Yeni Nesil Popuplar 1: jQuery Lightbox Eklentileri

2000li yılların ilk başlarında yaşadığımız popup kabuslarından sonra popup engelleyici programların çoğalması ile yazılımcılar yeni arayışlara başladılar. Asıl amacı yeni nesil bir popup gösterici olmasa da, birçok yazılımcı için 2006 yılında Lokesh Dhakar‘ın hazırladığı lightbox fotogaleri uygulaması sadece fotogaleriler için yeni bir dönemi değil aynı zamanda popuplar ve websitesi uygulamaları için kullanılmaya başlayacak bir çok uyarı, tanıtım ve işlem pencerelerinin de hazırlanmasına öncülük etti. Continue reading

3 Adımda Video Mesaj Gönderme:Send Shots

Artık sesli konuşma, sesli mesajların yerine görüntülü mesajlar geçiyor yavaş yavaş. Şimdi tanıtacağım servis, arkadaşlarımıza görüntülü mesaj göndermemize olanak sağlıyor. Sistemi kullanmak için bir web kamerasına sahip olmamız ve internetimizin olması yeterli 🙂 Gün geçtikçe bu tür servislerin artacağından da şüphe duymuyoruz. Şimdi servisin nasıl kullanılacağına çok kısa bir bakalım.

  1. Send Shot‘a giriyoruz ve web kameramızın hazırlanmasını bekliyoruz. Hazırlandıktan sonra da “rec” butonuna basıyoruz. Video çekimi başlıyor ve bitirmek istediğimizde “stop” düğmesine basıyoruz.
  2. Göndereceğimiz arkadaşlarımızın e-posta adresini giriyoruz veya bu mesajı paylaşmak için diğer platformların ayarlarını yapıoruz.
  3. Video bilgilerini girdikten sonra gönderiyoruz.

Hepsi bu kadar 🙂

50 İlham Kaynağı İletişim Sayfası

İnternet sayfalarının vazgeçilmezlerinden birisi belki de en önemlisi iletişim sayfalarıdır. Şirket sayfalarında iletişim bilgilerinin yanında elbette erişim, ulaşım bilgileri de olmak zorundayken kişisel sayfalarda bu mecburiyet yerini iletişim formlarına bırakıyor. Aslında bu yazı ile vereceğim örnek iletişim sayfalarında ve bölümlerinde bu bölümün önemini daha iyi anlayacağız. Ben şahsen hazırladığım sitelerde iletişim bölümüne çok özenmiyordum ve bugün anladım ki normal tasarımdan daha fazlasına ihtiyacı var bu sayfaların. 50 tane örnekte çok akıllıca, kullanışlı hazırlanmış olanlarını ele aldım. Ayrıca içinde birkaç tane yerli site de mevcut.

1-Fernando Landi

2-Radium Labs

3-Koorman

4-Paper Street

5-Mutant Labs

6-CramerDev

7-Pampaneo

8-Odopod

9-Wallace HCL

10-Baritchi

11-Aston Agency

12-Fajne Chlopaki

13-KevAdamson

14-Bert Timmer Man

15-Clear Left

16-Sprocket House

17-MB Dragan

18-Simplified Building

19-Piraja

20-Popular Front

21-Kyan Media

22-Paramore Redd

23-Sam Brown

24-Ordered List

25-Artificial Studio

26-Alexandru Cohaniuc

27-Substrakt

28-Deluge Studios

29-Thedolectures

30-Mormon

31-Roome

32-Hotel Oxford

33-Head Scape

34-Edit Studios

35-V-S-P

36-House Hold

37-Pixel Light Creative

38-Cámara de Comercio Hispano – Sueca

39-Made by Elephant

40-Kurtnoble

41-SR28

42-Cuban Council

43-BublesSOC

44-The Chemistry Group

45-Point Zero

46-Steve Ottenad

47-Ufuk Bahar Dördüncü

48-MYK-Medya

49-3Renk

50-Vodacoangency

Ağ Bağlantılı LCD Televizyonlar

İnternet günümüzde her kullandığımız cihaza yavaş yavaş girerken en son nasibini alan da televizyonlar oldu. Yeni nesil LCD televizyonlarda artık dahili ağ bağlantı aparatı yardımıyla internet üzerindeki Youtube, Dailymotion gibi video paylaşım sitelerine, müzik paylaşım sitelerine ve daha birçok türev siteye bağlanmak, buradaki paylaşılan öğeleri görüntülemek mümkün. Bağlantı ise bilgisayarlarımızda kullandığımız ethernet kabloları ile yapılıyor. Tek farkı güçlendirilmiş fiberoptik alt yapı ile bu görüntüleri alması. Ülkemizde de TTnet de alt yapı desteği için birçok şehirde yeni kabloları döşedi ve apartmanlara hatları verdi.

