayacağımızı seçiyoruz. Ayrıca “markup tree” yardımı ile iç içe giren divleri görebiliyoruz. Daha doğrusu kutu modelini daha basit bir şekilde görebiliyoruz.

Tüm işlemlerimiz bittikten sonra da “code” menüsünden kodumuzu oluşturuyoruz. Hepsi bu kadar. Zaten HTML yerleşim kodunu da CSS kodu ile birlikte verdiği için tekrar zamanımızı harcamaya gerek kalmıyor. Ayrıca işe başlamadan önce şuradaki videoyu da izleyerek anlatmak istediklerim hakkında daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.

Youtube Videolarına Yazı Ekleme

Videolarda bazen yazı yazmak uzun iştir. Herhangi bir video düzenleme programı ile de yapılması bazen imkansız oluyor. Belli başlı programlarla yapmak gerekiyor. Hele bir de internet ortamındaki bir videoya bu işlemi uygulamak çoğu kez işkenceden farksız olmuştur.

Ancak Easy YouTube caption creator yazrdımıyla bu iş oldukça basit bir hal alıyor. Servisdeki kutucuğa üzerinde düzenleme yapmak istediğimiz videonun adresini yazıyoruz. Tabi video adresi Youtube üzerinden olmalı! Ardından ikinci adıma geçerek videomuzu izlemeye başlıyoruz. Yazı eklemek istediğimiz yerlerde “a” harfine klavyemizden basıyoruz ve alttaki kutucuğa istediğimiz yazıyı yazarak bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

WordPress İçeriklerini Google Buzz’da Paylaşma

Geçtiğimiz hafta duyrulan Google Buzz için eklentiler ve araçlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de WordPress blogumuzda yayınladığımız içerikleri Google Buzz’da paylaşmak için diğer sosyal ağ butonlarının yanına Google Buzz’u da ekleyen Wp Google Buzz. Kullanımı oldukça basit. Öncelikle eklentiyi indiriyoruz. Eklentiyi plugin dizinine atıyoruz ve aktifleştiriyoruz.

Panelde eklentinin ayarları ile ilgili kısım karşımıza geliyor. Buradan buton ayarlarını ve diğer ayarları kendimize göre uyarlayıp aşağıdaki kodu temamızın single.php (tema yerleşimine göre comment.php dosyası da olabilir) dosyasının içinde uygun bir yere yerleştiriyoruz.

<?php if(function_exists('add_wp_google_buzz')) { add_wp_google_buzz(); } ?>

Hepsi bu kadar. Artık ziyaretçilerimiz veya kendimiz yazılarımızı bu yolla Google Buzz’da paylaşabileceğiz.

Facebook’da Müzik Paylaşmak Artık Daha Güzel

Facebook’da videolar yardımıyla müziklerimizi paylaşıyoruz. Tabi belli grup veya hayran sayfalarının verdiği veya tarafımızdan yüklenen videolar bunlar. Müzik paylaşımı da bu videolar aracılığıyla yapılıyordu. Ancak Feeder.fm Facebook üzerinde müzik paylaşımına yeni bir soluk getiriyor. Duvarımızda istediğimiz sanatçının müziğini paylaşabiliyoruz. Hem de video şeklinde değil bildiğimiz mp3 şeklinde ve mp3 çalıcıyla paylaşıyoruz. Yapmamız gereken şey ise Feeder.fm adresine gidip “connect with Facebook” butonuna basmak olacak. Sonrasında istediğimiz müziği veya sanatçıyı arama yaptırıp duvarımızda paylaşabiliyoruz. Hepsi bu kadar ve güzel 🙂

Gmail’i Buzz Tuttu

Gmail içinde yeni bir Google oyuncağı olan Buzz yerini aldı. Dün biraz oynadık tabi bu oyuncakla. Genel izlenim iyi yönde.  Wave fiyaskosunun ardından FriendFeed’e alternatif olarak Buzz’un gelmesi aslında sürpriz oldu. Ayrıca dün Google DNS kullanıcıları bir süre FriendFeed’e erişim sağlayamadı. Ancak her yeni servis gibi Buzz’un da çeşitli eksikleri ve hataları var. Ben kendimce şöyle bir liste yaptım.

