Blog Yöneticilerine Tavsiyeler

Uzun zamandır kafamda canlandırdığım yazıyı yayınlayabildiğim için çok mutlu olduğumu öncelikle belirtmek isterim. Yaklaşık bir yıldır düşünüyordum bu yazıyı 🙂 Birçoğumuzun blogu var ya da bir blogda yazarlık yapıyoruz. Bu yazımda kısmen blog yazarlarına da tavsiyelerim olacak ama daha çok blog yönetimi ve düzenlemeleri ile ilgili olacağı için blog yöneticilerini ya da sahiplerini daha fazla ilgilendiriyor. Bloglarımızda neyin yeri nasıl olmalı, blogda neler olmalı ve neler olmamalı üzerine birkaç tavsiyem olacak.

Continue reading

Cuil Google’a Rakip Olabilir mi?

iki gündür internet gündemini Google‘dan ayrılan mühendislerin kurduğu Cuil isimli arama motoru oluşturdu. Büyük dergi siteleri de dahil olmak üzere herkes Cuil‘in bir günde Google‘a rakip olduğunu yazdı. Anlatımlara göre milyarlarca sayfa endekslenmiş. Şu an baktığımda gördüğüm rakam ise; 121,617,892,992. Konu ile ilgili yazı yazan tüm arkadaşlar Google‘ın kalemini hemen kırdılar ama durum bence çok daha farklı.

Continue reading

Ayran içenin Dramı

Yaz günlerinin en nefret ettiğim yanı öğle yemeğinin yanında serinletmesi beklenen ayran içildikten sonra tüm öğleden sonramı cehenneme çevirmesidir. içimdeki bir yangın oluşur adeta. Sürekli susama ve esnemeyle devam eder akşama kadar bu durum. Öyle anlar gelir ki gözler düşer, geride bir damacana suyu bitirmenin (abartıdır) verdiği şişkinlik ile tövebeler edersiniz bir daha ayran içmemeye. Ama yine yeni, yeniden önünüze geldiğinde dayanamaz içersiniz.

Continue reading

Google Reader Takip Listesini Dışarı Aktarma

Bazen kullandığımız RSS okuma servisi/programı dışında başka bir program ya da servise ihtiyaç duyabiliyoruz. Veya mevcut RSS okuyucumuzun içindeki takip listemizi alıp başka bir yerde kullanmak üzere dışarı çıkartmak isteyebiliyoruz. Bu tür durumlarda birçok servis dışarı dosya çıkartma “export” seçeneği sunuyor. Google Reader‘da bu durumu basit bir link ile çözüme kavuşturabiliyoruz.

Continue reading

Ergenekon Bülteni

Bir Ergenekon muahabbetidir aldı başını gidiyor ülkede. Dün ana haber bülteni adı altında yapılan tüm programlar Ergenekon Bülteni kapsamında geçti. Zaten normalde de bir haber yapılmıyor ki. Yazın başından beri üç konu ile haber bültenleri yapıldı. AKP’nin kapatılması davası, Ergenokan soruşturması ve kene ısırıkları… Hakkını vermek lazım araya birkaç tane de kaza görüntüsü eklendi.

Continue reading

Bitmap Grafikleri Vektörel Hale Çevirme

Birçoğumuz tasarımlarımızda kullandığımız grafiklerin ya da karakterlerin vektörel olmasını isteriz. Hatta bazen sadece tasarımda değil, başka alanlarda kullanmak üzere hazırladığımız bir grafiğin de hatasız olması için vektörel olmasına özen gösteririz. Ancak bu durum kaydedilmiş resim dosyaları ya da daha doğrusu vektörel bir formatta kayıt yapılmadığı zaman içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Kullandığımız logoyu, yazdığımız bir yazıyı vektörel yapmak istediğimiz zaman türlü hatalarla karşılaşabiliyoruz. Ya da çok uğraştırabiliyor. Vector Magic bu soruna çözüm getiren bir web 2.0 mucizesi.

Continue reading

Analar Neler Doğurmuş?

Gerek filmlerdeki kötü amcalardan, gerekse etraftaki benzerlerinden önlerinden güzel bir dişican geçtiği taktirde “off be analar neler doğuruyor” lafını mutlaka duymuşuzdur. Hatta bazen o kötü adamlar bizler de olabiliyoruz. Fakat bunun dişican versiyonu gerçekten görülmeye değer oluyor. Yoldan geçerken “vay be analar neler doğuruyor” demeleri çok acayip. Hele ki bana diyorlarsa kıyamete yaklaştığımızı bildirmek isterim 🙂 Gerçi ben bunu converselere bağladım ama olsun yine de siz dediğim gibi bilin. Bunun yanında dün geceden bu yana kabarık tavuk gibi yürüyorum, tuvalete gidişim bile değişti 🙂

Continue reading

Bütün Lanetler Mars Telekom’a

Sitemde birkaç gündür yaşadığım problemin herkes farkındadır mutlaka. 16 Mayıs’a geri döndü herşey. Yaklaşık 30 tane yazım ve çok kıymetli yorumlar gitti. Hem kendi emeğim hem de ziyaretçilerimin emekleri uçtu gitti. Bunun tek sorumlusu; işini bilmeyen, eksik bilgiye sahip, eli işte aklı farklı yerlerde olan, sorulduğunda açıklama bile yapamayan, bu kadar insanın mağdur olmasını sağlayıp münasip yerlerine neredeyse kına yakacak olan MARS TELEKOM’dur. Dua etsinler ki istanbul’da değilim.

Messenger Hilelerine Dikkat

Son günlerde tırmanışa yeniden geçen bir konuya değinmek istiyorum. Gerçi, daha önce bu konu ile ilgili birçoğumuz defalarca makale yayınladık veya okuduk. Ancak ben yine hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Hesabıma giriş yaptığımda listemdeki bazı arkadaşlarımın bana mesaj gönderdiğini fark ediyorum. Mesajlar o kadar masum ki bazen kendim bile inanıyorum. Evet, çok ciddiyim. Artık öyle boyutlara gelmiş ki işin içinde olan insanlar bile şaşıp kalabiliyor. Fakat mesajın devamında yönlendirildiğimiz yerden aynı “virüsü” biz de kapıyoruz. Virüs diyorum çünkü bu sanal bir hastalık.
Continue reading