Bu yeni gelen teknoloji ile yakalanacak tek şey paylaşım sitelerine bağlanmak değil elbette. Bunun yanında RSS beslemelerine düşen bilgileri görüntüleyen televizyonlar bile var.

Getireceği en iyi yenilik ise uydu sistemlerine ihtiyaç olmadan ve ayrı bir HD yayın alıcı cihaz kullanmadan ağ kablosunu taktığımız andan itibaren HD kalitesinde ve elbette ilerleyen zamanda 1080p denilen Full HD yayını alabilecek olmamız. Şu an hali hazırdaki kablolu TV sisteminin bir sonraki aşaması olarak da düşünebiliriz aslında. Belirli bir aidat karşılıığında istenilen kanalların izlenmesi, şifreli kanalların izlenmesi mümkün olacak. TTnet şu an bazı yerlerde bunun denemesini de yapıyor.

Bu yeniliğe şu an hazır televizyonlardan hepsini olmasa da bir kısmını incelemeye çalıştım. Fiyat için herhangi bir bilgi yazmadım çünkü fiyatlar gerçekten çok değişken. Sadece bu televizyonların markaları, modelleri ve ekstra özelliklerine değineceğim.

32″ (82 cm) Grubu

1-Samsung LE-32B650

1920×1080 Full HD, 100 Hz. , 40000:1 kontrast, USBx2

2-Philips 32PFL8404H

1920×1080 Full HD, 100Hz, 80000:1 kontrast, Ambilight

3-LG 32LH3800

1920×1080 Full HD, 50000:1 Kontrast

4-Sony KDL-32V5500

1920×1080 Full HD, 50Hz, 60000:1 kontrast

40″, 42″ (102-106 cm) Grubu

5-Sony KDL-40Z5500

1920×1080 Full HD, 200Hz, 100000:1 Kontrast

6-Philips 42PFL8404H

1920×1080 Full HD, 100Hz, 80000:1 kontrast

Daha oldukça fazla ürün var bu kategoride ancak ben sınırlı sayıda model ele alabildim. İlerleyen günlerde konu ile alakalı blogumuz BeyazBlog’da değişik modelleri, fiyat ve diğer ayrıntıları ile birlikte ele alacağım zaten.

Ağ desteğini en iyi sağlayan markanın da Philips olduğunu vurgulayarak yazımızı bitirelim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Yeni Windows 7 Temaları

Windows 7’nin en ön planda olan kısmı bence görselliğidir. Görünümün özelleştirilmesinde kullanıcısına çok büyük esneklik sağladığı ortada. Ayrıca birden fazla masaüstü resmini slayt olarak değiştererek göstermesi de ayrı bir güzelliktir. Bundan dolayı da Windows 7 ile ilgili birçok temayı bulabilmek de mümkün. Geçtiğimiz birkaç gün içinde yeni resmi temalar duyuruldu. Zune gibi birçok profesyonel ismin hazırladığı temalar gerçekten görülmeye değer. Özellikle Ferrari temasını tavsiye ederim.

Temaları yüklemek için böyle buyrun.

Çok Görselli Yazıları Hazırlarken…

Yazılarımızda en önemli öğelerden birisi de kullandığımız görsellerdir. Görseller yazıdakilerin anlatılmasında büyük rol oynar. Ancak bu tür yazılar nedense fazla zaman alır. Bunun nedeni de kullanılacak görsellerin Photoshop’da boyutlandırılması, ayarlanmasından kaynaklanır. Özellikle ekran görüntülerinin yer alacağı yazılar bazen çileye dönüşebiliyor. Önce ekran görüntüsünün alınması, Photoshop veya bu tür bir programda boyutlandırılması ve daha sonra da sunucuya yüklenmesi derken bakmışız ki saatler geçmiş.

Geçtiğimiz hafta yayınlandığım 65 kullanışlı footer yazımın bir kısmını Windows Xp yüklü işyerindeki bilgisayardan bir kısmını da Windows 7 yüklü netbookumdan hazırladım. İşyerindeki bilgisayardan ekran görüntülerini tek tek alıp resim işleme programında boyutlandırdım. Ama bu işlem çok uzun sürdü. Akşam olup diğer bilgisayarıma geçince Windows Vista ve 7’de hazır olarak gelen Ekran Alıntısı Aracı’nı çalıştırdım. İnanılmaz derecede işlemleri kısalttı.