  1. Gmail’e girmeden açılmıyor.
  2. Google Profilinden görünüyor anca canlı akış değil sadece kendi iletilerimizi görebiliyoruz.
  3. Diğer servislerdeki gibi tasnif yok. Yani gelene mesajlar, bizim katkıda bulunduğumuz girdileri görme imkanı sandığımızdan daha zor.
  4. Yorum bıraktığımız girdilere gelen yorumlar e-postamızın yani Gmail’in gelen kutusuna düşüyor ki bu çok büyük bir yanlış. Kimse posta kutusunun böyle şeylerle dolmasını istemez.
  5. “Mute” dediğimiz girdileri geri çağırma özelliği yok. Bunu bıraktık bunların toplu olarak listelendiği bir yer de yok.
  6. Aylar önce yazdığımız bir yazıyı Buzz yeni çektiği için sanki yeni bir girdiymiş gibi gösteriyor. Bu çok kaka bir durum.
  7. Kullandığımız servisleri entegre etme, içeri çağırma özelliklerini seçme gibi bir bölüm yok.
  8. Arkadaş listesini düzenleme gibi bir yetki sahibi değiliz.
  9. FriendFeed’deki gibi bir akış yok. Yani son eklenenler hemen ilk sırada çıkmıyor. Her girdiğimizde aynı yazılarla, aynı paylaşılan öğelerle karşılaşabiliyoruz.
  10. Büyük boyutlu resimleri küçültmüyor.
  11. Çok yavaş çalışıyor.
  12. Madem bir Google oyuncağı öyleyse Google Reader’daki beğendiğimiz veya yorumladığımız içeriklerin Buzz’a da aynı eylemle düşmesi.
  13. Yeni düşen iletilerin daha belirgin olması.

İyi yanlarını da şöyle gösterelim.

  1. Kendi arkadaşlarımızla etkileşim içinde olma.
  2. Sahte hesapların bir miktar da olsa azalması.
  3. FriendFeed’deki gibi primli kişilere prim verilmemesi.
  4. Kendi girdimizi kendimizin beğenebilmesi.
  5. Bloglarla daha içli dışlı çalışabilecek olması.
  6. Şimdilik çok kalabalık olmadığı için daha sade ve daha güzel içeriklerin paylaşılması.
  7. Grup halinde gelen iletileri (Twitter iletilerinin toplu olarak gelmesi gibi) grup halinde göstermesi, kalabalık yapmaması.
  8. Dış kaynaklardan içeri alım yapılan resimleri lightbox ile açması ve resim kaynağını göstermesi.
  9. Paylaşım yapan arkadaşlarımızın Gtalk durumlarını göstermesi (meşgul, çevrimiçi, çevrimdışı).
  10. Daha önceden Google servislerini kullananların takip/takipçi sayılarının açılır açılmaz belli bir miktarda olması ve yabancılık çekilmemesi.
  11. RSS beslemesi var. #link

Aklıma gelenler olursa ekleyeceğim. Şimdi iki konuya el atalım.

  1. Az önce bahsi geçen yorum bıraktığımız veya beğendiğimiz iletilere gelen yeni yorumların Gmail gelen kutumuza düşmesi ve bizi rahatsız etmesi hususunda alınabilecek önlem filtre kurmaktır. Bunun için Gmail içinden Setting bölümüne buradan da Filters sekmesine gidip “create a filter” linkine tıklıyoruz. Şimdi karşımıza gelen ayarlardan subjet kutucuğuna Buzz yazalım ve bir sonraki adıma geçelim. Buradaki Skip the Inbox seçeneğini işaretliyoruz ve bir de etiket atayıp işlemi tamamlıyoruz. Artık Buzz ile ilgili iletiler Gelen Kutusu’na değil bu yeni oluşturduğumuz etiket altına düşecektir.
  2. FriendFeed veya diğer kullandığımız servislere Buzz’u entegre etmek için RSS adresi kullanıbilir. Bunun için http://buzz.googleapis.com/feeds/hamdiyaman/public/posted adresinde hamdiyaman yazan kısma kendi profil isminizi yazmanız yeterli.