Ancak 500 pixel genişlikte olması gerekiyordu resimlerimin. Ben zaten resimleri kendi sunucuma değil Flickr’a yüklüyor ve buradan aktarıyorum. Flickr ise bizlere öyle bir güzellik yapıyor ki hangi boyutta olursa olsun 500 pixel genişlikte bir boyutunu almamızı sağlıyor yüklediğimiz resimlerin.

Böylece normalde 4-5 saatte yapmam gereken işi 2 saate yakın bir süre zarfında tamamladım. Eğer işyerindeki bilgisayardaki taktikle devam etseydim eminim ki o yazıyı halen yazıyor olacaktım 🙂

Boyutlandırma işlemi WordPress’de de var aslında. Resimleri sunucuya aktardıktan sonra resim detaylarından yüzde (%) olarak boyutlandırma var. Ve istediğimiz kadar resmimizi oransal olarak küçültebiliyor. Bu da Ekran Alıntısı Aracı’nın gerçekten çok işe yaradığının göstergesi.

Tavsiyem kesinlikle bu aracın kullanılmasından yanadır. Başlat/Programlar/Donatılar altında Windows 7 ve Vista’da bu araca ulaşmak mümkün.

Bir diğer tavsiyem de resimlere bağlantı vereceğimiz yazılardan yana olacak. Örneğin 65 kullanışlı footer yazımda her resimde ait olduğu siteye gitmek için bağlantılar bulunuyor. Özellikle resimlerini benim gibi dış bir kaynağa yükleyenler için resimleri numaralandırmak ve bir not defteri açıp oraya da numarayı hemen yanına da bağlantı adresini yazmak yine hız kazandıracaktır. Çünkü her resmin bağlantısını hafızada tutmak çok güçtür ve aşırı vakit kaybına neden olur.

Benim tavsiyelerim bu kadar, sizinkileri de dinlemeye her zaman hazırız. Yorumlarınızı esirgemeyin 🙂

Flash Files:Ücretsiz Flash Öğeleri Arşivi

Flash animasyonları, butonları, bannerları ve daha birçok öğeyi kullanıyoruz. Ancak Flash dosyaları hazırlamak da öyle her baba yiğidin harcı değil elbette. Belli birşeyler bilmek gerekir. Ancak bazen öyle anlar gelir ki hem Flash’dan anlamayız hem de bir flash öğesine ihtiyaç duyarız. İşte böyle anlar için çok güzel bir arşiv var aslında.

Flash Files adındaki arşivde; buton, animasyon, oyun, logo, banner, fotoğraf galerisi ve daha onlarca türde dosyayı bulmak mevcut. Yapmamız gereken şey ise üye olmak ve istediğimiz dosyayı bilgisayarımıza indirmek 🙂

Yeni Başlayanlar için jQuery

Son yıllarda javascript kütüphanelerinin artması ve gelişmesiyle web sayfalarının çehresi oldukça değişti. Artık javascript animasyonlarının daha kolay yapılabilmesi, kütüphaneler ve eklentileri sayesinde hazırlanan aksiyonların tekrar tekrar kullanılabilmesini sağladı. İleri seviyede yapılan çalışmalarla flash animasyonlara taş çıkaran javascript tabanlı siteler hazırlanmaya başlandı. Ayrıca sayfalarımızın vazgeçilmezi olan bir çok uygulamanın da (lightbox, tooltip, ajax) ana kaynağı oldu bu kütüphaneler.

Şimdiki yazımızda, bu kütüphanelerden en çok bilinenlerinden biri olan ve eklenti bakımından en zengini sayılan jQuery kütüphanesinin sayfalarımıza eklenmesinin nasıl yapılacağını öğreneceğiz. Continue reading

2009 Değerlendirmesi ve 2010 Hedefleri

Yılın son günü yazmak isterdim aslında bu yazıyı ancak vakit yetersizliğinden dolayı unutulacağı için şimdiden yazmak daha iyi olacak. Hem sakin kafa ile yazılan yazılar daha delikanlı yazılar oluyor. Her yıl yaptığım gibi bu yılın da değerlendirmesini alıp önümüzdeki yılda neler yapmaya çalışacağımı size aktarmak isterim. Bunlara geçmeden önce de geçen yıl yazdığım 2009 hedeflerime bir göz atmanızı tavsiye ederim.

2009 yılı önceki yılları baz alırsak daha verimli geçti genel olarak. Geçen yıl koyduğum hedeflerden en önemlisi olan yeni temaya geçişi bu ay içinde tamamladık. Bu benim açımdan en önemli olanıydı. Çünkü uzun bir süredir aynı tasarım elbette insanı sıkıyor. Bir de eski temaya göre daha derli toplu, daha kullanışlı ve daha özellikli (bknz. sosyal akış sayfası) bir temaya ihtiyacım vardı. Bu da zaten oldu.

Hergün düzenli yazı girmek de hedeflerimdendi bu yıl için. İlk yarıda bunu sağlayamasam da ikinci yarı da büyük ölçüde sağladım. Özellikle yılın son çeyreği çok verimli geçti. Üstelik içerik olarak da eskiye nazaran daha farklı konuları ele almaya başladım. İçerik konusunda bir artım da yazı ekibine Bilal Çınarlı’yı katıp onunla birlikte içerikleri paylaşmak oldu. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.

Maalesef kendimi Facebook, Friendfeed, Twitter gibi sosyal ağlardan Messenger gibi ortamlardan dışlayamadım. Gerçi messenger kullanımını öncesine göre oldukça fazla oranda azalttım. Facebook ve diğer ağların kullanımı da artış gösterdi. Ancak Facebook kullanımımdan çok da rahatsız olmadığımı vurgulamak isterim. Çünkü blogumun da bu sosyal mecradan nasiplenmesi açısından önemli adımlar attım. Mesela bir grup kurdum ki güncel haberleri burada bulmak mümkün. Ayrıca gelen soruları da yanıtlayıp insanlara yardımcı olmaya çalıştım.

Hedeflerim arasında Ney ile ilgili bir blog kurmak da vardı. Konusu bu olmasa da içinde bulunduğum sektörle ilgili ve tüketici avantajlarını ön plana çıkaran elektrikli ev aletleri blogu BeyazBlog projesini hayata geçirdim. Uzun zamandır oraya da yazamıyorum ama herşey düzelecek.

Üzülerek söylemeliyim ki FriendFeed, Facebook bloglara çok büyük darbe vurdu. Önceden kaliteli içerikler ortaya çıkarken günümüzde durum çok değişti. Ayrıca ziyaretçilerin yorum bırakma alışkanlığında büyük sıkıntı var. Blog yerine diğer mecralarda yorumlar yapıyorlar ki bloglar açısından bu durum pek de iyi sayılmaz.

Gelelim 2010 hedeflerine;

İlk olarak içeriğimi “benim dünyam” kategorisi hariç hepsini internet teknolojileri, CSS, incelemeler, internetle ilgili derlemeler ve günlük açılan servislere, yazılımlara ve bunlara yakın konulara yoğunlaştıracağım. Kategorilerde bir düzenleme bugünlerde bile söz konusu.  Ayrıca daha sık yazı girme günde en az bir yazıyı paylaşma hedefine doğru gitmeye çalışacağız Bilal ile birlikte.

Kendi çizdiğim bir tema vardı h-yaman.com için. Bunu tema olarak ilk yarıda olmasa da ikinci yarıda dağıtacağım. Ayrıca bir önceki kullandığım temayı da paylaşıma açacağım zaten.

En önemli hedeflerden birisi; ziyaretçi sayısından çok gelen ziyaretçiden yorum almak olacak.

BeyazBlog için yeni yılda yeni bir tasarım, yeni ve daha sık yazıları da hedeflerim arasına koymamda sakınca yok. Hatta bazı hediyeler de vereceğim okurlara.

Benim söyleyeceklerim bu kadar. Sizlerin eklemek istediği şeyler varsa bilmekten mutlu olurum.

35 jQuery Resim Galeri Eklentisi

jQuery eklentilere günlük kullandığımız sitelerin birçoğunda rastlamak mümkün. Bunu da hem görsellik yönünden zengin olması hem kullanım kolaylığı hem de kullanılan projelere entegrasyonda kolaylık sağlamasına bağlayabiliriz. Bu eklentileri elimizden geldiğince inceliyorum ve sizlerle de paylaşıyorum. Bu yazımda da değişik türde 35 tane resim galerisine birlikte bakacağız.

1-slide Viewer Pro

2-AD Gallery

3-MB Gallery

4-Superbox

5-Gallery View

6-Pikachoose Image Gallery

7-nyro Modal

8-Simple Gallery

9-Galleriffic

10-Galleria

11-Space Gallery

12-Super Sized

13-Image Scroller

14-Resizable Image Grid

15-Beautiful Image Slider

16-Slide Show

17-Morphing Gallery

18-Flickr Gallery

19-Image Rotator

20-Gallerynews

21-Fancy Thumbnail

22-Fancy Gallery

23-Lightbox

24-s3 Slider

25-Flickr Gallery-2

26-Popeye

27-Smooth Div Scrool

28-Zoom Image

29-Pirobox Ligthbox

30-Panel Gallery

31-jQuery Gallery Plugin

32-EO Gallery

33-Stepcarousel

34-Virtual Tour

35-Image Magnify