Son olarak söyleyeceğim beni takip etmek isteyen arkadaşlar için profil adresim buradadır. Hepinizi beklerim. İki çift lafın belini kıralım. Olmazsa okey oynarız, çifte gider tur deriz 🙂

Twitter Listelerini RSS İle Takip Etme

Twitter’ın geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu liste özelliğini RSS ile takip etmek mümkün değildi. Her ne kadar kendi profilimize bu imkan sunulsa da listelerimiz için böyle bir seçenek yoktu. Ancak bu özellik olmasa da bize bu hizmeti sunan bir servis var. Yapmamız gereken TwitterList2RSS‘e gidip kutucuğa RSS ile takip etmek istediğimiz listenin normal URL bağlantı adresini yazmamız yeterli.

10 İlham Kaynağı WordPress E-Ticaret Tasarımı

WordPress temelinde her ne kadar blog içerik yönetim sistemi olsa da birçoğumuzun farklı projelerde kullandığı bir ilaçtır. Gerek firma tanıtım siteleri için, gerek ürün sergilemek için gerekse e-ticaret için. Bu durum da WordPress’in kullanıcılara sağladığı dizayn esnekliğinden kaynaklanıyor. Birçok içerik yönetim sistemi kendi fonksiyonları dışındaki öğelere yer vermezken WordPress’e istediğimiz herşeyi entegre edebiliyoruz. Bu yazımda da WordPress’in blog haricinde e-ticaret için kullanıldığı yerleri derledim. İlerleyen günlerde bunu sağlayan eklentileri de derleyip bilginize sunacağım.

1-camerashopper.info

2-icondock.com

3-daisyjs.com

4-demo.billionstudio.com

5-neuro-enhancement.com

6-simpleshopper.info

7-ebookshopper.net

8-flowershopper.info

9-babyshopper.info

10-camerashopper.info

Facebook Sayfasına Google Haritası Ekleme

Firmamız için haftasonu bir Facebook sayfası oluşturdum. Sayfaya da ulaşım bilgilerini girdim ve tabi işin can alıcı noktası bir de harita eklemek istedim. Haritayı en detaylı Google Maps’de bulduğum için buradan ekledim. Ancak birkaç tane sorunum vardı. İlki Google Maps’in verdiği harita kodunu nasıl çalıştırabilirdim, ikincisi hadi çalıştırdım diyelim iframe kodunu nasıl aktif edebilecektim? Çünkü Facebook iframe yapılara izin vermiyor. Sonrasında çözümlere yaval yavaş ulaştım.

Harita ekleyebilmek için Static FBML eklentisini kurdum sayfamıza. Bu eklenti HTML kodlarını çalıştırmamızı sağlıyor. Ardından maps kodunu değişik şekillerde deneyerek eklemeye çalıştım ama yine olmadı. En son çare klasik yöntemlere kaldı ve bu şekilde hallettim. Google Maps üzerinden bir ekran görüntüsü alıp jpg resim olarak kaydettim. Ardından bu resmi sayfanın profiline yükledim. Ve resim kaynağını kopyalayarak aşağıdaki  kod örneğini oluşturdum.

<a href="google maps üzerindeki harita linki" target="_blank">
<img src="resmin linki">
</a>

A href’deki değere Google Maps’den alacağımız harita kodunu değil harita bağlantısını atıyoruz. Burada yaptığımız bildiğimiz HTML yardımı bir resme bağlantı atayıp yeni pencerede açılmasını sağladık.